Prešiel som na linux, lebo im nevyhoval Windows. V programovaní mi Windows značne komplikoval život... Konkrétne som mal problém s Qt a vedel som, že v linuxe to ide jedným prikázom. Dnes už viem, na ja Qt ne najrozumnejšia voľba pod Windows zvoliť QtCreator a ich mingw.
Nechcel som Gentoo ani Ubuntu a tak mi na radu známych ostal Arch. Asi je vhodné poznamenať, že už vtedy som trošku poznal shell a editovať súbory som vedel iba vo vim (ako aj dnes).
Veľmi milo ma prekvapila Arch Wiki fórum, keďže som čakal, že v týchto veciach asi nebude mať Ubuntu konkurenciu. Arch Wiki a fórum je krátke ale maximálne efektívne. Fóra Ubuntu sú plne balastu.
Po 2 dňoch som spustil aj niečo iné ako konzolu. Nemal som druhý komp na čítanie wiki ani Internet. Prvý deň som nainštaval rozdelil disky, nainštaloval Arch a spojazdnil Internet (prísna autentifikácia v môjom prípade).
Začal som Xfce4, ale to ma pri nastavovaní tourchpadu a nutnosti editovať nejaký konfigurák s poloúspechom odradilo. Aj to, že padal xfce4-panel. Potom som skúsil KDE, ale blbo zobrazovalo v tray ikonu Pidgina, čo ma fakt iritovalo, dal som znova Xfce4. Neprekonal som spomínane problémy, až som zakončil pri Gnome, ktoré mi vyhovuje až na to, že ak dám panel na nejaký bok, tak sa občas začne rýchlo preklesovať, teda bliká. Dole ani hore to nerobí.
Mám Arch a dal mi hodne, predpokladám, že viac, ako by mi dalo ubuntu. Môžno aj nervy som ušetril, lebo v tom čase Ubuntu, že vraj nejako zmätkovalo. Arch ako OS som spokojný a tak nemám dôvod meniť. Nie som nejaký experimentátor... Nechcem toho veľa, ale to relatívne málo, čo chcem, tak od toho výžadujem plnú funkčnosť. Arch mi to všetko spĺňa. Občas ma štvú Xka, ale sú všeobecne v linuxe na prd. Windows ma fajn okná, ale systém ako taký mi nevyhovuje.
Možno som trochu zvláštny. Študujem MFF Uk a nemám rád slovo matfýzak. Mám Arch, lebo mi nevyhovoval Windows a je to prvý linux, ktorý som skúsil a vyhovuje mi. Síce je pravda, že výber distrubúcie som dôkladne zvažil (na Gentoo si netrufám a Mandriva, Ubuntu, Fedora mi nie sú sympatické na prvý dojem). Nemám ani nejaký úžasne efekty, hlúpe pozadie na Gnome a to mi stáči. Keďze naozaj nepotrebujem veľa, ba priam až chcem, čo najmenej mať, Xfce4 u mňa prepadli, asi niekedy skúsím LXDE. Snáď to bude mať funkčný panel, plochy a spustenie aplikácií.
Čo som začul o Gentoo, tak skoro všetko tam kompiluješ. Má to svoje výhody aj nevýhody. Ako všetko... Ale rád by som podotkol, že ak chceš, aj v Archu si môžeš všetko skompilovať sám. Síce mi Arch veľmi svižne funguje, no v lete sa chystám skompilovať svoje vlastné jadro Arch Linux. Nejako cítim, že by to mal aspoň raz v živote skúsiť...
Ako som spomínal, Linux ma okné na prd, Windows ak systém im zase nevyhovuje. Teda je celkom logické hľadať Unix s oknami. Práve preto uvažujem nad MacBookom.. Ale ešte musím zistiť, do akej miery môžem kontrolovať ten ich systém, lebo konfigurovateľnosť Arch mi vážne sedí.
Já mám Arch, lebo je to moje prvé distro, vyhovuje mi a nemám ani chuť meniť distrá. Nie som experimentáror, teda to považujem za stratený čas. Preto som siahol po Arch, lebo som chcel svižný a hlavne funkčný sýstem. Keby som bol Tebou a našiel by som sýstem, ktorý mi vyhovuje a hlavne funguje, v Tvojom prípade Ubuntu, tak by som si ho držal zubami nechtami. Som už v šťadiu, kde mám veľmi skormné požiadavky až na funkčnosť. Funkčnosť chcem bezkompromisne a meniť niečo, s čo mi vyhovuje je pre mňa strata času. Hľadám a skúšam niečo nové, iba ak mi na starom niečo silno nevyhovuje...
Ak už veľa nepotrebujem, tak si prídem nejaký spokojnejší s vnútornou pohodou... Často chcem aj čo najmenej, lebo som zistil, že veci navyše ma iba ukradajú o čas alebo pútajú moju pozornosť, čo sa odrazí na koncetrovanosti...