BSD vs. Linux na desktopu

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
Re:BSD vs. Linux na desktopu
« Odpověď #15 kdy: 22. 04. 2017, 03:36:44 »
ja jsem zkousel openbsd do virtualu a x-ek jsem se nedockal .. oduvodnil jsem si to ze tam asi ani nejsou vzhledem k velikosti instalacniho media oproti jinym distrum ... nicmene necht tazatel vyzkousi a uvidi jak to bude pro nej vhodne ..

.

« Odpověď #16 kdy: 22. 04. 2017, 13:29:32 »
Takový macOS je taky derivát BSD, ovšem jeho větší výhoda je, že je nad Machem.
Je to kombinace BSD a Machu a není to výhoda. A kernel je pro koncového uživatele zajímavý tak akorát v ovladačích, které se s macOSem nedají srovnávat.

mikrom

« Odpověď #17 kdy: 22. 04. 2017, 13:41:48 »
Pred rokmi som skusal PC-BSD vo VirtualBoxe. Instalacia bola bez problemov,  desktop KDE. 
Ma to software manager AppCafe odkial sa lahko instaluje vsetok bezny soft.
Mne sa PC-BSD pacilo ale nakoniec som radsej presiel na Linux - pre istotu: kvoli tomu ze s BSD som nemal skusenosti a Linux je viac rozsireny, t.j. vacsia komunita a lepsia podpora.

Teraz pozeram, ze PC-BSD sa premenoval na True OS.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 22. 04. 2017, 13:59:14 »
Takový macOS je taky derivát BSD, ovšem jeho větší výhoda je, že je nad Machem.
Je to kombinace BSD a Machu a není to výhoda. A kernel je pro koncového uživatele zajímavý tak akorát v ovladačích, které se s macOSem nedají srovnávat.
Userspace BSD samo o sobě není extra výhoda ani nevýhoda, je to prostě normální Unix, byť má pár hezkých rozšíření, třeba kqueue. Mach je velkou výhodou, ale jen pro specifický druh aplikací, koncový uživatel to v ničem nepozná.