HW nároky malých aplikací

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
HW nároky malých aplikací
« kdy: 02. 03. 2017, 06:37:34 »
Ahoj,
nějak mi to už nedá a musím se zeptat na vaši zkušenost. Poslední dobou je v módě na jakoukoliv blbost požadovat server 4 až 8 jader s 8 až 16 GB paměti. Většinou samozřejmě pro různé webíky v různých super frameworcích. Občas se tak řeší i "statické" stránky, které by šlo bez problémů napsat čistě v HTML5 a provozovat klidně na RPi.
Občas je to možná přehnanými požadavky managerů, kteří mají představu, že na jejich stránky budou přistupovat stovky lidí současně - většinou se pak jedná o stovky lidí za rok a z toho je třetina z firmy, třetina od vývojářů, třetina boti a na reálné návštěvy se nedostane.
Nebo mi uniká nějaká nová IT soutěž s tématem "vyžebrej co největší dělo na co největší kravinu"?

Cronin

Re:HW nároky malých aplikací
« Odpověď #1 kdy: 02. 03. 2017, 07:52:27 »
Manažérom, ktorí počet jadier serverov zaokrúhľujú na násobky štyroch smerom hore, kapacitu pamäte zaokrúhľujú na násobky šesnáctich smerom hore a udávať diskový priestor v gigabajtoch je pre nich nadávka treba nimi požadovaný hardvér prenajať na AWS a následne im ho dať zaplatiť.

Michal Kovacic

« Odpověď #2 kdy: 02. 03. 2017, 08:16:05 »
Tady souhlasím s Croninem - viděl jsem to mnohokráte... V okamžiku, kdy se do ceny čehokoli (projektu, vývoje, provozu) promítnout reálné ceny HW se zrazu zjisti, co je opravdu potreba. Tedy po tom, co všechny zúčastněné proberou ze šoku, ze i HW něco stojí a není zdarma :-)

Tomáš Roll

« Odpověď #3 kdy: 02. 03. 2017, 08:27:46 »
HW je levný. To lidská práce je drahá.

Kiwi

« Odpověď #4 kdy: 02. 03. 2017, 08:43:22 »
HW je levný. To lidská práce je drahá.

Ano, ano. Zejména práce těch, co toto tvrdí, vychází velmi draho.

Michal Kovačič

« Odpověď #5 kdy: 02. 03. 2017, 08:46:26 »
Ale určitě ano, HW je levný - ale pokud máte ve firmě několik stovek VM a řešíte požadavek na zásadní zvětšení kapacity, pak už to není triviální otázka. A z mé zkušenosti stačí naznačit zpoplatnění (i symbolické - řekněme jenom cenu prosté reprodukce) tak se objeví spousta volného místa :-)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 02. 03. 2017, 08:59:01 »

No sorry jako... takhle to dopadá... několik kontejnerů, databáze, java a prd z toho. Několik v podstatě statických webových stránek... Ono mě to zase tak netrápí, běží to na virtuálu, CPU to nežere, volné RAMky jsou mraky... ale tohle jsou MINIMÁLNÍ POŽADAVKY!!! od těch bastlířů. A to chtěli fyzický stroj, že na virtuálu můžou být problémy... smutný, co?

PetrM

« Odpověď #7 kdy: 02. 03. 2017, 09:15:40 »
Moment, já myslel, že na statický stránky je cache.

Posledně, co jsem měl co do činění s webem, jsme to dělali tak, že se obsah dělal dynamicky pro přihlášený, jinak první anonymní návštěva po změněně stránky vygenerovala HTMLko na disk dokud se nezměnilo, rozesílalo se všem nepřihlášeným. Zátěž CPU klesla na 15%, spotřeba paměti na 20%.

a123

« Odpověď #8 kdy: 02. 03. 2017, 09:16:25 »

ahoj, ktory sw zobrazuje info takto graficky? dikes

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 02. 03. 2017, 09:19:24 »
htop ?

aaa158

• 245
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 02. 03. 2017, 09:28:21 »
htop ?

Neblazni, na to treba minimalne Grafanu, inac nie si cool a s dobou ;-)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 02. 03. 2017, 09:31:05 »
Moment, já myslel, že na statický stránky je cache.

Posledně, co jsem měl co do činění s webem, jsme to dělali tak, že se obsah dělal dynamicky pro přihlášený, jinak první anonymní návštěva po změněně stránky vygenerovala HTMLko na disk dokud se nezměnilo, rozesílalo se všem nepřihlášeným. Zátěž CPU klesla na 15%, spotřeba paměti na 20%.
Nene... na statický stránky musí na serveru běžet nějakej java supr čupr frejmwork, klientovi ten java bastl pošle obří javascript, zásadně se odesílá NOCACHE, a čím víc blikátek, tím víc kůůůůůl.... To všechno ti spíchne nějaká firma za pouhých pár mega, takže potom vlastně není důvod řešit, kolik stojí HW. Co na tom, že ve výsledku by to zvládla líp libovolná sekretářka ve wordu, která by prostě uložila dokument se svojí skvělou představou o webu jako html a bylo by.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 02. 03. 2017, 09:32:18 »
A jistě, že je to htop .

« Odpověď #13 kdy: 02. 03. 2017, 09:33:06 »
vygenerovala HTMLko
Naprosty souhlas, jen misto filesystemu na to pouzivame Redis.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

tnr

« Odpověď #14 kdy: 02. 03. 2017, 10:07:56 »

No sorry jako... takhle to dopadá... několik kontejnerů, databáze, java a prd z toho. Několik v podstatě statických webových stránek... Ono mě to zase tak netrápí, běží to na virtuálu, CPU to nežere, volné RAMky jsou mraky... ale tohle jsou MINIMÁLNÍ POŽADAVKY!!! od těch bastlířů. A to chtěli fyzický stroj, že na virtuálu můžou být problémy... smutný, co?

A s cim mas presne problem ? Je to naddimenzovane, load CPU nula, RAM tez, takze zadny problem. Proc to je naddimenzovane, tezko rict, ale je to celkem bezna praxe :) A navic zadna ultra konfigurace to neni. Radove pronajem takoveho virtualu za cenu 2-3 hodin programatora, v tom vazne problem nevidim.

HW je opravdu proti lidske praci velmi levny.