Velikonoce: myslíte si, že se to opravdu stalo?

YF

Re:Velikonoce: myslíte si, že se to opravdu stalo?
« Odpověď #30 kdy: 14. 04. 2017, 21:00:12 »
No, celou fyziku můžete v počítači simulovat bez neutrálního stavu, jen na základě dvou hodnot a například Piercovy funkce a zpětné vazby.

Bible se má číst, ne kouřit...

+1 - skvely postreh - dekuji ti za nej!

Ivan Nový

« Odpověď #31 kdy: 14. 04. 2017, 21:03:20 »
Abych odpověděl na úvodní otázku, ano, je to normální, naše technicky vyspělá civilizace stojí na pohádkách a mýtech. Všechny civilizace na nich stojí, protože dokud nejsou technicky vyspělé, jsou právě pohádky a mýty to jediné co lidi mají. Do značné míry taky mají "věřící" evoluční výhodu, jsou pospolitější, vzájemně se brání a dělí o zdroje, déle přežijí a více se rozmnoží, a předají právě tyhle "věřící geny" dalším generacím.
Nemusí se jednat o skutečné geny, kulturní evoluce je (alespoň pro Homo sapiens a jeho předchůdce) minimálně stejně důležitá. Každopádně nejsou známy žádné kultury bez nějaké formy náboženství, takže to je asi docela důležitá záležitost.

ze nejsou znamy zadne kultury bez nejake formy nabozenstvi - tim bych si nebyl jednak tak uplne jistej a druha vec i kdyby to tak bylo - kam nas to posunulo? pokud se dobre rozhlednu sme na pokraji sebelikvidace se spoustou pohadek - vnimam to tak spravne? ano da se o tom debatovat a cele to pomoci slov zeslozitovat - intelektualne nafukovat a tak podobne

Například k transhumanismu, nebo jen k prostému oddálení Apokalypsy, nebo jen k větší svobodě při hledání pravdy, nebo k dnes netušeným možnostem, které mohou přijít s druhou reformací :-)))

K sebelikvidaci vede svět levota, nikoliv lidstvo jako takové.

mmm

« Odpověď #32 kdy: 14. 04. 2017, 21:04:16 »
Nenávist mezi "náboženstvími" a "civilizacemi" je dílo médií sloužících zbrojařské loby. Mě osobně uráží, že jsem automaticky zařazován do "civilizace", jejíž vůdci se snaží ovládat a terorizovat zbytek světa. Tzv. sluníčkáři jsou v tomto nejaktivnější, přestože proti tomu naoko bojují.

Kit

« Odpověď #33 kdy: 14. 04. 2017, 21:07:00 »
Nevím co přesně chtěl sdělit Kit ale možná to co bych shrnul do jedné krátké věty:
Nelze dost dobře dokázat zda Bůh existuje a jak, ale je naprosto jisté že náboženství existuje a má neoddiskutovatelný (a zkoumatelný) efekt.

A jak už jsem napsal v jednom příspěvku: je zřejmé že docela překvapivé množství lidí nestojí moc o víru, ale chtějí náboženství.

Jsi docela blízko tomu, co jsem chtěl sdělit. Jen s tím rozdílem, že náboženství moc neuznávám, protože často s vírou jen kšeftuje. Je však jisté, že náboženství existuje a má zkoumatelný efekt.

Ivan Nový

« Odpověď #34 kdy: 14. 04. 2017, 21:31:37 »
No, celou fyziku můžete v počítači simulovat bez neutrálního stavu, jen na základě dvou hodnot a například Piercovy funkce a zpětné vazby.
A k tomu, co jsem napsal, se to vztahuje jak?

Jako že existují jenom dobro a zlo, protože všechno můžu reprezentovat stylem "dobro, dobro, zlo, dobro, zlo, ..."? Bible se má číst, ne kouřit...

No jen, že existencí neutrálního prvku ten důkaz nevyvrátíte. Jaký čin je z morálního hlediska neutrální? Co by to jako mělo znamenat?

YF

« Odpověď #35 kdy: 14. 04. 2017, 21:35:10 »

Jako že existují jenom dobro a zlo, protože všechno můžu reprezentovat stylem "dobro, dobro, zlo, dobro, zlo, ..."? Bible se má číst, ne kouřit...

Jaký čin je z morálního hlediska neutrální? Co by to jako mělo znamenat?
trebas ze se pujdu naveceret

Ivan Nový

« Odpověď #36 kdy: 14. 04. 2017, 21:40:31 »

To je morálně dobré, to nic neutrálního není. Pokud byste se ale přežíral, bylo by to morálně špatné. Takže podle toho, kolik toho sníte je to stále dobro, a najednou je to zlo, když překročíte hranici obžerství :-))) Žádný neutrální stav mezi tím neexistuje.

« Odpověď #37 kdy: 14. 04. 2017, 21:41:57 »
Nenávist mezi "náboženstvími" a "civilizacemi" je dílo médií sloužících zbrojařské loby. Mě osobně uráží, že jsem automaticky zařazován do "civilizace", jejíž vůdci se snaží ovládat a terorizovat zbytek světa. Tzv. sluníčkáři jsou v tomto nejaktivnější, přestože proti tomu naoko bojují.

Protoze bez medii jsme se tu vsichni meli radi, kumbaya.

YF

« Odpověď #38 kdy: 14. 04. 2017, 21:44:08 »

To je morálně dobré, to nic neutrálního není. Pokud byste se ale přežíral, bylo by to morálně špatné. Takže podle toho, kolik toho sníte je to stále dobro, a najednou je to zlo, když překročíte hranici obžerství :-))) Žádný neutrální stav mezi tím neexistuje.
vyborne - mohl bys mi vysvetlit cim je moralne dobre to ze se navecerim?

mmm

« Odpověď #39 kdy: 14. 04. 2017, 21:50:09 »

Protoze bez medii jsme se tu vsichni meli radi, kumbaya.

Bez médií bychom se měli úplně stejně. Jejich propaganda nefunguje. Vládnoucí třída nebere ohled na veřejné mínění.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: 14. 04. 2017, 21:51:38 »
Vzdy o velikonich si kladu otazku jak je mozne ze na zaklade tak nepravdepodobneho pribehu - skoro az pohadky stoji nase civilizace. Zajimalo by me - jestli je to normalni a jak je mozne ze to jeste nekdo nevysetruje jako patologickou zavislost na fake-history to co se deje v kostelich a tak. Jako - nechci se dotykat nici viry ani to nejak hanit ale pokud se na to podivame skutecne s nadhledem: tak dava vam to smysl? V dobe kdy resime problem s fake-news se tu deje tohle a nikdo to neresi - to se mi uplne nelibi ... navic cely ten pribeh - je to prilis slozity aby to mohla byt vubec pravda - to proste nedava smysl.

To je prece uplne jedno. Cilem nabozenstvi neni pravda, ale ovladani duverivych baliku (vetsina) a k tomu slouzi system pohadek. Pokud se jim da podlozit realny zaklad (tedy Kristus nejspis asi existoval), usnadni to nabozenstvi start.

Ad fejk-njus: samozrejme jsou fejk-njus, proti kterym je nutno bojovat, ale pokud se jedna o nabozentvi, tak se bojovat nesmi, protoze to je urazka viry, hereze, blasfemie a kde co a to leckdy podle zakona.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 14. 04. 2017, 21:55:58 »
Křesťanství je ale jiné, než ostatní evolučně vzniklá náboženství, je totiž na rozdíl od nich, o osvobození individua, primárně není orientováno na stát a podporu státní hierarchie.

Ale ze nam to dlouho nevydrzelo, co? Krestanstvi, hned jak se stalo dostatecne rozsirenym, se pretvorilo na nastroj hromadeni moci a majetku. Jedine stesti je, ze si ti kreteni nakonec ustanovili celibat, takze si aspon nezapichali a  za tu moc tim platili.

To vase reformovane krestanstvi se pak od katolicismu lisi tim, ze chtelo lidi ovladat primo, bez deleni moci tim, ze by do toho kecal Vatikan.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 14. 04. 2017, 21:57:20 »
Důležitý je ten odkaz, který nám přinesla do našich životů - ať už jsme věřící či nikoli.

Jo, odkaz, to jo. Snuska neuveritelneho pokrytectvi. Treba miluj blizniho sveho (pokud drzi hubu a krok).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 14. 04. 2017, 21:59:08 »
Obávám se, že po zániku všech těch mýtů a pověr zanikne i naše technicky vyspělá civilizace, neboť bude nahrazena civilizací s jinou hromadou mýtů, pověr a hlavně vysokou porodností.

Toho bych se nebal. Zanik technicke civilizace a nastup civilizace vysoke porodnosti bude provazen nastupem vysoke umrtnosti a snizeni prumerneho veku. A bujici lidske blbosti.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 14. 04. 2017, 22:01:14 »
Každopádně nejsou známy žádné kultury bez nějaké formy náboženství, takže to je asi docela důležitá záležitost.

Minimalne jsou znamy kultury, kde nabozenstvi bylo dosti minimalni a slouzilo jako jakysi filosoficky ramec, ne jako nastroj moci. Napriklad u nekterych severoamerickych Indianu.