Dosová aplikace pod Linuxem

Dosová aplikace pod Linuxem
« kdy: 30. 03. 2017, 00:12:33 »
Zdravím, přišel zamnou uživatel že by rád používal Linux na své stanici. Já vesměs proti tomu nic nemám, ale jedna ze stěžejních aplikací je psaná ve foxce. Jelikož v linuxu nejsem kovanej tak bych se rád zeptal zda existuje nějaký způsob virtualizace, jako mají win 7 s XP módem. (bezešvé spouštění aplikací)

Pro win by to mohlo řešit třeba VMware ThinApp ale 16bit zabalené aplikace jdou pouštět max na 32bit oknech popřípadě to ještě prý přebalit něco co se kamarádí i s Linuxem (očekávám že opět jen 32bit)... Což mi příjde jako slušné zvěrstvo.

Proto bych se rád zeptal jestli náhodou už tento problém někdo neřešil a neuměl by poradit.
« Poslední změna: 30. 03. 2017, 07:47:08 od Petr Krčmář »

soriako

Re:Dosova apliakce pod linuxem
« Odpověď #1 kdy: 30. 03. 2017, 00:29:12 »
dosbox to nerozjede? :D

ByCzech

• 1 865
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 30. 03. 2017, 02:00:23 »
Zdravím, přišel zamnou uživatel že by rád používal Linux na své stanici. Já vesměs proti tomu nic nemám, ale jedna ze stěžejních aplikací je psaná ve foxce. Jelikož v linuxu nejsem kovanej tak bych se rád zeptal zda existuje nějaký způsob virtualizace, jako mají win 7 s XP módem. (bezešvé spouštění aplikací)

Pro win by to mohlo řešit třeba VMware ThinApp ale 16bit zabalené aplikace jdou pouštět max na 32bit oknech popřípadě to ještě prý přebalit něco co se kamarádí i s Linuxem (očekávám že opět jen 32bit)... Což mi příjde jako slušné zvěrstvo.

Proto bych se rád zeptal jestli náhodou už tento problém někdo neřešil a neuměl by poradit.

Foxku běžně pouštím v dosemu.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #3 kdy: 30. 03. 2017, 02:32:00 »
jen pridam postup... pro dosbox i dosemu ;)

staci nainstalovat prislusne(j) balicek(y), priklad pro *ubuntu/Debian/Mint (a dalsi DEB based distribuce)...
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install dosbox dosemu
pusteni aplikace pres dosbox:
dosbox /cesta/k/tomu/programu/program.exe
pusteni pres dosemu:
dosemu /cesta/k/tomu/programu/program.exe
narozdil od toho XP rezimu ve Win a problemu 64/32/16bit tohle bezi bez problemu i na 64bit Linuxu, jde proste o emulator DOSu u dosboxu se hlasi jako MSDOS5, u dosemu nevim...

DOSBOX muzest vyzkouset i sam krome GNU/Linuxu i ve Windwos, OSX a dalsich :)
http://www.dosbox.com/download.php?main=1
a muzes si do toho nainstalovat i Windows 3.1 :))

Re:Dosová aplikace pod Linuxem
« Odpověď #4 kdy: 30. 03. 2017, 08:18:00 »
Dík moc vyzkouším... ;)

tisnik

« Odpověď #5 kdy: 30. 03. 2017, 08:46:17 »
Pokud chcez mit prakticky 100% kompatibilitu, tak DOSBox. Pokud ale uzivatel napriklad vyzaduje tisk z te foxky (coz asi bude?), tak dosemu, kde se to da nastavit.

petr

« Odpověď #6 kdy: 30. 03. 2017, 15:32:34 »
Připravte se ale na to, že to dost žere výkon CPU. Zkoušel jsem pod linuxem v dosboxu provozovat dosové účetnictví. Ne že by to snad nešlo, ale bylo to docela líné.

« Odpověď #7 kdy: 30. 03. 2017, 16:33:13 »
line kvuli emulaci nebo cpu/ram?

Boo

« Odpověď #8 kdy: 30. 03. 2017, 17:26:17 »
To se mi nejak nezda, v dosboxu bezne parim hry a jde to svizne. Neverim, ze by ucetnictvi potrebovalo vice.

balki

« Odpověď #9 kdy: 30. 03. 2017, 17:27:58 »
Připravte se ale na to, že to dost žere výkon CPU. Zkoušel jsem pod linuxem v dosboxu provozovat dosové účetnictví. Ne že by to snad nešlo, ale bylo to docela líné.

Skusali ste zvysit rychlost virtualneho procesoru v dosboxe?  Lebo niekedy je to nastavene na menej, aby hry, co rataju takty nesli prilis rychlo. (Len sa pytam, nepodpichujem)

#

« Odpověď #10 kdy: 30. 03. 2017, 17:56:42 »
jeste je mozost Wine mam 16bit app a pod dosbox/emu to nebylo ono, Wine jede v pohode a plne v nem podporuje i clipboard!

petr

« Odpověď #11 kdy: 30. 03. 2017, 20:52:21 »
Problém s pomalým během účetnictví vznikl původně po změně PC účetní, která místo prastarého PC s Pentiem 4 a Win XP dostala nové PC s Windows 10 64bit (Core i5, SSD disk). Program pak prostě musel na těch 64 bitových windows běžet přes DosBox a bylo to pomalejší než na původním stroji s P4. Ale jen to účetnictví. Klasické Win programy samozřejmě neměly problém. Nejdřív jsem hledal příčinu různě v nastavení a pak to testnul i pod Linuxem, ale výsledek se výrazně nezlepšil. No nakonec to dopadlo tak, že se účetní na to nové PC daly 32 bitové Win 10 a už to zase běhá OK.

Radovan.

« Odpověď #12 kdy: 30. 03. 2017, 21:49:20 »
Program pak prostě musel na těch 64 bitových windows běžet přes DosBox a bylo to pomalejší než na původním stroji s P4.
Zásadní chyba. Měl jsi jí to nejdřív nechat měsíc provozovat na 386ce s MS-DOSem, a pak teprve přejít na DOSBox ;D

petr

« Odpověď #13 kdy: 31. 03. 2017, 08:09:54 »
No jednu 386ku doma ještě mám (40MHz, 8MB RAM, Win95). Že bych to na tom zkusil rozjet?  ;)

Boo

« Odpověď #14 kdy: 31. 03. 2017, 09:08:58 »
No jednu 386ku doma ještě mám (40MHz, 8MB RAM, Win95). Že bych to na tom zkusil rozjet?  ;)

Jen aby ty 25 let stare kondenzatory nezmorfovaly na rezistory :-D