Zkušenosti s ČVUT FJFI

donnie

Re:Zkušenosti s ČVUT FJFI
« Odpověď #15 kdy: 21. 03. 2017, 15:22:12 »
FJFI je zcela jednoznacne super-elitni skola. Stejny level jako MFF, nekde jsou pred MFF nekde za.

Kazdopadne matika (A) je tam hardcore. To prirovnani k MIT sedi, spis bych to prirovnal ke Caltech.

Jeslti je to vhodna skola nebo ne ... clovek s dostatecnou inteligenci by si na tohle mel umet odpoved sam.

Kiwi

« Odpověď #16 kdy: 21. 03. 2017, 15:46:49 »
Tak obráceně. SW inženýrství podle mě není jen organizace, ekonomika a návrh architektury. Řekl bych, že hranice mezi SWIng a CS není tak jasná. Zkrátka tak, jako elektroinženýr musí mít nějaký všeobecný přehled o teorii elektřiny a magnetismu, strojař o mechanice a materiálech, stavař o statice, a všichni dohromady tím pádem nějaké základy matematiky a fyziky, tak SW inženýr musí mít přehled o Computer Science. Rozdíl bych viděl právě v tom, že lidi od CS můžou psát disertace na téma vyčíslitelnosti u nějakých speciálních modelových (více méně teoretických) problémů, zatímco inženýři by se měli orientovat na aplikaci CS v praxi. Ale aby někdo něco mohl aplikovat, tak to pochopitelně nejdřív musí znát a chápat.

Tato fakulta je bezkonkurenčně nejmatematičtěji orientovaná technika u nás, takový "český M.I.T."
To s tím MIT doufám nemyslíš vážně. A s tím "bezkonkurenčně" bych byl taky opatrný. Na FELu i FITu je matematiky taky hodně.
S tím "bezkonkurenčně" to myslím naprosto vážně a věř mi, že vím, o čem mluvím. Matematika na FJFI (zejména tzv. "Matematika A") a matematika na FEL či FIT, to jsou úplně jiné levely. Rozhodně to teď nemyslím tak, aby si kvůli tomu někdo honil triko, ale spíš jako varování, protože většina studentů FJFI shoří právě na matematice. Ale matematiku na FEL či FIT pak bez problémů zvládnou. A když říkám většina, tak tím myslím opravdu absolutní většinu z celkového počtu přihlášených. Někdo na to prostě není stavěný a k tomu, co bude dělat, to mnohdy ani potřebovat nebude. Tak aby to včas dostatečně zvážil. Dneska to studium taky leze docela do peněz.
MIT jsem použil jako příklad kvůli tomu, že je vnímán taky jako hodně matematicky orientovaná škola ve srovnání s jinými. Třeba v porovnání s tím už zmíněným Caltechem. Nic jiného v tom nehledej.

javaman ()

« Odpověď #17 kdy: 21. 03. 2017, 16:45:30 »
Souhlasím skoro ve všem s Kiwi, že lidi, které popisuje, bychom všichni měli chtít. Problém mám s FJFI a MFF jako průpravou. Ty školy možná nejsou průměrné, ale kvalitní také ne. A mně je záhadou, proč to Kiwi spojuje. Ty jsi tam snad takové lidi potkal? To se to jako během těch let změnilo? Proč v praxi potkávám lidi z MFF a FJFI a nejsou moc chytří?

Matika na FJFI/MFF je normální tupé učení nazpaměť jako jinde, jen možná víc a lidi z těch škol nejsou nic extra. Jasně, třeba lepší než VŠE, ale to se asi dá čekat.

Takže nehoní si spíš tady někdo triko, že tyhle průměrné školy se vyrovnají zahraniční elitě? Jen se ptám, protože pokud je tohle elita, tak běžné školy jsou superodpad.

Jirsákova tchýně

« Odpověď #18 kdy: 21. 03. 2017, 18:00:01 »
Proč v praxi potkávám lidi ... a nejsou moc chytří?

Protože chytrý člověk se setkání s mamrdem kalibru javaman-a zdaleka vyhne.

javaman ()

« Odpověď #19 kdy: 21. 03. 2017, 18:13:02 »
Proč v praxi potkávám lidi ... a nejsou moc chytří?

Protože chytrý člověk se setkání s mamrdem kalibru javaman-a zdaleka vyhne.

To nechápu. Jak by to asi udělal? Takže ambiciózní projekty raději rovnou vynechají, aby tam nepotkal špičku republiky? A proč by to dělal?

Kiwi

« Odpověď #20 kdy: 21. 03. 2017, 19:24:30 »
Souhlasím skoro ve všem s Kiwi, že lidi, které popisuje, bychom všichni měli chtít. Problém mám s FJFI a MFF jako průpravou. Ty školy možná nejsou průměrné, ale kvalitní také ne. A mně je záhadou, proč to Kiwi spojuje. Ty jsi tam snad takové lidi potkal? To se to jako během těch let změnilo? Proč v praxi potkávám lidi z MFF a FJFI a nejsou moc chytří?

Matika na FJFI/MFF je normální tupé učení nazpaměť jako jinde, jen možná víc a lidi z těch škol nejsou nic extra. Jasně, třeba lepší než VŠE, ale to se asi dá čekat.

Takže nehoní si spíš tady někdo triko, že tyhle průměrné školy se vyrovnají zahraniční elitě? Jen se ptám, protože pokud je tohle elita, tak běžné školy jsou superodpad.

Já toho o kvalitě moc neřekl, kromě toho, že si myslím, že to je dobrá škola (ve srovnání s jinými u nás). Nic víc a nic míň. I že jsou úkoly, na něž se spíš tihle lidé nehodí - o pár příspěvků výš.
Těžká zkouška z matematiky z nikoho sama o sobě nadčlověka neudělá, když dotyčný neví, jak to pak aplikovat na konkrétní problémy.

javaman ()

« Odpověď #21 kdy: 21. 03. 2017, 20:26:52 »
Nic víc a nic míň. I že jsou úkoly, na něž se spíš tihle lidé nehodí - o pár příspěvků výš.

OK, beru.

Právě ten tvůj popis popisuje lidi, které přesně hledám. Žádné blbečky, kteří dělají jednoduché věci rychle. Prostě supernáročné věci, které trvají klidně měsíc. Jen těch lidí samozřejmě moc není. A žádnou korelaci s libovolnou VŠ jsem nepozoroval.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 21. 03. 2017, 20:48:11 »
Těžká zkouška z matematiky z nikoho sama o sobě nadčlověka neudělá, když dotyčný neví, jak to pak aplikovat na konkrétní problémy.
Zkouška ne, ale schopnost odvodit si věci, které člověk stejně ve všech detailech brzo zapomene. Matika na úrovni výuky FJFI nebo MFF se stejně nazpaměť naučit nedá, sítem projde jen člověk, co látku pochopí v souvislostech.

javaman ()

« Odpověď #23 kdy: 21. 03. 2017, 20:51:32 »
Nesmysl. Prostě se to naučíš. Souvislosti jsou tam tak mělké, že si je pamatuješ a nebo je tedy "odvozuješ". Ale nemá to s myšlením nic společného.

Ale souhlasím s tím, že detaily zapomeneš. Pak právě neumí nic.

Kiwi

« Odpověď #24 kdy: 21. 03. 2017, 22:28:41 »
A žádnou korelaci s libovolnou VŠ jsem nepozoroval.

Nebral bych to ani tak moc odborně, jako spíš psychologicky - na náročnou školu nepůjde někdo, kdo se chce jen nějak cestou nejmenšího odporu prosedět a prochlastat ke glejtu, že už je jako úředně chytrej. Spíš to bude někdo, koho to buď fakt hodně baví, nebo někdo, kdo náročný problém chápe spíš jako výzvu než jako něco, před čím raději stáhnout ocas. Ti první obvykle zůstávají na postgraduál a dál ve vědě, kde si mohou dovolit tak nějak na pohodu dělat jen to, co je baví, dokud je neklofne nějaká ženská a nezačne z nich ždímat prachy, což je nutí jít do byznysu, který opravdu není jejich cup of tea. Ty druhé zas musíš vhodně motivovat, musejí ty úkoly chápat jako challenge. Jinak mají tendenci kašlat na to, nevěnovat tomu pozornost, protože jim to nepřipadá dost zajímavé ani pro ně existenční.

javaman ()

« Odpověď #25 kdy: 21. 03. 2017, 22:40:46 »
To je přesně ono. Právě ty s náročnými problémy potřebuju. Kdokoli jiný je proti tomu lempl (třeba lopata). Takže prostě ty víš, jak poznat dobré lidi a to se mi líbí. Jak to vlastně víš?

Mám zkušenosti, že na náročné školy chodí i pozéři typu zboj, kteří sice na to nemají, ale zase chtějí získat prestiž tím, co jim titul přinese. Proto tu pořád píše ty nesmysly, jak je MFF elitní a jak matiku zvládnou jen ti nejlepší. Sám si tím tvoří svět, kde on je ten dobrý.

Jen právě mám problém, že v reálu to prostě funguje trochu jinak a škola není znamením. Je to škoda, ale nemůžu za to.

JS

« Odpověď #26 kdy: 22. 03. 2017, 09:11:40 »
To je přesně ono. Právě ty s náročnými problémy potřebuju. Kdokoli jiný je proti tomu lempl (třeba lopata). Takže prostě ty víš, jak poznat dobré lidi a to se mi líbí. Jak to vlastně víš?

Kdybys byl opravdu chytry, tak pouzivas Haskell a ne Javu. :P Bohuzel ale Haskell (a taky Lisp) me na jaderce nenaucili, coz jim trochu vycitam. Ale zas clovek asi nemuze chtit vsechno, musi si nechat nejaky cas na to dospet.

Citace
Nesmysl. Prostě se to naučíš. Souvislosti jsou tam tak mělké, že si je pamatuješ a nebo je tedy "odvozuješ". Ale nemá to s myšlením nic společného.

Myslim, ze nechapes, jak funguje mysleni..

donnie

« Odpověď #27 kdy: 22. 03. 2017, 10:44:30 »
"Nesmysl. Prostě se to naučíš. Souvislosti jsou tam tak mělké, že si je pamatuješ a nebo je tedy "odvozuješ". Ale nemá to s myšlením nic společného."

To hlavni co mi VS dala je prave "mysleni". Funguje to tak, ze na tebe dlouhou dobu hazeji zdanlive neresitelne tezke problemy a postupem casu si najdes metodu jak ty problem resit, jak k nim pristupovat, jak efektivne "myslet" pri jejich reseni.

Tohle je neprenositelna zkusenost. Pravdep. toho clovek muze docilit sam, ale musel by proste par let v kuse resit netrivilani ulohy.

honzo

« Odpověď #28 kdy: 22. 03. 2017, 11:01:54 »
ja jsem tuhle fakultu vystudoval a byl jsem nejlepsi v rocniku. mam odtud taky cervenej diplom. kazdy tejden mam ruzne ponuky na praci.

jose

« Odpověď #29 kdy: 22. 03. 2017, 11:31:01 »
ja jsem tuhle fakultu vystudoval a byl jsem nejlepsi v rocniku. mam odtud taky cervenej diplom. kazdy tejden mam ruzne ponuky na praci.

Vzhledem k vašemu písemnému projevu bych ten červený diplom být vámi vrátil a o práci se hlásil tak maximálně na vrátnici...