...
Nikolivek, precti si to znova. A neplkej tu laskave podobny blaboly.
V prvnim 1/2 roce se automaticky libovolna vada povazuje za vadu, ktera na zbozi byla jiz v okamzik prodeje, a tudiz je mozne automaticky odstoupit od smlouvy - bez dalsiho reseni cehokoli.
V dalsim (minimalne) roce a pul pak zalezi, zda jde o vadu podstatnou* - pak lze opet od smlouvy odstoupit, nebo o vadu nepodstatnou, pak se lze dohodnout na sleve/oprave a odstoupit lze pouze v pripade, ze prodejce nestihne 30 denni lhutu. Ovsem zpusob pozadovaneho reseni je treba uvest vzdy predem = automaticky rikam, ze chci vratit penize.
Nadto lze (specielne v pripade elektroproduktu, IT obzlvaste) vpohode uspet i s argumentaci, ze komponenta nabizena vymenou neni identicka = nema stejne parametry, protoze ja mam treba monitor vybrany podle zcela konkretni revize, a jiny ani stejny model proste nechci, protoze vim, ze parametry jsou vyrazne jine.
A mimochodem, zamitnuti reklamace po vice nez 3 dnech taky neni mozne. Protoze prodejce ma na rozhodnuti o reklamaci maximalne prave 3 dny. Zbytek ma na vyreseni = opravu nebo vymenu.
*Vada podstatna je deklarovana jako takova, o ktery kdybys vedel ze ji zbozi ma, tak si ho nekoupis, tzn zcela 100% vsechny vady typu "nefunguje to".