Gentoo vs Archlinux vs Ubuntu?

pedro

Re: Gentoo vs Archlinux vs Ubuntu?
« Odpověď #15 kdy: 14. 01. 2011, 20:38:18 »
Prosim napis 5 veci ktore mi Archlinux da ktore mi Ubuntu dat nevie.

Ja bych jenom doplnil (nebo navrhnul), ze neni treba hned zkouset Arch, Gentoo, Slack apod. Jestli jsi nikdy nemel nic jineho, nez Ubuntu, tak by pro Tebe mohlo byt zajimave vyzkouset dalsi desktopove orientovana distra jako je Fedora nebo openSuse.

Ono to pro Tebe bude jednak jedodussi, jednak pochopis, ze "Linux" je jakysi ekosystem, kde si ruzna distra vybiraji ruzne programy a komponenty, aby dosahli stejneho nebo podobneho vysledku. Pak si treba nekdy muzes na bazi Archu nebo Gentoo vybrat to, co tobe se libi...

killa

« Odpověď #16 kdy: 14. 01. 2011, 21:54:02 »
odpovim ti jako dlouholetej uzivatel gentoo, koketujici tak jednou za rok s prechodem na arch, avsak nikdy neuskutecniv toho :)

takze pokud ti vyhovuje plne ubuntu, jeho pravidelnej update system a vsechno kolem, tak se vyser na arch nebo gentoo; proste uzs nasel a neni duvod dal resit.

z myho pohledu vyhoda techto dvou dalsich dister je ve vetsi mire customizace, coz neznamena jen kernel, ale proste vsechno, ses nucenej se vic rypat v konfiguracnich souborech a taky davat sem tam pozor pri updatech (zalezi jestli pouzivas stable nebo bleeding edge u gentoo). samozrejme to nese sebou i ten efekt, ze se pak citis vic cool a ze tomu rozumis, nicmene sou to jen nastroje te dane distribuce, nic linux fundamental co se u nich naucis (ano, za 8 let u gentoo sem configure/make/make install snad nikdy nepouzil pokud nepocitm napsani asi tri vlastnich ebuildu, proste tak jako tak spolihas na nastroje dane distribude).

Mozna co sem ted napsal neni uplne srozumitelny, ale pokud ses spokojenej, nemas co resit, pokud ne a chces jiny binarni distro di do archu, pokud chces zdrojovy distro pak zkus gentoo, vsechno to sou validni cesty vedouci k funkcnimu systemu.

ps - ber to mirne z nadsazkou, ale tvuj dotaz je trosku o hovne

mc

« Odpověď #17 kdy: 15. 01. 2011, 00:13:23 »
Rád bych reagoval na tu časovou náročnost gentoo, o které se tu každé zmiňuje.

Já jsem vyzkoušel různá distra, ale zakotvil jsem u gentoo. Proč? Protože, paradoxně, trávím nejméně času správou svého systému. Nebo mi to tak přijde. První instalace opravdu byla na celý den (především kompilace celého KDE), ale nyní vše funguje, nic nefungujícího neobcházím, nejsou problém s aktualizacemi...
Když potřebuju něco nainstalovat, všechny závislosti se hezky pohlídají, zřídkakdy něco nefunguje a já musím hledat řešení. Systém šlape jak hodinky.
Časová náročnost aktualizací (tedy hlavně kompilace) fakt není takový problém, spouštím je tehdy, kdy nepotřebuju výkon obou jader. S flagem -j1 ani nepoznám nějaké zpomalení (spíš po kompilaci, při instalaci, kvůli vysokému IO). Navíc většinou jsou aktualizace celého systému zkompilované hned, jen výjimečně, některé balíky typu KDE/firefox/wine trvají déle (openoffice mám radši binárně :-)).

Možná je to ale tím, že s notebookem pracuji téměř neustále, takže se mi prostě ta občasná aktualizace vyplatí.

iwtu

« Odpověď #18 kdy: 15. 01. 2011, 01:06:44 »
Prešiel som na linux, lebo im nevyhoval Windows. V programovaní mi Windows značne komplikoval život... Konkrétne som mal problém s Qt a vedel som, že v linuxe to ide jedným prikázom. Dnes už viem, na ja Qt ne najrozumnejšia voľba pod Windows zvoliť QtCreator a ich mingw.

Nechcel som Gentoo ani Ubuntu a tak mi na radu známych ostal Arch. Asi je vhodné poznamenať, že už vtedy som trošku poznal shell a editovať súbory som vedel iba vo vim (ako aj dnes).

Veľmi milo ma prekvapila Arch Wiki fórum, keďže som čakal, že v týchto veciach asi nebude mať Ubuntu konkurenciu. Arch Wiki a fórum je krátke ale maximálne efektívne. Fóra Ubuntu sú plne balastu.

Po 2 dňoch som spustil aj niečo iné ako konzolu. Nemal som druhý komp na čítanie wiki ani Internet. Prvý deň som nainštaval rozdelil disky, nainštaloval Arch a spojazdnil Internet (prísna autentifikácia v môjom prípade).

Začal som Xfce4, ale to ma pri nastavovaní tourchpadu a nutnosti editovať nejaký konfigurák s poloúspechom odradilo. Aj to, že padal xfce4-panel. Potom som skúsil KDE, ale blbo zobrazovalo v tray ikonu Pidgina, čo ma fakt iritovalo, dal som znova Xfce4. Neprekonal som spomínane problémy, až som zakončil pri Gnome, ktoré mi vyhovuje až na to, že ak dám panel na nejaký bok, tak sa občas začne rýchlo preklesovať, teda bliká. Dole ani hore to nerobí.

Mám Arch a dal mi hodne, predpokladám, že viac, ako by mi dalo ubuntu. Môžno aj nervy som ušetril, lebo v tom čase Ubuntu, že vraj nejako zmätkovalo. Arch ako OS som spokojný a tak nemám dôvod meniť. Nie som nejaký experimentátor... Nechcem toho veľa, ale to relatívne málo, čo chcem, tak od toho výžadujem plnú funkčnosť. Arch mi to všetko spĺňa. Občas ma štvú Xka, ale sú všeobecne v linuxe na prd. Windows ma fajn okná, ale systém ako taký mi nevyhovuje.

Možno som trochu zvláštny. Študujem MFF Uk a nemám rád slovo matfýzak. Mám Arch, lebo mi nevyhovoval Windows a je to prvý linux, ktorý som skúsil a vyhovuje mi. Síce je pravda, že výber distrubúcie som dôkladne zvažil (na Gentoo si netrufám a Mandriva, Ubuntu, Fedora mi nie sú sympatické na prvý dojem). Nemám ani nejaký úžasne efekty, hlúpe pozadie na Gnome a to mi stáči. Keďze naozaj nepotrebujem veľa, ba priam až chcem, čo najmenej mať, Xfce4 u mňa prepadli, asi niekedy skúsím LXDE. Snáď to bude mať funkčný panel, plochy a spustenie aplikácií.

Čo som začul o Gentoo, tak skoro všetko tam kompiluješ. Má to svoje výhody aj nevýhody. Ako všetko... Ale rád by som podotkol, že ak chceš, aj v Archu si môžeš všetko skompilovať sám. Síce mi Arch veľmi svižne funguje, no v lete sa chystám skompilovať svoje vlastné jadro Arch Linux. Nejako cítim, že by to mal aspoň raz v živote skúsiť...

Ako som spomínal, Linux ma okné na prd, Windows ak systém im zase nevyhovuje. Teda je celkom logické hľadať Unix s oknami. Práve preto uvažujem nad MacBookom.. Ale ešte musím zistiť, do akej miery môžem kontrolovať ten ich systém, lebo konfigurovateľnosť Arch mi vážne sedí.

Já mám Arch, lebo je to moje prvé distro, vyhovuje mi a nemám ani chuť meniť distrá. Nie som experimentáror, teda to považujem za stratený čas. Preto som siahol po Arch, lebo som chcel svižný a hlavne funkčný sýstem. Keby som bol Tebou a našiel by som sýstem, ktorý mi vyhovuje a hlavne funguje, v Tvojom prípade Ubuntu, tak by som si ho držal zubami nechtami. Som už v šťadiu, kde mám veľmi skormné požiadavky až na funkčnosť. Funkčnosť chcem bezkompromisne a meniť niečo, s čo mi vyhovuje je pre mňa strata času. Hľadám a skúšam niečo nové, iba ak mi na starom niečo silno nevyhovuje...

Ak už veľa nepotrebujem, tak si prídem nejaký spokojnejší s vnútornou pohodou... Často chcem aj čo najmenej, lebo som zistil, že veci navyše ma iba ukradajú o čas alebo pútajú moju pozornosť, čo sa odrazí na koncetrovanosti...

kane

« Odpověď #19 kdy: 23. 01. 2011, 15:04:36 »
Ja sa priklanam k Arch-u na ktory som nedavno presedlal a odvtedy som spokojny. Vyhodou pri Archu je hlavne pacman, AUR a ABS, cize ak nemas cas, mas binarne balicky tak, ako pri Ubuntu, dalej je tu AUR (Arch User Repository) uzivatelmi spravovany repozitar aplikacii v ktorom sa da najst snad vsetko co je pre linux dostupne (aspon zatial som tam len maloco nenasiel). Pre tych ktory maju vela casu je tu ABS, co su v podstate PKGBUILDy pre balicky z repozitarov, ktore si potom uzivatel sam skompiluje..
Komunita okolo Archlinuxu nie je tak pocetna ako pri Ubuntu, ale zato vacsina je pomerne skusena a velke percento sa podiela na vyvoji (hlavne AUR).

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #20 kdy: 23. 01. 2011, 15:56:34 »
Koukám, že jako Mandrivák bych se měl jít asi úplně zahrabat  ;D A nepůjdu a nepůjdu, Mandrivu mám rád a vždy se k ní budu hrdě hlásit .... teda je otázkou, jestli to Mageia nějak nezmění .... Také jsem si prošel svým kolečkem distribucí .... a myslím si, že každému, co jeho jest a ostatním je do toho pěkné ..... a když někdo reaguje jinak, než očekávám, vždycky ho jde s humorem uzemnit.

jiri...

« Odpověď #21 kdy: 23. 01. 2011, 16:43:31 »
taky prisadim...
tez jsem si prosel nejakym tim koleckem distrbibuci, avsak zakotvil jsem u ubuntu a tam sjem zustal.. proc? protoze jsem lenivy a nechci nic resit, kdyz vse funguje jak ma...
v praci resim komercni UNIXy nebo enterprise linuxy a tak mi na hrabani se v domacim desktopu nezbyva ani chut, ani cas :-)

ps, jak uz bylo receno, pokud ti vse funguje tak se vyser na ego nebo na nejake cizi hloupe kecy, jed si svoji jazdu a klidne zustan tam kde jsi spokojen, u ubuntu :-) avsak pokud chces zkouset nove veci a zkoumat nove a nove stuffs, ok.. show must go on..