Synology - zhroucení svazku, HDD OK

Synology - zhroucení svazku, HDD OK
« kdy: 31. 01. 2017, 07:48:48 »
Ahoj lidi,
potřeboval bych nějak na synology nahodit zpátky svazky a rychle data zkopírovat na jiný ext. disk, pak mi to je jedno jestli celé zařízení smažu a nainstaluji od znovu.

Jedná se o to že mám dva svazky.
Svazek 1 bez ochrany dat - došlo k zhroucení svazku ale disk píše že je OK
Svazek 2 v RAID5 (3x HDD)- taktéž došlo k zhroucení svazku a disky jsou v pohodě.

Jak nejlépe obnovit/zálohovat data?
« Poslední změna: 31. 01. 2017, 08:47:43 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Synology - zhroucení svazku, HDD OK
« Odpověď #1 kdy: 31. 01. 2017, 11:17:19 »
Na vasem miste bych zacal tim, ze bych poridil dd kopii obou disku. To, ze jsou OK muze byt pravda, ale take se vam to muze jen zdat.

« Odpověď #2 kdy: 31. 01. 2017, 11:52:20 »
Na vasem miste bych zacal tim, ze bych poridil dd kopii obou disku. To, ze jsou OK muze byt pravda, ale take se vam to muze jen zdat.

No to bych velice rád zálohoval jenže potřebuji nějakým způsobem vytvořit nebo obnovit svazek. Včera se mi zdálo že to jede už o ničem. vypnu zařízení, ráno zapnu a ejhle už žádný svazek viz příloha. Kdyby odešel disk tak to se dá obnovit v pohodě ale toto. nechci přijít o data před tím chci je zálohovat a už jet.

Teď mne napadlo že mám jeden vadný disk se systémem synology, kdybych překopíroval celý funkční system synology na jeden z disku na svazku 1 tak by to mohlo jet se starými konfiguráky, ne?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 31. 01. 2017, 12:14:45 »
No to bych velice rád zálohoval jenže potřebuji nějakým způsobem vytvořit nebo obnovit svazek.

Prave proto si mate napred udelat dd obraz obou disku. Jestli ty disky jsou na pokraji fyzickeho krachu, tak by se vam mohlo stat, ze se s tim budete tak srat, ze ty disky fyzicky zcela odejdou a vy nebudete mit co zachranovat. Pokud clovek ma v supliku obrazy obou disku, muze je prenest na jine disky a pak s tim laborovat a zkouset obnovit co se da, i kdyz puvodni disky jsou v kelu.

Cili ja bych ty disky vymontoval, pripojil do jineho stroje, pristrcil k nim ventilator a udelal dd. Ale delejte, jak myslite. Se zbytkem vam neporadim, Synology nemam, neznam a nemam zkusenosti. Co ale celkem znam, jsou disky. Proto vas upozornuji na skutecnost, ze ty disky muzou byt mene OK, nez se vam zda. Kolikrat disky odejdou, ale jeste jakztakz funguji, dokud se neohrejou. Pak uz z nich nedostanete ani bajt, dokud zase nevystydnou. Proto doporucuji chlazeni ventilatorem. Jsou i lide, kteri je strci do dobreho plastoveho pytliku a s tim potopi do vody s ledem.

Kazda operace, kterou s tim diskem delate, priblizuje okamzik, kdy ten disk uz bude zcela nefunkcni. Vzhledem k tomu, ze nevite, proc vam ty svazky lehly, existuje riziko, ze je to kvuli odchazejicimu disku. A pokud tomu tak je, nemuzete si ani dovolit ty disky testovat, minimalne pokud nemate udelany jejich obraz. Ten test by totiz mohl byt to posledni, co ten disk udela. Rozhodnuti o tom, jak moc mate rad vase data, nalezi vam, ne me.

romanz

« Odpověď #4 kdy: 31. 01. 2017, 12:16:16 »
.. a co to neřešit smazat svazky, vytvořit všechno znovu, zkontrolovat disky a obnovit data ze zálohy ?

Nechceš mi říct že máš drahej 4 diskovej NAS Synology a zároveň není nijak vyřešená záloha dat ?  (RAID není záloha)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 31. 01. 2017, 12:33:27 »
@romanz: Jo, dobra rada. Akorat, ze zretelne zalohu nema.

romanz

« Odpověď #6 kdy: 31. 01. 2017, 12:36:17 »
je divný že selhávají oba svazky na celkem 4 discích, to zřejmě nebude diskama. co teplota uvnitř ?  funguje větrák ?  Synology by výpadek chlazení mělo hlásit pípáním, ale třeba to někdo vypnul..  Zkusil bych taky jinej napájecí zdroj, pokud je po ruce podobnej..  Stalo se to bez zjevných důvodu ?  nepředcházel tomu třeba výpadek napájení, nebo cokoliv co zdánlivě nesouvysí ?

« Odpověď #7 kdy: 31. 01. 2017, 13:15:33 »
Zhruba mám zálohováno 2/3 celé kapacity a zbytek bohužel NE

Teplota celého systému je kolem 35 Stupňů a disky jeden disk je na 26, druhý na 33 a třetí je na 38 a ctvrtý je na 45.
disky jsou ruznorodě kupovány a nejstarší je s tou nejvyšší teplotou a nejnovější je s nejnižší.

Začalo to když jsem spustil virtual win XP na Virtual boxu. ve virtual boxu byl pak problém v nastavení sítě když byl nastaven NAT jelo vše v pohodě, při přenastavení na Bridge se celý stroj sám restartovával. nakonec jsem našel zádrhel s nastavení práv a vyřešil jsem to.

Pak se začaly zastavovat samovolně služby http, user, svazky, sdílení a další. Hodně mi to bylo divné tak jsem chtěl udělat zálohu a reinstalovat vše od znovu a už mi nenaběhly svazky abych udělal aktuální zálohu dat.

Viděl bych, že jsem si SW nabořil svou vlastní hloupostí a nevčasnou zálohou.
« Poslední změna: 31. 01. 2017, 13:18:47 od skalatherock »

Honzejk

« Odpověď #8 kdy: 31. 01. 2017, 18:06:21 »
A když je připojíte do PC, tak na nich něco vidíte? Lze takto připojit i raid5:
https://www.synology.com/cs-cz/knowledgebase/DSM/tutorial/Storage/How_can_I_recover_data_from_my_DiskStation_using_a_PC

« Odpověď #9 kdy: 31. 01. 2017, 21:44:59 »
A když je připojíte do PC, tak na nich něco vidíte? Lze takto připojit i raid5:
https://www.synology.com/cs-cz/knowledgebase/DSM/tutorial/Storage/How_can_I_recover_data_from_my_DiskStation_using_a_PC

Takovou radu jsem zrovna hledal, ale pozdě. byl jsem tak vytočený tak jsem to cele smazal. spočítal jsem si, že jsem přišel zhruba okolo 50GB dat a to jen ve videích to se sežene v pohodě. pár drobných souborů, které už potřebovaly čistku.

Díky, škoda, že tento post nepřišel dříve. na tento odkaz jsem se díval asi před půl rokem.

Pro příště než člověk bude v něčem vrtat tak ZÁLOHOVAT.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #10 kdy: 01. 02. 2017, 11:09:30 »
Takovou radu jsem zrovna hledal, ale pozdě. byl jsem tak vytočený tak jsem to cele smazal. [...]
Díky, škoda, že tento post nepřišel dříve. na tento odkaz jsem se díval asi před půl rokem.

spis si byl tak (piip) ;) JardaP jasne napsal udelat zalohu pomoci DD, to bylo na miste, mel bys data...
ten odkaz od Honzejk je jak k datum kdyz se podelal Synology, ne jak k datum kdyz se rozpadlo pole, to bys pak musel stejne delat neco jineho a stejne udelat tu DD zalohu...