Webová aplikácia v PHP

Lemming

Re:Webova aplikacia v PHP
« Odpověď #15 kdy: 30. 04. 2017, 09:06:55 »
Dalsi takovej co veri, ze ho compile time kontrola ochrani : )

Nic není stoprocentní. Výhoda compile time není ani tak v nějaké super ochraně jako v tom, že velkou část chyb zjistím rychle a ne až se pustí všechny testy.

Dokazes nejak definovat ty velky a slozitejsi veci?

Vyhledej nejbližší osobu vládnoucí českým jazykem, nebo přinejhorším výkladový slovník, a nech si vysvětlit/přečti význam slov "velký" a "složitý". Pokud ti jde o měřítko, tak teď třeba dělám na projektu kde jen frontend má přes milion řádků Java kódu a přes sto tisíc řádek HTML. A to rozhodně nepovažuji za nějak moc velký projekt.

3ugeene

« Odpověď #16 kdy: 30. 04. 2017, 09:30:54 »
celé jsem to nečetl, takže nevím, co se řeší, ale:

v PHP dělám docela dlouho, už od verze 4.x a ostatní jazyky jsem tak nějak ingoroval, protože mne živí hlavně PHP a můj programovací svět se již několik let točí jen a jen okolo ekosystému PHP. Ale třeba před týdnem jsem nenápadně začal pokukovat po Pythonu a když jsem se do něj trošku položil, tak mě překvapilo, jak moc mi najednou PHP přijde tupé, těžkopádné a omezené.

Pokud chceš dělat weby, záleží, co to má být, co umíš a co chceš používat. Facebook je třeba jedna z největších webových aplikací eva (přimhouříme očka) a je taky od začátku psaná v PHP (beru jádro, ne dnešní javascriptovej bordel okolo).

Vyhovuje ti psát weby v PHP, užívej ho. Vyhovuje ti psát weby v Ruby? Používej je. Vyhovuje ti udělat si vlastní server v C a psát webovky záhadným způsobem v C? Tak di do toho.

Kit

« Odpověď #17 kdy: 30. 04. 2017, 09:44:00 »
Dalsi takovej co veri, ze ho compile time kontrola ochrani : )

Nic není stoprocentní. Výhoda compile time není ani tak v nějaké super ochraně jako v tom, že velkou část chyb zjistím rychle a ne až se pustí všechny testy.

Testy jsou pro mne nezbytným doplňkem kompilace a tu necelou sekundu navíc si při testování jednotky klidně počkám.

David

« Odpověď #18 kdy: 30. 04. 2017, 11:59:05 »
Pokud chceš dělat weby, záleží, co to má být, co umíš a co chceš používat. Facebook je třeba jedna z největších webových aplikací eva (přimhouříme očka) a je taky od začátku psaná v PHP (beru jádro, ne dnešní javascriptovej bordel okolo).

On Python je sice univerzálnější, o něco čistší, ale k PHP nemá moc daleko.

« Odpověď #19 kdy: 30. 04. 2017, 13:56:58 »
Vyhledej nejbližší osobu vládnoucí českým jazykem, nebo přinejhorším výkladový slovník, a nech si vysvětlit/přečti význam slov "velký" a "složitý".
Vis, ony zrovna terminy jako "velky" nebo "slozity" neni moc lehke definovat absolutne, jsou dost relativni.
Ackoliv treba takovy Lomnicak je docela vysokej kopec(minimalne v porovnani s nasima kopeckama) tak v porovnani s jinama je to vlastne takovej prcek.

Pokud ti jde o měřítko, tak teď třeba dělám na projektu kde jen frontend má přes milion řádků Java kódu a přes sto tisíc řádek HTML. A to rozhodně nepovažuji za nějak moc velký projekt.
Weather.com bude dle meho odborneho nahledu a znamych dat mit na backendu nekde mezi pulmega a mega radku kodu. V ČR vidim jen par projektu u nichz bych so mohl myslet, ze maji vic pageloads nez tento projekt. Jak rikam: ne kazdy pise internetovy bankovnictvi, ne kazdej pise ridici SW pro jaderne elektrarny. Jestli si myslis, ze Java je jedine spravne a univerzalni reseni na vse tak nemas pravdu. Neni.
« Poslední změna: 30. 04. 2017, 13:59:03 od to_je_jedno »
Děkuji za možnost editace příspěvku.

3ugeene

« Odpověď #20 kdy: 30. 04. 2017, 15:22:44 »

Souhlasím, už teď se mi v Pythonu pár věcí nezdá. Nevím ale, jestli je to tím, že jsem třeba navyklej z jiných jazyků.

« Odpověď #21 kdy: 30. 04. 2017, 15:41:20 »
Pokusím se o bonmot: Hlavním problémem PHP je, že se porovnává s Javou.
Takové diskuse byly zajímavé někdy v roce 2002 (jo, to byly časy...), ale dnes je to prostě absurdní.

Honza

« Odpověď #22 kdy: 30. 04. 2017, 16:00:18 »
Navíc, pokud chcete porovnávat programovací jazyky, tak by to mělo být syntaxe jazyka X vs. syntaxe jazyka Y. Ne jejich rychlost v nějakém jednom konkrétním případě. To je totiž už porovnávání jejich implementace, nebo jejich překladače.
Takhle se příznivci/odpůrci jazyků X vs. Y nikdy nedomluví. A nic na tom nezmění fakt, že je ta implementace třebas jediná na světě a jinou vybrat nelze.
Když někdo píše, že se X hodí více na něco než Y, tak to není pravda. Moderní programovací jazyky jsou dostatečně univerzální všechny! Jen jejich aktuální implementace se možná na něco hodí více. Mělo by se to začít tady trochu rozlišovat.... podle mě.

3ugeene

« Odpověď #23 kdy: 30. 04. 2017, 16:29:27 »
Ja tohle taky nikdy nechapal, ale asi jen proto, ze jsem nikdy nemusel. Chapu, ze v nekterych situacich je pred zacatkem projektu vyber jazyka podstatny.

Jenda

« Odpověď #24 kdy: 30. 04. 2017, 16:30:22 »
Takhle se příznivci/odpůrci jazyků X vs. Y nikdy nedomluví. A nic na tom nezmění fakt, že je ta implementace třebas jediná na světě a jinou vybrat nelze.

Když je pro nějaký jazyk z jeho podstaty skoro nemožné napsat překladač schopný generovat tak optimalizovaný kód jako GCC, tak mi přijde v pořádku prohlásit, že je pomalejší než C.

Kentus

« Odpověď #25 kdy: 30. 04. 2017, 16:33:04 »
Jsou to oba skriptovací jazyky, ale imho moc podobné si teda nejsou.

Kit

« Odpověď #26 kdy: 30. 04. 2017, 16:34:44 »
Když někdo píše, že se X hodí více na něco než Y, tak to není pravda. Moderní programovací jazyky jsou dostatečně univerzální všechny! Jen jejich aktuální implementace se možná na něco hodí více. Mělo by se to začít tady trochu rozlišovat.... podle mě.

Nedovedu si dost dobře představit, že bych PHP použil na vědeckotechnické nebo finanční výpočty. Ostatně ani Javu ne. Naopak se oba jazyky skvěle hodí pro práci s textem a kolekcemi. Pro generování HTML však zase oba jazyky kulhají a je nutné je doplňovat nějakými šablonovacími systémy. Výsledná aplikace bývá tedy obvykle slepencem mnoha jazyků, často doménově specifických, z nichž každý dělá jen to, na co se opravdu hodí.

Kit

« Odpověď #27 kdy: 30. 04. 2017, 16:37:39 »
Jsou to oba skriptovací jazyky, ale imho moc podobné si teda nejsou.

Podoba sice není patrná na první pohled, ale rozdílný zápis programů ještě neznamená, že ty jazyky nejsou podobné.

3ugeene

« Odpověď #28 kdy: 01. 05. 2017, 07:29:38 »
Pro generování HTML však zase oba jazyky kulhají a je nutné je doplňovat nějakými šablonovacími systémy. Výsledná aplikace bývá tedy obvykle slepencem mnoha jazyků, často doménově specifických, z nichž každý dělá jen to, na co se opravdu hodí.

Problem je v tom, ze PHP je samo o sobe sablonovaci system. A to dost blbej, takze se pouzivaj ruzny hacky a frejmworky, aby se nereklo, ze je na tom PHP tak blbe.

Ivan Nový

« Odpověď #29 kdy: 01. 05. 2017, 08:54:08 »
Pro generování HTML však zase oba jazyky kulhají a je nutné je doplňovat nějakými šablonovacími systémy. Výsledná aplikace bývá tedy obvykle slepencem mnoha jazyků, často doménově specifických, z nichž každý dělá jen to, na co se opravdu hodí.

Problem je v tom, ze PHP je samo o sobe sablonovaci system. A to dost blbej, takze se pouzivaj ruzny hacky a frejmworky, aby se nereklo, ze je na tom PHP tak blbe.

To je jako byste řekl, že v Javě se používají různé hacky - například návrhové vzory, aby se tam zavedlo dynamické typování.

Věc se má tak, že PHP bylo vždy pragmatické a časem nasávalo koncepty, i někdy trochu módní, z jiných jazyků, OOP z Javy, základy FP z Pythonu, některé věci z Perlu, ... Což dnes Java dělá taky, když se její logický čistý návrh porušuje například generátory a novými prvky FP, čímž se Java zase multiparadigmatickým pojetím blíží i Pythonu.

Až se do mainstreamu prosadí čisté FP jazyky, budou zase zpětně nasávat prvky OOP, protože si je vynutí tlak programátorské veřejnosti.