Návod jak najít kde se co konfiguruje

anonym

Re:linux - navod jak najit kde se co konfiguruje
« Odpověď #15 kdy: 11. 02. 2017, 20:06:15 »
ja doufam ze casem z te entropie se vynori nejake jednotne vedeni, jinak bohuzel mi to prijde jako ohromne mrhani a tristeni sil, kazdy si to dela po svem ...

zatim bohuzel mi nejvic vyhovuje mac os x na mem macbooku pro byt bych rad rekl ze treba debian stable nebo CentOS nebo openbsd je lepsi ... bohuzel z meho pohledu neni a je to skoda ze to vyvojari nedokazou dotahnout do takoveho user friendly stadia a podpory hw ... detaily rozhoduji ja nechci neco rozchazovat ale jen pouzivat

rad bych presel na neco jineho ale z meho pohledu neni na co ...vsechno rozristene, nejednotne, ve stadiu spis proof of concept nez produkce, u *bsd bych se nebal dokonce rici opovrhovani koncovym bfu uzivatelem ...
+ Rozšířené možnosti...
Ověření:

Souhlasím s prvním odstavcem o tříštění sil.

Nesouhlasím s "user friendly" Unixem, sil je vždycky málo a měly by se v takovémto projektu maximálně koncentrovat do perfektně postaveného OS jako na to jde FreeBSD. Na user friendly nejsou zdroje. Kdo chce user friendly, ať si tam dá Windows nebo Mac. Unix by měl být pro alespoň mírně pokročilé uživatele, protože podpora pro BFU je mrhání sil a komplikovanost takového OS poroste exponencniálně nahoru.

Podpora HW na Linuxu je dobrá a opět - podporovat kdejakou closed source kravinu je mrhání sil.

Přesně takovou cestou jde FreeBSD. Pokud si uživatel nepřečte ani dokumentaci ke svému OS, tak at jde prostě jinam, ten systém není pro něj.

Za mě je FreeBSD skoro ideál toho, jak by se měl dělat Unixový systém. Určitě není náhoda, že Apple nepoužil jako jádro Linux ale BSD, je prostě lepší. Na FreeBSD se smějou i Linuxu samotnému, protože si zanáší do jádra blbiny.

Chválím, že FreeBSD komunita nefandí tomu, přidat do systému kdejakou blbost, čímž neatrakuje určité typy vývojářů.

A podpora HW? Je levnější si pořídit pořádný HW, na kterém poběží FreeBSD, než rozjet na lecčems Linux a potom se dupat s různými věcmi, které na něm negungujou, nebo se dělají těžce, kvůli chybějící dokumentaci a nepořádku v systému.

Jo, a nejsem fanda do diverzifikace, pokud ani jedna věc není udělaná pořádně - viz Linux.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #16 kdy: 11. 02. 2017, 20:56:05 »
[...] mi nejvic vyhovuje mac os x na mem macbooku pro [...] podpory hw [...]

zamysli se nad 1 jedinou veci: OSX a jeho podpora HW je smerovana na pocet zarizeni co napocitas na svejch prstech... GNU/Linux bezi na nekolikaradove vice ruznem HW... me treba bezi na StolnimPC, Laptopu, Netbooku, UMPC, s procesory PentiumM, CoreDuo, nekolik generaci Atomu, grafarny Intel, Nvidia, ATI/AMD... ruzne LAN karty, Wifi/BT/WWAN karty, touchscreen ruzneho druhu:  kapacitni, resistivni, wacom, infrared... jedna se o ruzne vyrobce, ruzne kombinace, ruzne generace a na vsem mi bezi out-of-box uz live rezim vcetne tech doteku, wifin a wwan... tedy podpora HW (na to ze nejde o par vybranejch kusu jako u Apple a neni sponzorovana/zarizovana vyrobcem HW jako u Windows) je excelentni...

« Odpověď #17 kdy: 11. 02. 2017, 23:48:40 »
Pokud chce tazatel linux, který bude mít perfektně pod kontrolou, může se podívat na Gentoo (neznám), Slackware (používaj jsem na desktopu) nebo Linux From Scratch (používal jsem na routerech). SUSE se taky snažil o dobrou dokumentaci  a „jeden jediný způsob jak systém konfigurovat“ (používal jsem kdysi dávno na desktopu).

Takže si lze vybrat. Já zakotvil nakonec zcela pragmaticky u Debian-based distribucí.

A co se týče programů - tam si stejně studujete dokumentaci přímo k danému software a každý se nastavuje jinak. Na tom distribuce moc nezmění (s vyjímkou toho SUSE, který se snažil jít trochu jinou cestou).

Michal Kovačič

« Odpověď #18 kdy: 12. 02. 2017, 10:44:52 »
Hmmm... Možná jenom popíchnu flame (pokud ano omlouvám se), ale tahle otázka mě "trápí" už nějakou dobu...

Já chápu, že odborníci velice dobře vědí co Linux ještě je a co už není... Ale zkuste se zamyslet nad pohledem zvenčí této komunity. V této oblasti je zřetelná otázka:

Existuje vůbec Linux?

- nic takového jako Linux si nemohu stáhnout a nainstalovat - přinejmenším jsem to nikde nezachytil.
- ano, existuje SuSe, Debian, Arch, nějaké buntu... ale nemám Linux.
- dle příspěvku výše, těch 400 různých distribucí je 400 variant na jedno a to samé (uuuf... není to moc?) nebo jde dnes už o 400 různých operačních systémů (nejspíše částečně kompatibilních).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 12. 02. 2017, 13:23:10 »
Existuje vůbec Linux

Tak kdyz to chcete rozpatlavat, tak Linux je jadro, ktere si muzete stahnout. Krome toho existuje GNU/Linux, co je jadro + dalsi hafo veci. To vsechno si muzete stahnout jako zdrojak, zkompilovat a nainstalovat - viz LFS. Pokud nejste az takovy drsnak, muzete zkusit lehci formu tehoz a zkusit Gentoo. Nebo se spolehnout na to, ze to za vas udela nekdo jiny a GNU/Linux si stahnout v podobe, v jake ho nabizi nejake distro - viz distrowatch.

javaman ()

« Odpověď #20 kdy: 12. 02. 2017, 13:34:28 »
Hmmm... Možná jenom popíchnu flame (pokud ano omlouvám se), ale tahle otázka mě "trápí" už nějakou dobu...

Já chápu, že odborníci velice dobře vědí co Linux ještě je a co už není... Ale zkuste se zamyslet nad pohledem zvenčí této komunity. V této oblasti je zřetelná otázka:

Existuje vůbec Linux?

- nic takového jako Linux si nemohu stáhnout a nainstalovat - přinejmenším jsem to nikde nezachytil.
- ano, existuje SuSe, Debian, Arch, nějaké buntu... ale nemám Linux.
- dle příspěvku výše, těch 400 různých distribucí je 400 variant na jedno a to samé (uuuf... není to moc?) nebo jde dnes už o 400 různých operačních systémů (nejspíše částečně kompatibilních).

Jestli to nebude tím, že Linux není pro neschopné lopaty. Zdá se ti to moc? Tak jsi lopata. Pro hloupé lidi máš hotové produkty jako MS Windows a nebo Mac OS. Není na tom nic špatného. Jak se říká, že se Linux nerozšířil na desktop. Proč asi? Protože těch 98 % lidí je prostě hloupých a k ničemu. Je zbytečné ti zkrášlovat systém, který není pro tebe. Kdo ho potřebuje, ten ho dávno má.

OpenBSD a FreeBSD je na tom podobně. Nikdo ti ho také necpe a určitě se ti nebude snažit nějak zalíbit, abys ho používal.

Nic jako hodně u otevřených systémů neexistuje. Chceš vlastní distribuci dnes odpoledne? Není problém...

Fantomas

« Odpověď #21 kdy: 12. 02. 2017, 13:38:15 »
Jestli to nebude tím, že Linux není pro neschopné lopaty. Zdá se ti to moc? Tak jsi lopata. Pro hloupé lidi máš hotové produkty jako MS Windows a nebo Mac OS. Není na tom nic špatného. Jak se říká, že se Linux nerozšířil na desktop. Proč asi? Protože těch 98 % lidí je prostě hloupých a k ničemu. Je zbytečné ti zkrášlovat systém, který není pro tebe. Kdo ho potřebuje, ten ho dávno má.

OpenBSD a FreeBSD je na tom podobně. Nikdo ti ho také necpe a určitě se ti nebude snažit nějak zalíbit, abys ho používal.

Nic jako hodně u otevřených systémů neexistuje. Chceš vlastní distribuci dnes odpoledne? Není problém...
Tak dneska mas kamo vyjimecne recht! :-)

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 12. 02. 2017, 15:00:40 »
jsem neschopna lopata

treba bych si chtel na mem macbooku pro dat do dual bootu freebsd jenze do ted nejsou  (10 let !) v kernelu (proc ?) defaultne drivery pro wifi Broadcom BCM43xx.. nutno  si zkompilovat custom kernel a pridat si tam modul pro Broadcom BCM43xx ... coz neumim a ani z navodu pres google jsem nepobral

cili ano pro mne je to stopka a jsem neschopna lopata ...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 12. 02. 2017, 16:12:30 »
...jenze do ted nejsou  (10 let !) v kernelu (proc ?) defaultne drivery pro wifi Broadcom BCM43xx..

Mozna to souvisi s neochotou Broadcomu jakkoliv s kymkoliv spolupracovat. Ovladace pro Broadcom chipy jsou jeste dnes problem nekdy i na Linuxu a i widloovladace jsou casto opruz, protoze soudruzi pod jednim cislem modelu a v jednom futralu prodavaji nekolik ruznych zarizeni, pricemz z ovladacu pro nektere verze (pry revize, ale s uplne jinym chipem) by se clovek posral.

Takze ovladace pro Broadcom obvykle vznikaji reverse engineeringem a obcas funguji, obcas ne a obcas zadne nejsou. Jak je na necem napsano Broadcom, je lepsi se tomu obloukem vyhnout.

Fantomas

« Odpověď #24 kdy: 12. 02. 2017, 17:18:00 »
treba bych si chtel na mem macbooku pro dat do dual bootu freebsd jenze do ted nejsou  (10 let !) v kernelu (proc ?) defaultne drivery pro wifi Broadcom BCM43xx.. nutno  si zkompilovat custom kernel a pridat si tam modul pro Broadcom BCM43xx ... coz neumim a ani z navodu pres google jsem nepobral
o broadcomu na linuxovych forech radeji napis, znalym to vyhazuje vyrazku :-D vyrobce je banda idiotu, ktera ma jako business plan vsechny okolo sebe nasirat. to, ze neco neni v kernelu je vetsinou restrikce prave z jejich strany, takovych kokotu je bohuzel stale mnoho. v linuxu se to resi pokoutne pres ruzne download install skripty, neni bohuzel nic zvlastniho, kdyz existuje hned nekolik instalacnich balicku, ktere jsou navzajem v konfliktu. souhlasim s nazorem, ze od broadcomu radeji dal.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 12. 02. 2017, 17:24:27 »
z toho co jsem zkousel mi zatim prisel takovej ze bych s tim snad uzivatelsky umel nejvic debian, mel jsem pocit ze co jsem chtel tak jsem nekde na netu *.deb nasel a mohl pres gdebi instalovat (mam pocit ze spis najdu deb nez rpm, je to mozne ?), ale nevim jestli kdyz si stahnu instalacni dvd debianu treba s kde tak jestli na tom macbooku bude chodit ta wifina Broadcom BCM43xx

nobody(ten pravej)

« Odpověď #26 kdy: 12. 02. 2017, 17:47:54 »
z toho co jsem zkousel mi zatim prisel takovej ze bych s tim snad uzivatelsky umel nejvic debian, mel jsem pocit ze co jsem chtel tak jsem nekde na netu *.deb nasel a mohl pres gdebi instalovat (mam pocit ze spis najdu deb nez rpm, je to mozne ?), ale nevim jestli kdyz si stahnu instalacni dvd debianu treba s kde tak jestli na tom macbooku bude chodit ta wifina Broadcom BCM43xx

Debian, Ubuntu/Mint vsude je to o (do)instalaci firmware:
https://wiki.debian.org/bcm43xx
https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/Driver/bcm43xx
nejcasteji se nainstaluje balicek: firmware-b43-installer kterej firmware stahne z webu vyrobce, protoze neni (kvuli posahanosti vyrobce BCM) mozne aby firmware byl soucasti obecneho linux-firmware ani linux-firmware-nonfree

obecne plati ze jestli je BCM v miniPCI/miniPCIe tak je rozumne to vyndat a nahradit nejakou normalni Intel kartou, dneska "Intel Wireless-AC 3160"(1x1) lepe(=pokud to hw dovoluje) "Intel Wireless-AC 7260" (2x2)... druhou jmenovanou sem ted daval do Thinkpad T60p s Xubuntu 14.04.5 (kernel 4.4) a beha bezproblemu bez potreby cokoliv doinstalovat... (predtim sem v T60p nemel BCM ale Intel ale jen "gecko")

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 12. 02. 2017, 19:07:47 »
spis je skoda ze zadna distribuce to nema rovnou v jadre vzdyt by mohla byt zalozena v jurisdikci kde by na ne nikdo nemohl, to samy jsem jeste nenasel distribuci ktera by rovnou mela vsechny mozne repositare a ppa ktere bezne clovek potrebuje k bezne praci default pridane ... furt si to musim pridavat manualne

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 12. 02. 2017, 19:51:55 »
důvod, proč se to neinstaluje samo máš napsaný na odkazovaných stránkách "The PCI ID is not sufficient to determine the Broadcom chip within"

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 12. 02. 2017, 21:23:03 »
spis je skoda ze zadna distribuce to nema rovnou v jadre vzdyt by mohla byt zalozena v jurisdikci kde by na ne nikdo nemohl...

To jo, kvuli tobe a kvuli tomu, ze v BCM jsou kokoti, se budou distra se servery i vyvojari stehovat do Ruska nebo Iranu.