imho kazdy si to musi vzdy spocitat jestli se mu vyplati najmout si experta na dany konkretni problem (kolik tim utrati a usetri na optimalizovanem hw) nebo to zatluce kladivem (koupi vic ram apod.)
spis mne stve ze vetsina webu uz davno neni statickych ani dynamickych s jednoduchym rotujicim zavinacem v javascriptu, dneska uz to jsou spis komplexni aplikace bezici v browseru, casem nejspis uz jakoby desktopove interaktivni aplikace bezici v browseru
btw 35 tabu v google chrome mne sezere behem 1 dne veskerych 6 gb ram na mem mac os x a druhy den uz si neco odswapuje ...
On je problém jinde... Většina jednání o nasazení podobných sra*ek probíhá na úrovni manager(zákazník)-manager(dodavatel). Zákazník dělá machra, jak není problém zajistit železo, dodavatel dělá machra, jak je jejich řešení nejlepší. Reálně o tom ani jeden nemá ani páru, požadavky jsou násobně předimenzovaný jen proto, aby byl dodavatel vykrytej proti tomu, že není schopnej odvést práci pořádně a proto, že zákazník neví, co dodavatel plácá za kraviny, ale nechce být za blbce.
Finálně je to tak, že reálný provoz nedosáhne ani desetiny toho, co bylo poptáno, nicméně pokud se nějakým zázrakem stane, že se dostane přes tu desetinu, aplikace se sesype na nějaké prasečině, kterou dodavatel odflákl.
Jinak s tím expertem, který to udělá dobře... přesně takový experty slibuje každý dodavatel, už jsem četl spoustu těch marketingo-managorských sra*ek a nikdy nikdo nenapsal "jsme levní amatéři bez známek logického myšlení a bez elementární znalosti dané problematiky".
Schválně někdy udělejte pokus, pokud něco takovýho řešíte na straně zákazníka...
- vyberte si nějaký ne moc důležitý projekt ve fázi implementace, který kromě nějaké webo sra*ky potřebuje i nějakou databázi, ideální je nějakej éšopík
- vyžádejte si dokumentaci k zálohování
- pokud se záloha provádí "online", požadujte podrobnou dokumentaci řešení konzistence dat
Nejčastější odpověď bude něco jako:
"eeee... hmmmm... noooo... víte, záloha se dělá ve 2 ráno, to tam stejně nikdo nebude, takže je to v pohodě"
případně rovnou
"eeeee cože?"