Inspirován touto diskusí a tím, že jsem před časem dostal zdarma Power Macintosh G3, který jsem nerozběhl, tak jsem si pořídil na hraní onen kousek z aukra. V reálu vypadá lépe než na fotkách a většina těch fleků jsou zaschlé kapky, takže to možná půjde ještě umýt. Doplnil jsem 4 GB RAM, které jsem měl doma, takže tam je 5.5GB DDR2 533MHz RAM.
Píšu teď z toho MACu, ale na běžné použití to už opravdu není. Software který tam běží je maximálně z let 2009-2012, tedy např. Firefox 3.6.24, XBMC 11.0, VLC 1.1.12, Libre Office 3.6.1.2 a podobně. Filmy to přehraje více méně 720p (občas vypadne nějaký frame), 1080p to dává 10-15 fps. Youtube 720p to spíše nedává. V XBMC při generování náhledu fotek je vidět, že i Athlon 5350, který má stejné 2 GHz, ale 4 jádra a TDP 25W je výkonem jinde. Hledání použitelného sw komplikuje to, že mac os classic to už nepodporuje a poslední verze 10.5.8 co tam běží je pro změnu taky dost stará. Takže hledaný SW musí být starý, ale ne zase moc.
Osobně mám už všude SSD, v té G5 je zatím jen HD, takže možná to ještě ožije až najdu na aukru nějaké levné SSD, na hraní bude stačit i 60GB.
Dávat za něco takového 5000 Kč jsou vyhozené peníze. 1-2 kKč za verzi s DDR2 RAM s tím, že to bude na hraní, proč ne. Kvalita zpracování HW je fascinující, ten case je opravdu hezký, takže je to hezká hračka. Případné předělání casu na PC ale nebude úplně jednoduché.