Jak programovat ARM procesory?

flux

Re:Jak programovat ARM procesory?
« Odpověď #15 kdy: 26. 03. 2017, 22:56:54 »
Pro Mirka: Omlouvám se, asi jsem se špatně vyjádřil. V příspěvku jsem uvedl spíše své úvahy nad tím, jak budu do budoucna postupovat s výběrem procesoru, ale obecně jsem všechny rady, které jsem potřeboval, už dostal. Díky, jsou skvělé. Možná to vypadá divně, ale bez některých informací uvedených v diskusi jsem měl docela problém se zorientovat v ARM architektuře a způsobu, jakým se procesor vůbec programuje. Přečetl jsem si rozdíly mezi jednotlivými architekturami, ale nechápal jsem, jakým způsobem vlastně ty procesory fungují jako celek. Díky tomu, že jste mě nakopli, tak jsem teď v situaci, kdy už vím obecně nějaký typ procesoru, který se dá bezproblémově sehnat v ČR na SOS elektronic (tím, že jsem dostal info o typech procesorů mi to vyskočilo hned ve vyhledávání), na stránkách výrobce jsem se prohrabal datasheety, kdy jsem díky zmínkám o konkrétních portech a způsobech programování zjistil, na co se vlastně zaměřit, takže vím obecně, jak se s tím programuje, navíc jste mi tady postli několik odkazů na levné programátory, takže mám hned několik možností, jak začít. Takže v současné době jsem plně spokojený se vším, co jsem se dozvěděl a pokud budu v budoucnu potřebovat poradit s něčím konkrétním (konkrétní programátorský problém), tak zase napíšu nějaký obecný dotaz. Už teď jste mi poradili dobře, další užitečné rady jsou vítaný bonus.

Pro pravého nobody: Ne, to mě ještě nenapadlo ;-) sice jsem už slyšel o tom, že na HDD někdo nahrál OS Linux, ale v té době to ještě bylo zcela mimo mé možnosti představy, co ty chipy vlastně umí. Teď už na tom jsem obecně lépe, ale na hackování harddisku si asi budu muset ještě chvilku počkat. :-)

Pro Neolkera: Díky za rozcestník, ty knížky vypadají zajímavě. Ta, co je zdarma ke stažení po zběžném projití určitě. Na tu německou stránku mrknu - některé věci jdou pochopit i bez překladače, případně mi stačí názvy těch programů na zběžné zorientování.

prezek

• 227
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 27. 03. 2017, 00:04:06 »
1. Kup si nejaky vyvojovy kit s debugerem napriklad STM32VLDISCOVERY.
Na netu je spousta navodu, jak do toho prelozit a nahrat program jak ve win, tak v Linuxu.
Obchody jsou treba tme.eu (postovne 40,-), sos, farnell, mouser, mausel, rs, pvelectronic,...
2. Porid si neco pro mereni a diagnostiku (multimetr, ttl seriovy prevodnik, LED diody, osciloskop, logicky analyzator ...)
3. Najdi si priklad, ktery u tveho kitu rozsviti diodu a vyzkousej ho.
4. Prozkoumej datasheet a schemata, abys mohl upravit program a rozsvitil jinou diodu
5. Napis program, ktery rozblika diodu.

PetrM

« Odpověď #17 kdy: 27. 03. 2017, 09:39:16 »
K tomu STLINKu - je fajn, ale ve verzi 2 (= DISCOVERY s STM32F407 nebo STM32F429). Jedničková verze je decentně zabugovaná a pod Linuxem nejde rozjet.

Jinak DISCOVERY používám i jako emulátor/programátor vlastní desky, stačí vytáhnout dva jumpery a pžipojit kablíkem...

citatel

« Odpověď #18 kdy: 27. 03. 2017, 12:26:02 »
Mne docel pomahaji i prispevky na mistnich web portalech: forum.mcontrollers.com, mcu.cz, mikrozone.eu (kde je dle kamarada, i vesely chat - ale zatim jsme nezkousel).
Hlavne se nebat zeptat.

sdcsc

« Odpověď #19 kdy: 27. 03. 2017, 15:18:34 »
Začněte s STM32Fxx

Důvod:
levný vývojový kit
s programatorem!!! v ceně
rozšířené řešení - hodně know how na Internetu (velký rozdíl od např. ATMEL SAM...)

tisnik

« Odpověď #20 kdy: 27. 03. 2017, 21:48:06 »
jj STM32... jsou dobre cipy na hrani. Ja bych asi zacal s radou Cortex-M0+, ty jsou minimalisticke, vsechno je tam jednoduche, kity existuji. V rade STM32 to jsou L0 a J.

jenda

« Odpověď #21 kdy: 27. 03. 2017, 22:03:52 »
To same plati i pro NXP ARM procesory. Kity LPCXpresso maji debugger a jsou levne. Vyber od Cortex-M0 po M4. Dokumentace dobra, komunita taky. Koupite v kazde drogerii.

libor

« Odpověď #22 kdy: 28. 03. 2017, 10:56:46 »
STM32F4xx nebo obdobné (např. teď pracuji s STM32L476) lze programovat s využitím bootovacího programu v systémové paměti naprogramované z výroby (program se spustí po přivedení VDD na pin BOOT0, ev. GND na pin BOOT1 během RESETu). Program komunikuje po několika rozhraních, např. USB v protokolu DFU (používám dfu-util), UART (USART) v protokolu popsaném např. v dokumentu AN3155 dostupném na www.st.com, I2C, SPI, CAN. Programování přes UART dlouhodobě úspěšně používám. Výhodou je, že lze malý program nahrát i do RAM a pak jej spustit od zadané adresy. Osvědčilo se mi to pro drobné testy a počáteční osahání. Standardním rozhraním pro programování kontrolerů STM32 je dvoudrátové rozhraní SWI (SWD), potřebný interface ST-LINK/V2 je dnes součástí snad všech kitů od STM, podpora openocd dnes již funguje, používají je snad všichni, jen já mám zatím radši to programování přes UART  :)
Mimochodem, eclipse nepoužívám, k plné spokojenosti mi stačí vim, make a cross-compiler gcc.