Dosová aplikace pod Linuxem

ByCzech

• 1 864
    • Zobrazit profil
Re:Dosová aplikace pod Linuxem
« Odpověď #15 kdy: 31. 03. 2017, 09:12:16 »
Připravte se ale na to, že to dost žere výkon CPU. Zkoušel jsem pod linuxem v dosboxu provozovat dosové účetnictví. Ne že by to snad nešlo, ale bylo to docela líné.

Dosemu tím netrpí.

crown

« Odpověď #16 kdy: 31. 03. 2017, 09:29:59 »
ja neco takoveho zprovoznoval (stare ucto na bazi fox pro) a v dosemu to padalo. Dosbox je ok, jen se mi tam nepodarilo zprovoznit tisk. Nastesti ten tisk nebyl tak nutny (tisknou to jinde).

Lol Phirae

« Odpověď #17 kdy: 31. 03. 2017, 09:50:31 »
A už jedou bulánci, nebo musím počkat na LP?

Ivan Nový

« Odpověď #18 kdy: 31. 03. 2017, 10:07:20 »
ja neco takoveho zprovoznoval (stare ucto na bazi fox pro) a v dosemu to padalo. Dosbox je ok, jen se mi tam nepodarilo zprovoznit tisk. Nastesti ten tisk nebyl tak nutny (tisknou to jinde).

Použijte FreeDOS na VirtualBoxu. Ten se stále vyvíjí. Dá se tam zprovoznit i ssh a přistupovat k němu z terminálu. http://www.freedos.org/

crown

« Odpověď #19 kdy: 31. 03. 2017, 12:17:15 »

Použijte FreeDOS na VirtualBoxu. Ten se stále vyvíjí. Dá se tam zprovoznit i ssh a přistupovat k němu z terminálu. http://www.freedos.org/

da se z toho tisknout na paralelni port?

ByCzech

• 1 864
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 31. 03. 2017, 12:26:11 »

Dosemu taky umí spouštět freedos. Má to hodně nastavení, ještě se mi nestalo, abych něco nerozjel (z běžných aplikací, o hrách se nebavím na to je DOSBOX). Pravda, ale já pamatuju dobu DOSu a to jak se to muselo umět pořádně nastavit a Dosemu mi vždy přišlo stabilnější než origo DOS na skutečném HW.

Ivan Nový

« Odpověď #21 kdy: 31. 03. 2017, 12:32:26 »

da se z toho tisknout na paralelni port?

Mělo by to jít, s verzí VirtualBoxu do 5.10 byly nějaké potíže, od verze 5.1.11 by to snad mohlo jít. Musíte nastavit něco takového
Kód: [Vybrat]
VBoxManage modifyvm "FreeDOS 1.1" --lptmode1 LPT1
VBoxManage modifyvm "FreeDOS 1.1" --lpt1 0x378 7

a nebo zkuste ještě vDos https://sourceforge.net/projects/vdos/

Ivan Nový

« Odpověď #22 kdy: 31. 03. 2017, 12:35:19 »
@crown

Ten vDos je pro windows, spouštěl jsem ho na Linuxu pod Wine a fungovalo to. Má celkem dobrou dokumentaci, takže o LPT: tam asi něco najdete.

Kodl

« Odpověď #23 kdy: 31. 03. 2017, 12:42:38 »
Řešil jsem totéž, aplikace Foxpro 2.0. Funguje mi to celkem dobře v kombinaci Ubuntu 14.04 + dosemu (minimalistická textová instalace), obraz na VMWare má asi 3 GB. Jen mám problém s horkými klávesami ve Foxpro (Ctrl-F, Ctrl-O apod.).
Buď nefungují, nebo se do nich musí klepnout víckrát. Aplikace mi běží přes putty. Nevěděl by někdo, jak ten problém vyřešit?

Danny

« Odpověď #24 kdy: 31. 03. 2017, 15:06:45 »
v dosboxu staci dat prikaz "cycles max" (nebo to nastavit v konfiguraku) aby to poustel co nejvetsi rychlosti, pak by problemy s rychlosti mely odpadnout, defaultne je u real mode tusim 5000 cyklu coz muze byt malo

petr

« Odpověď #25 kdy: 31. 03. 2017, 19:49:16 »
Dopoledne jsem tu psal, ze otestuju to dosove ucetnictvi na stare 386ce. Udelal jsem par testu a 386ka byla samozrejme nejpomalejsi. Ale napisu vysledky, co jsem nameril.

Meril jsem dobu, po kterou to ucetnictvi startuje. Casy jsou v sekundach.
198 s ... 386 DX na 40MHz, Win 95 32bit
79 s ... Dual Pentium E2220 na 2.4 GHz, Win 7 64bit, DosBox
63 s ... Celeron N3350 na 2.4GHz turbo, Debian 8 64bit, DosBox
2 s ... Pentium 4 na 2.66GHz, Win XP 32 bit

Zkousel jsem v dosboxu i "cycles max", ale oproti "cycles auto" nebyl zadny vetsi rozdil, takze hlavni vliv ma asi emulace diskovych operaci.

petr

« Odpověď #26 kdy: 31. 03. 2017, 20:33:26 »
Přidám ještě jeden čas:

75 s ... PowerPC 970 na 2GHz, Debian 7.11, DosBox

jedná se o Apple Power Mac G5

nobody(ten pravej)

« Odpověď #27 kdy: 01. 04. 2017, 02:55:20 »
si to shrnem... z Windows v Putty pres SSH lezes na ve VMWare bezici Ubuntu k dosemu pro Foxpro? nebylo by lepsi nativni Ubuntu? problem s hotkey by to take asi resilo ;)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #28 kdy: 01. 04. 2017, 02:59:15 »
Přidám ještě jeden čas:
a zkousel si to v dosemu?

Ivan Nový

« Odpověď #29 kdy: 01. 04. 2017, 06:13:12 »
si to shrnem... z Windows v Putty pres SSH lezes na ve VMWare bezici Ubuntu k dosemu pro Foxpro? nebylo by lepsi nativni Ubuntu? problem s hotkey by to take asi resilo ;)

Pokud je to tak, tak nejlepší volba je je vDos, který běží pod Windows.