Aku licenciu by ste pre projekt pouzili a preco?
Pripadne ake vydite vyhody respektive nevyhody pre vyvojara, pouzivatela a autora kodu?
Niekde som cital ze pre sietovy software je najlepsie pouzit AGPL?
Záleží, jestli chceš lidem a sobě znepříjemnit život
. Pokud si napíšeš vlastní licenci nebo vlastní dodatky, bude složité rozhodnout, s jakými existujícími licencemi je kompatibilní - a to jak pro tebe (nebudeš kvůli tomu moct používat třeba GPL knihovny, a o méně obvyklých licencích jako Apache nebo MPL těžko říct), tak pro ostatní (budou se muset probírat právními slinty, aby zjistili, jak tvůj software mohou používat a distribuovat). Zatímco když vidím nějakou známou licenci (GPL, MIT, AGPL, LGPL…), nemusím nic číst a hned vím, o co jde.
A pak ještě vyrobíš spoustu nejasností tím, že (jako neprávník úplně) nedokážeš specifikovat, co je vlastně „šíření reklamy se softwarem“ a co je to vůbec „reklama“ (zmínka o mém vlastním produktu? aktivně tahaný obsah odjinud?). Podívej se na bordel kolem přelicencování OpenStreetMap…
Niekde som cital ze pre sietovy software je najlepsie pouzit AGPL?
GPL vyžaduje dát uživatelům jako svobodný software, který jim fakt dáš (např. dostanou zdroják nebo binárku, aby si ji mohli spouštět na svém počítači), zatímco AGPL ti ukládá tuto povinnost i když se SW umožníš vzdáleně interagovat (např. se připojí k tvému serveru). Jestli takovou věc chceš nebo ne si musíš rozhodnout sám.
Ad. GitHub: já mám třeba problém s tím, že ještě před půl rokem měli neakceptovatelné ToS (vyžadovaly platit jim soudní výlohy v Kalifornii). Teď to trochu zlepšili, ale furt to není žádné terno. Obecně nutit uživatele registrovat se k téměř monopolní službě pro to, aby ti mohli poslat patch, mi přijde nedobré, a když ještě k tomu vyvíjíš decentralizovanou P2P aplikaci, tak je to ještě k tomu ironické.