Prosim napis 5 veci ktore mi Archlinux da ktore mi Ubuntu dat nevie.
Čistota: vanilla verze aplikací z upstreamu bez zbytečných distribučně závislých patchů
Jednoduchost: rc.conf & spol.
Kontrola: instaluješ jen to, co chceš; jednoduché a přehledné konfiguráky a skripty
Aktuálnost: rolling updates
AUR: obrovská studnice build skriptů pro méně obvyklé aplikace
PKGBUILD: nejjednodušší systém tvorby vlastních balíčků co znám
Na ty bludy o problémech při aktualizaci zapomeň. Jsou to blbosti. Za 4 roky jsem na problém narazil jenom 1×, a to se ještě nejednalo o chybu distribuce, ale upstreamu. To je mnohem lepší výsledek, než běžně používané půlroční rychlokvašky. Problém je v distribučně závislých patchích. Ty přinášejí většinu komplikací. Čím čistší ("vanilkovější") systém, tím méně problémů.
Pokud chceš systém, ve kterém se můžeš snadno zavrtat pod povrch, a zjistit co a jak funguje, tak Arch je skvělá volba. Stejně tak pokud chceš hodně aktuální systém s minimem problémů. Pokud chceš systém, který prostě funguje, a je ti jedno, že je občas některá aplikace trochu staršího data vydání, tak sáhni po Debianu Stable, Ubuntu LTS, CentOS apod.
Ale jak jsem řekl dřív: změna jen pro změnu samu je naprosto zbytečná. Pokud ti Ubuntu funguje a vyhovuje, tak u něj klidně zůstaň. Jenom přeskakuj půlroční rychlokvašky a používej LTS. Na řeči typu "distribuce XY je jen pro YZ" se vyser.