Tak obráceně. SW inženýrství podle mě není jen organizace, ekonomika a návrh architektury. Řekl bych, že hranice mezi SWIng a CS není tak jasná. Zkrátka tak, jako elektroinženýr musí mít nějaký všeobecný přehled o teorii elektřiny a magnetismu, strojař o mechanice a materiálech, stavař o statice, a všichni dohromady tím pádem nějaké základy matematiky a fyziky, tak SW inženýr musí mít přehled o Computer Science. Rozdíl bych viděl právě v tom, že lidi od CS můžou psát disertace na téma vyčíslitelnosti u nějakých speciálních modelových (více méně teoretických) problémů, zatímco inženýři by se měli orientovat na aplikaci CS v praxi. Ale aby někdo něco mohl aplikovat, tak to pochopitelně nejdřív musí znát a chápat.
Tato fakulta je bezkonkurenčně nejmatematičtěji orientovaná technika u nás, takový "český M.I.T."
To s tím MIT doufám nemyslíš vážně. A s tím "bezkonkurenčně" bych byl taky opatrný. Na FELu i FITu je matematiky taky hodně.
S tím "bezkonkurenčně" to myslím naprosto vážně a věř mi, že vím, o čem mluvím. Matematika na FJFI (zejména tzv. "Matematika A") a matematika na FEL či FIT, to jsou úplně jiné levely. Rozhodně to teď nemyslím tak, aby si kvůli tomu někdo honil triko, ale spíš jako varování, protože většina studentů FJFI shoří právě na matematice. Ale matematiku na FEL či FIT pak bez problémů zvládnou. A když říkám většina, tak tím myslím opravdu absolutní většinu z celkového počtu přihlášených. Někdo na to prostě není stavěný a k tomu, co bude dělat, to mnohdy ani potřebovat nebude. Tak aby to včas dostatečně zvážil. Dneska to studium taky leze docela do peněz.
MIT jsem použil jako příklad kvůli tomu, že je vnímán taky jako hodně matematicky orientovaná škola ve srovnání s jinými. Třeba v porovnání s tím už zmíněným Caltechem. Nic jiného v tom nehledej.