Koupím PowerMac G5 (2x CPU)

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Koupím PowerMac G5 (2x CPU)
« kdy: 12. 04. 2017, 15:37:24 »
Nemáte někdo PowerMac G5, který by se vám jen tak povaloval doma? Měl bych zájem jen o dvouprocesorovou verzi o jakékoliv frekvenci. Pokud máte 2x dvoujádrové CPU 2,5GHz, tak to bych nejraději (lepší se nedělal), ale to bysme se asi nedohodli na ceně...

Zalíbil se mi design skříně a podle mě by měl mít dost výkonu i na dnešní dobu (když nebudu mít otevřeno milion tabů s fejsbůkem a podobnýma JS věcma).

Podle konkrétní konfigurace a v tomto případě i vizuálního poškození skříně bych cenu viděl do pěti tisíc (za 2x 2,3GHz, méně za slabší, záleží také podle RAM a HDD).

EDIT: Nabídky můžete hodit buď sem nebo na můj email: pavouk106 na gmail.com
« Poslední změna: 12. 04. 2017, 15:40:04 od Pavouk106 »

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Koupím PowerMac G5 (2x CPU)
« Odpověď #1 kdy: 12. 04. 2017, 15:47:13 »
Nemáte někdo PowerMac G5, který by se vám jen tak povaloval doma? Měl bych zájem jen o dvouprocesorovou verzi o jakékoliv frekvenci. Pokud máte 2x dvoujádrové CPU 2,5GHz, tak to bych nejraději (lepší se nedělal), ale to bysme se asi nedohodli na ceně...

Zalíbil se mi design skříně a podle mě by měl mít dost výkonu i na dnešní dobu (když nebudu mít otevřeno milion tabů s fejsbůkem a podobnýma JS věcma).

Podle konkrétní konfigurace a v tomto případě i vizuálního poškození skříně bych cenu viděl do pěti tisíc (za 2x 2,3GHz, méně za slabší, záleží také podle RAM a HDD). Pokud by bylo příslušenství (klávesnice a myš; LCD bych nepotřeboval), tak u něj cena dle dohody.

Poprosil bych mdoerátora o smazání tohoto omylem vzniklého příspěvku a doplnění následující věty do původního...

Pokud by bylo příslušenství (klávesnice a myš; LCD bych nepotřeboval), tak u něj cena dle dohody.

« Odpověď #2 kdy: 12. 04. 2017, 15:50:51 »

Podle konkrétní konfigurace a v tomto případě i vizuálního poškození skříně bych cenu viděl do pěti tisíc (za 2x 2,3GHz, méně za slabší, záleží také podle RAM a HDD).

Nevim, co si prestavujes pod "dost vykonu pro dnesni dobu", ale i SSDcko dneska protlaci vic dat za jednotku casu nez tehdejsi pameti a ani ta CPU jadra nejsou zadny zazrak, o aktualni SW podpore nemluve.

Ale zase se z tech skrini daji udelat pekne lavicky ;)

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 12. 04. 2017, 16:16:53 »
Pokud bude takt odpovídat alespoň přibližně výkonu stejně taktovanýho stroje x86 z podobný doby, pak mají na dnešní dobu dost výkonu. Mluvím tu o použití pro domácnost - web, hudba, filmy, domácí úkoly, ... blbosti. Není v plánu na to střihat video nebo nevím co.

Chci to ze sběratelských důvodů. Ne, že bych měl doma předchozí řady, ale tenhle kousek je po 12 letech stále nadčasovej a jak píšu - podle mě i stále použitelnej.

Dodnes jedu základní věci na 1,83GHz jednojádru se 2GB RAM z roku cca 2005. Mám i výkonnější PC, ale kvůli čtení zpráv na webu ho nemá cenu pouštět... To mám na hry. Pokud je softwarová podpora na tak starym Macu špatná (tuším, že žádná), ta mi to nevadí. Kdykoliv můžu vyndat disk s Macem (čti: zálohovat) a jet na tom Linux.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 12. 04. 2017, 16:18:01 »

Malé varování - je to většinu času hlučnější než vysavač. Jinak držím palce, aby se někdo našel, můj PowerMac G5 už odpočívá v pokoji  :'(

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 12. 04. 2017, 16:22:44 »
...
Malé varování - je to většinu času hlučnější než vysavač. Jinak držím palce, aby se někdo našel, můj PowerMac G5 už odpočívá v pokoji  :'(
Díky za varování. Nicméně na něj stejně nedám :-) Škoda, že Tvůj umřel, třeba bys mi ho prodal :-)

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 12. 04. 2017, 16:38:49 »
...
Díky za varování. Nicméně na něj stejně nedám :-) Škoda, že Tvůj umřel, třeba bys mi ho prodal :-)
Nebo daroval. Z PowerPC už mi zůstal funkční jen MacMini G4  :-[

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 12. 04. 2017, 16:59:17 »
...
Já právě sehnal PowerMac G4 (350MHz, dobrej vtip ;D ). Chci to jen na hraní, ale při tý přílžitosti jsem narazil na specifikace G5 a objevil jeho design a mám jasno - to chci mít doma. I kdybych to měl zabalit a dát na půdu, chci to. Já si ale myslím, že to bude pořád smysluplně použitelný (obzvlášť dvoujádro/dvou-CPU), takže půda se odkládá.

Mac mini G4 taky dobrej sběratelskej kousek.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 12. 04. 2017, 17:15:18 »
...
Já právě sehnal PowerMac G4 (350MHz, dobrej vtip ;D ). Chci to jen na hraní, ale při tý přílžitosti jsem narazil na specifikace G5 a objevil jeho design a mám jasno - to chci mít doma. I kdybych to měl zabalit a dát na půdu, chci to. Já si ale myslím, že to bude pořád smysluplně použitelný (obzvlášť dvoujádro/dvou-CPU), takže půda se odkládá.

Mac mini G4 taky dobrej sběratelskej kousek.
To G4 je poměrně svižné, určitě na tom jde běžně dělat, jen holt není software, třeba z prohlížečů jen předpotopní verze, v nichž spousta stránek hapruje. Nicméně to se dá čekat...

nobody(ten pravej)

« Odpověď #9 kdy: 12. 04. 2017, 19:12:51 »
tady mas vyber a 2x2.5GHz jeste kus ma, za 6900Kc s postovnym s USA

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #10 kdy: 12. 04. 2017, 19:51:44 »
tady mas vyber a 2x2.5GHz jeste kus ma, za 6900Kc s postovnym s USA
Ebay samozřejmě sleduju ;-) Vzhledem k tomu, že v USA jedou na 110V a já ještě nezjišťoval, zda je ta PSU s výběrem napětí, tak jsem to zatím nechal být. V Evropě to tak slavný s G5 neni. Resp. našly by se, ale zase nejsou v tak dobrym vizuálnim stavu (což je v případě tohohle stroje pro mě 50% hodnoty).

Proto zkouším i české luhy a háje :-) A zkouším to na (mém oblíbeném) serveru, kde by se snad mohl majitel G5 možná i pohybovat.

petr

« Odpověď #11 kdy: 12. 04. 2017, 19:57:17 »
Koupil jsem asi před 2 týdny na Bazoši do sbírky právě dvouprocesorovej G5, ale na 2 GHz a s 1.5GB RAM. Právě z něj píšu tento příspěvek a stroj je pořád výborně použitelnej.

Mám tam rozdělenej disk napůl. V jednom oddílu je počeštěnej MacOS 10.4.11 s prohlížečem TenfourFox 45.8 (odvozený od Firefoxu) a na webu jsem zatím nenarazil na žádný potíže včetně bezproblémovýho Youtube klidně přes celou obrazovku. Občas na tom používám LibreOffice a Adobe CS2 (Photoshop, Illustrator, InDesign) a výkon je OK.

Ve druhé půlce disku je Debian a taky není na PowerPC architektuře žádný problém ani s dostupností programů. Vše co jsem sháněl, tak jsem našel.

Hučení větráků je sice trochu slyšet, ale většinou se jen při dlouhé zátěži na pár vteřin roztočí a pak zase utichnou. Takže nic, co by nějak výrazně rušilo.

Počítač samotný stál na tom Bazoši 3 500,- Kč. Ale bral jsem to od původního majitele nakonec i s monitorem, klávesnicí a myší, takže celkem to vyšlo na 5 000,-.

Přeji, ať se podaří taky sehnat slušný kus. Na nějakou lavičku je toho železa přeci jen pořád ještě škoda. Jen u těch s vyšším taktem CPU (tuším nad 2GHz) pozor na to, že byly chlazený kapalinou a Apple měl nějakou dobu problém s netěsnostmi, takže docházelo k uníku a následně korozi.

petr

« Odpověď #12 kdy: 12. 04. 2017, 20:15:47 »
Ještě doplním k předchozímu, že ten človíček, od kterého jsou moupil tu svoji G5, na bazoši ještě nabízí druhý a to jednoprocesorový na 1.8 GHz.
Viz tady: https://pc.bazos.cz/inzerat/73723234/Apple-Power-Macintosh-G5-18.php

m

« Odpověď #13 kdy: 12. 04. 2017, 20:36:48 »
Pokud bude takt odpovídat alespoň přibližně výkonu stejně taktovanýho stroje x86 z podobný doby, pak mají na dnešní dobu dost výkonu. Mluvím tu o použití pro domácnost - web, hudba, filmy, domácí úkoly, ... blbosti. Není v plánu na to střihat video nebo nevím co.

vtipalku , zrovna toto na strojich z te doby zrovna moc dobre nejede.. a zvlaste ne na strojich s prehistorickymi verzemi PowerPC.

A uz jen za to co protocis na elektrine si za rok koupis lepsi notas s modernim cpu , dostatkem ram a zeroucim 10x mene

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #14 kdy: 12. 04. 2017, 21:30:11 »

vtipalku , zrovna toto na strojich z te doby zrovna moc dobre nejede.. a zvlaste ne na strojich s prehistorickymi verzemi PowerPC.

A uz jen za to co protocis na elektrine si za rok koupis lepsi notas s modernim cpu , dostatkem ram a zeroucim 10x mene
Dobrá, ještě jednou: Tenhle příspěvek píšu ze stroje 1.8něco GHz se 2GB RAM z roku 2005. Jak vidíš, nemám s tím žádný problém. Tenhle stroj přehrává FullHD video a dohrál jsem na něm Morrowind (a to i s integrovanou Intel grafikou z roku 2005). Libreoffice zkompiluju za 13 hodin. Nevím, proč mi tu budeš tvrdit, že něco nejde. Před asi sedmi lety jsem dokonce jel asi tři týdny na 2x 366MHz Celeron s 380MB RAM. Připojeno k FullHD LCD a provozováno ve FullHD rozlišení. Máš ještě nějaký připomínky k tomu, že něco nejde nebo to neni použitelný? Ještě dodám, že na svých PC (včetne jednojádrovýho Intel Atom N270) provozuju Gentoo a binárky nepoužívám.

Spotřebu elektřiny u PC "pro zábavu" či "na vystavení" absolutně neřeším. Ty snad řešíš, kolik elektřiny Ti žere těžitko na stole nebo skleničky na víno?

Ano, dnešní NTB žere míň a má víc výkonu, ale já si myslím, že už v názvu vlákna jsem napsal, co se snažím koupit. Na (moderní) notebook to nevypadá...

Já už teď vím, že se dvěma jádry/procesory a alespoň 4GB RAM to bude úplně bezproblémově použitelný počítač. Když mi nebude vyhovovat Mac OS X nebo jeho softwarové možnosti (přece jen jsme o deset let dál), vždycky je tu Gentoo (které mám v plánu stejně zkusit - chci vědět, co PowerPC dovede).