Klávesová zkratka Cmd+ v macOS s českým layoutem

blanžír

Klávesová zkratka Cmd+ v macOS s českým layoutem
« kdy: 14. 03. 2017, 15:47:42 »
Jak na Macbooku (bez numerické klávesnice) s Mac OS X Sierra s českým layoutem klávesami provedu klávesovou zkratku například v aplikaci Terminál, Quicktime nebo Náhled nebo Textedit, která se v nabídce aplikace zobrazuje jako Cmd+ ?

Zkratka Cmd-(odpovídající příkazu Oddálit nebo Zmenšit písmo) není problém, jen místo anglické klávesy -=% (vedle nuly) musím zmáčknout -/? (vedle levého shiftu).
Ovšem u zkratky Cmd+ je problém. Cmd 1 (vedle číslice 2) vyvolá klávesovou zkratku Cmd 1,což je  mimo. Zkoušel jsem ještě krkolomnou zkratku CMD SHIFT  -=% (mínus na anglické klávesnici jako výše). Ta ale funguje v Náhled jen občas( čím se to řídí?), a v ostatních aplikacích nikdy.

Nějak to přeci musí jít, přeci by Apple nedopustil, aby při jiném layoutu nefungovaly klávesové zkratky, to by byla ostuda jako když Microsoft dá reklamu do Průzkumníka.
« Poslední změna: 14. 03. 2017, 19:54:05 od Petr Krčmář »

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
Re:Klávesová Cmd+ zkratka v Mac OS X s českým layoutem
« Odpověď #1 kdy: 14. 03. 2017, 16:17:23 »
Cesky layout (nastesti) nepouzivam, ale tu klavesovou zkratku si muzes v "Předvolby systému"->"Klávesnice"->"Zkratky" prepsat na svoji vlastni (resp. pridat ve "Zkratky aplikaci", "+", "Vsechny aplikace" + "Nazev prikazu"(tak jak se to v menu jmenuje - bohuzel v tomhle pripade budou 2x stejna zkratka pro dve veci - pro "Větší" a pro "Přiblížit") + vlastni zkratka.

Apple muze co chce, ale nic nenadela pokud je layout dost k prdu (coz cesky je, protoze dost klaves vubec neresi. Berly typu Alt+neco jsou bohuzel platformne zavisle).
« Poslední změna: 14. 03. 2017, 16:23:47 od kmarty »

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14. 03. 2017, 16:39:39 »
neni jednodussi nainstalovat si i us keyboard a prepinat se mezi nimi de potreby pres nastavenou klavesovou zkratku (ja mam ctrl space) ? na us klavesnici je cmd plus cmd a klavesa vedle delete

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14. 03. 2017, 16:53:25 »
Kdyby chtel, tak asi neresi tohle. Ja mu taky nevnucuju "ABC - rozšířená", coz je US s mraky mrtvejch klaves (vcetne carky, hacku a krouzku) :-)

Spis premejslim jestli to neni bug, ze pri stisku Cmd se horni rada klaves prepne na US (az na prvni klavesu a bez reakce na Shift). Ale to si overim az doma, u strojku s El Capitanem.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14. 03. 2017, 18:08:56 »
Tak ne, v 10.11 je to stejny.

fe

Re:Klávesová zkratka Cmd+ v macOS s českým layoutem
« Odpověď #5 kdy: 14. 03. 2017, 21:23:27 »
Spusťte si prohlížeč klávesnice abyste viděl jaké znaky máte dostupné při stisku Cmd, Alt, Ctrl, Shift a jejich kombinací.

fe

« Odpověď #6 kdy: 14. 03. 2017, 21:30:41 »
…ono to totiž nefunguje ani a US klávesnici :-) Tuhle zkratku lze rozumně využívat pouze na klávesnici s Numerickým blokem a to že funguje Cmd- je spíše náhoda, protože se nerozlišují znaky mínus a spojovník (což jsou z pohledu typografie dva odlišné znaky).

Jinak doporučuji přemapovat dle vkusu každého jablečného soudruha.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 14. 03. 2017, 21:43:28 »
…ono to totiž nefunguje ani a US klávesnici :-)
Tak s timhle nesouhlasim. Zkratky Cmd + "-" (klavesa vedle nuly) a Cmd + "+" (klavesa vedle klavesy "-" - nutno primacknout jeste shift) normalne funguji na mym MBP a ten, stejne jako moje externi klavesnice, numericky blok nema.
« Poslední změna: 14. 03. 2017, 21:47:04 od kmarty »

blanžír

« Odpověď #8 kdy: 14. 03. 2017, 21:52:53 »
- Do prohlizece klavesnic jsem koukal když jsem se učil s mac os , mačka f,ctrl,shift,cmd,alt do úmoru a nic nevykoukal co se týče znaku plus někde jinde
- Ta rada s přepisováním textu příkazu se mi zdá zoufalá,  co když program b ude něměcky, česky, anglicky a někde bude zoom in, někde shrink, někde enlarge, někde increase size, někde bigger font a v dalších jazycích.
- Zjistil jsem že skutečně nejrychlejší (a nejlogičtější, zoom in a zoom out je vedle sebe) bude jak čamrda přepínat Ctrl Space mezi jazyky nebo to dřív najdu kurzorem v nabídce. PS: jak se v mac os vyvolá to horní  menu a přepína mezi položky? Jako ve windows Win B(tray), role klávesy tab, šipky
- Na US klávesnici Mi to šlo, stejně jak píše kmarty

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 14. 03. 2017, 22:04:07 »
- Ta rada s přepisováním textu příkazu se mi zdá zoufalá
Tak to nechtej vedet jak mam udelany zamykani obrazovky pres klavesovou zkratku :-).
PS: jak se v mac os vyvolá to horní  menu a přepína mezi položky?
Ctrl + F2. Nebo Ctrl + F8, podle toho co z horniho menu chces (nevim co dela Win+B).
« Poslední změna: 14. 03. 2017, 22:08:07 od kmarty »

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 15. 03. 2017, 19:06:22 »
mozna by stalo za to reportovat to applu jako bug ...