To, že někteří pitomci naletí na "prestiž" a další vábničky a zaplatí směšné sumy za školné, je čirá hloupost.
V první řadě na to "naletí" firmy, které ty absolventy přijímají, takže i kdyby neexistovala žádná přidaná hodnota mimo té prestiže, tak to stojí za to.
V nejbohatších a nejvyspělejších částech světa to obecně rozhodně funguje takovým kruhem, který rozhodně není uzavřený, ale celkově je silně zavedený. Tedy nejprestižnější školy jsou nejlepší školy produkující nejlepší absolventy nabírají ty nejkvalitnější studenty a nechávají je platit nejvyšší školné. Nejlepší profesoři se snaží dostat na nejlepší školy, protože tam budou pracovat s nejlepšími kolegy a s výzkumem jim budou pomáhat ti nejlepší studenti. Nejlepší a nejlépe platící firmy berou výrazně přednostně lidi z těch nejprestižnějších škol a dávají jim o tolik vyšší platy, že jsou na tom ti lidé lépe i když musí splácet výrazně vyšší školné.
Tohle tam v zásadě funguje mnoho desítek let (vlastně by se dalo říci stovek). Tohle funguje v USA prakticky celou dobu od okamžiku, kdy od Británie převzala štafetu vědecky a technicky nejvyspělejší země světě a tou pořád je a tohle tam funguje pořád. Čili evidentně je to systém, který dokáže vyprodukovat ty nejlepší vědce a techniky.
Ještě bych to tak pochopil, kdyby člověk mermomocí chtěl pracovat v zahraničí (nicméně např. Google na vzdělání z vysoka s**e a uchazeče si testuje sám - čili i absolventi ČR univerzit mají velkou šanci).
Jak to funguje v google to nevím (tedy kromě asi milionu historek, co jsem četl na netu), ale google není směrodatný. Google je jedna nová firma, co se snaží dělat mnoho věcí jinak, může nabírat lidi úplně jinak.
99 % ostatních špičkových firem na titul z prestižní školy dá a dá mu velkou váhu. Mnoho firem skoro nebere lidi odjinud, než z nějakého okruhu prestižních univerzit.
Absolvovat MIT a podobné (i tu výše zmíněnou univerzitu) a pak se v ČR pinožit u nějaké no-name firmičky je docela pitomost...
Jistě. A vzít si vidličku a pustit se do polévky je taky pitomost.
Co se ekonometrie týče, zvolil bych IES, případně opět MFF. Jsem na 90% přesvědčen, že výuka bude podobně kvalitní (ne-li lepší), jako na Open University...
Moje zkušenost s univerzitami má už hodně let, ale všeobecně sleduji, co se na českých školách děje, takže nemám pocit, že je to jinak.
České univerzity - včetně těch nejlepších - bych přirovnal k horám. Jsou tam vrcholy, ano jsou tam špičkoví lidé, kteří jsou fakt machři a kteří jsou srovnatelní s lidmi na drahých prestižních univerzitách. Ale taky jsou tam údolí, taky jsou tam lidé, kteří si to tam nějak vyseděli, kteří umí maximálně papouškovat to, co prošlapali jiní. Já konkrétně byl na ČVUT FEL. Tam byly katedry (nebo části kateder), které byly fakt světové. Pokud jste chtěli třeba dělat počítačové vidění na katedře kybernetiky, tak tam byli lidi, kteří byli v něčem i první na světě (byl to Šára a stereo vision?, nebo to byl někdo jiný, už si nejsem jist). Tihle lidi vás dokázali učit to, co na jiných univerzitách nejen neučili, ale ani neuměli.
A pak tam byla katedra počítačů, která byla určitě výborná v tom, že dokázala vychovat programátory, kteří uměli vše, co umět měli, ale... ale málokdy tam bylo něco více. Učili tam lidi, co byli snad v 60. a 70. letech výborní v teorii a praxi psaní kompilátorů, ale v 90. letech už prostě neposkytovali žádnou přidanou hodnotu oproti komukoliv jinému.
Úplně stejně fungovaly kvalitní a zoufalé katedry v elektrické části školy. A později jsem viděl, že takhle je to na všech českých školách a úplně stejně je to na naší akademii věd.
Ty špičkové a drahé a západní školy jsou spíš jako náhorní planina. Nemusí být nutně vyšší než ty hory z českých kateder. Ale nejsou tam ta údolí.
Mluvím obecně - konkrétně Open Univeristy neznám a jenom podle žebříčků ji hodnotit nechci.