Hraní her v Linuxu – Windows ve virtuálu

Losos

Hraní her v Linuxu – Windows ve virtuálu
« kdy: 15. 02. 2017, 14:13:00 »
Ahoj,

chtel bych zacit hrat nejake hry, na linuxu je samozrejme nerozjedu. Jaky postup by ste zvolili?

1) Dualboot?
2) Windows a linux ve virtuálu?
3) Linux a windows do virtuálu? Takhle bych si to představoval, jen jak to nastavit, aby win přebíraly skoro celý výkon pc a viděli i grafiku?

PS: Pracovat ve Windows nechci.
« Poslední změna: 15. 02. 2017, 22:50:19 od Petr Krčmář »

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Hraní her -> Windows ve virtualu
« Odpověď #1 kdy: 15. 02. 2017, 14:16:06 »
4) Linux a Wine

Provozuju to od dob, kdy jsem přešel na Linux (cca 8 let) a zahraju si parádně.

EDIT: Mimochodem - (nejen) Steam už nabízí docela dost A-čkových her pro Linux, není problém si zahrát přímo v Linuxu.
« Poslední změna: 15. 02. 2017, 14:21:01 od Pavouk106 »

Losos

« Odpověď #2 kdy: 15. 02. 2017, 14:32:00 »
Jde mi především o hry GTA V, FIFA, CS::GO.

O wine vím. Jen bych chtěl mít tyto "vrstvy" oddělené a nezasírat si pracovní pc, tzn. mít to někde ve virtuálu.

« Odpověď #3 kdy: 15. 02. 2017, 14:45:59 »
1) Dualboot - asi najlepsia moznost... takmer bezpracne (ehm oproti dalsim moznostiam) a ide to obstojne... teraz to takto pouzivam...
2) windows, + linux vo virtuale - tomuto nerozumiem preco takto ?
3) linux + windows vo virtuale - da sa to ale je potrebne mat 2 graficke karty a spojazdnit VGA pasthrough cez nejaky virtualizacny softver (napr. xen) - skratka linux ma jednu gk, a windows vo virtuale ma hardverovy pristup ku druhej karte (logicky tej vykonnejsej)... chcel som to vyskusat cez xen, a s rovnakym hardverom ako mam ja sa vraj da dostat na takmer 95% vykonu ale nepodarilo sa... windows vymyslal, a nechcelo sa mi s tym viacej babrat... :D ale ked sa to podari tak to je celkom parada - vid. videa na yt...

dalsie moznosti:
4) wine - je potrebne mat Nvidia grafiku, a tiez to chce sprtat sa v tom...
5) steam a nakupit hry co podporuju linux/steamos...
6) osobitne pc cisto na hranie, ja to tak do buducna budem riesit pretoze windows ide riadne do zadeke, a uz ma problem aj s dual-bootom... a posledne co potrebujem aby nejaky sialeny update rozmrdal aj linuxove particie... oni totizto maju v MS na to snad patent... :D
« Poslední změna: 15. 02. 2017, 14:50:23 od Linquerin »
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.

jiuop

« Odpověď #4 kdy: 15. 02. 2017, 14:49:35 »
Jestli to s hranim myslis vazne a bez ruznych hacku, tak hrani ciste na win. Treba ten dual boot, max virtualizovat si ktomu linux pod vidlema. Jestli jses masochista, tak wine. Mimochodem csgo jede nativne v linuxu.

« Odpověď #5 kdy: 15. 02. 2017, 15:10:36 »
Herní konzole.
S tím že to tímto pojmem označuji i tradiční PC s Windows :-)

Jistě, PC s Windows lze k práci, ale to nepovažuji za podstatné - Playstation také lze používat k přehrávání DVD a XBox lze používat k telefonování.

Losos

« Odpověď #6 kdy: 15. 02. 2017, 15:24:12 »
Wine právě k tomu nechci.

@Linquerin 2) odpadla by nutnost řešit hardware, na ten linux nepotřebuji takový výkon :D Já koukal spíš na quemu/kvm. Výkon by nebyl problém, i7 6700k a GTX1060. Pro linux integrovanou a pro win GTX?

Asi to nakonec tím dualbootem dopadne, ssd necham pro linux a obyč hdd na windows :D :D

« Odpověď #7 kdy: 15. 02. 2017, 15:46:32 »
@Linquerin 2) odpadla by nutnost řešit hardware, na ten linux nepotřebuji takový výkon :D
aha to ma nenapadlo... :D

Já koukal spíš na quemu/kvm. Výkon by nebyl problém, i7 6700k a GTX1060. Pro linux integrovanou a pro win GTX?
jj, quemu/kvm - tiez sa da spojazdnit ten gpu passthrough... (ja som volil xen kvoli vykonu...) problem bude ale s cpu - musi podporovat IOMMU alebo VT-d. U AMD FX-ka to je bez problemov... Intelacke procesory s K vraj vymyslaju a treba aj obdobnu dosku - a ktomu s dvoma slotmi pre dalsiu gk (interne na toto moc nejdu)... skratka poguglovat ci uz to niekto spojazdnil na tej konfiguracii (alebo s tymi komponentami), a podla toho sa rozhodnut...  a okrem toho windows 10 je tiez problem a tiez sa nenecha takto ohnut... https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_IOMMU-supporting_hardware#Intel_based

imho lepsie a jednoduchsie bude ten dual-boot...
« Poslední změna: 15. 02. 2017, 15:48:31 od Linquerin »
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.

Losos

« Odpověď #8 kdy: 15. 02. 2017, 15:59:51 »
No uvidím, jak to ještě dopadne. Nechtěl jsem právě dualboot, abych neměl věci 2x, prohlížeč atd. Windows jako hlavní nechci, nemám ho asi 3 roky a ani mi nechybí :D :D

flack

« Odpověď #9 kdy: 15. 02. 2017, 16:03:19 »
Linux@KVM+VGA Passthrough

Pouzivam to uz takmer druhy rok. Procak i7 3770 integrovana grafika pre Linux a GTX780 pre windows sracku na hranie.

Bez problemov. Vykonu pozehnane.

D3ad

« Odpověď #10 kdy: 15. 02. 2017, 16:11:28 »
Osobne pouzivam dualboot. Kdyz chcu hrat, jdu na win, kdyz pracovat, jdu na linux. Vyhovuje mi to a nemusim se drbat s wine a ztratou vykonu. Uz tak mi Battle of Stalingrad jede dost mizerne.