Použití kódu ze zaměstnání v osobním projektu

Anonym

Použití kódu ze zaměstnání v osobním projektu
« kdy: 27. 01. 2017, 23:37:35 »
Dobrý den,

mějme situaci, v které dělám v zaměstnání i v osobním projektu na stejné/podobné problematice.
Jakým způsobem se zde pohlíží na duševní vlastnictví?
Přeci je nesmysl, abych vymýšlel kolo dvakrát.
Je mi jasné, že zaměstnavatel mi za ten kus kódu zaplatil a je tedy jeho.
Momentálně mě napadá pouze řešení to v zaměstnání "nějak spatlat" a ve svém projektu to poté napsat lépe, tedy naprosto odlišně.

Děkuji za odpovědi

balki

Re:Použití kódu ze zaměstnání v osobním projektu
« Odpověď #1 kdy: 27. 01. 2017, 23:54:06 »
Dobrý den,

mějme situaci, v které dělám v zaměstnání i v osobním projektu na stejné/podobné problematice.
Momentálně mě napadá pouze řešení to v zaměstnání "nějak spatlat" a ve svém projektu to poté napsat lépe, tedy naprosto odlišně.

Děkuji za odpovědi

Su znalosti, ktore su uplatnene v sukromnom projekte dostatocne vseobecne? (Dajme tomu je k tomu niekolko tutorialov na internete a pise sa to v ucebniciach) Alebo sa jedna o projekt, ktory skryva nejaky nie vseobecny know-how a mohol by vas teda zamestnavatel zazalovat?

balki

« Odpověď #2 kdy: 27. 01. 2017, 23:57:08 »
Kod je samozrejme zamestnaneckym dielom. Spravne by bolo od zamestnavatela si kod licencovat.
Ale ak nelicencuje, tak samozrejme je to dobre napisat inak.

bbdb

« Odpověď #3 kdy: 27. 01. 2017, 23:58:20 »
Pokud ten tvůj vlastní projekt nebude spojen s tvou osobou, nebál bych se toho. Pro zaměstnavatele asi píšeš uzavřený kód, takže stejný kód někde jinde je těžko vymahatelný. A taky nejsme v USA ;)

Jenda

« Odpověď #4 kdy: 28. 01. 2017, 00:35:50 »
Nebo se dohodnout se zaměstnavatelem a udělat to jednou a kvalitně…

fghjk

« Odpověď #5 kdy: 28. 01. 2017, 05:22:17 »
Myslím, ze odpoveď sa schováva v tvojej pracovnej zmluve.

kloton

« Odpověď #6 kdy: 28. 01. 2017, 07:22:24 »
Spatlat to v zaměstnání a doma napsat lépe je prasárna a zhazuješ tím sám sebe. Já bych zašel za zaměstnávatelem a proste bych se dohodnul. Moje zkušenost s osobními projekty je, že to 90% zaměstnávatelů to schváli a ješte pomůže.

čumil

« Odpověď #7 kdy: 28. 01. 2017, 09:49:49 »
Dobrý den,

Děkuji za odpovědi
Když to nebude open source, tak kdo to pozná? Plno kodu je takhle společný pro ruzne closed source vyvoj v rukách freelancerů.

Mirek

« Odpověď #8 kdy: 28. 01. 2017, 11:18:19 »
Pokud ten tvůj vlastní projekt nebude spojen s tvou osobou, nebál bych se toho. Pro zaměstnavatele asi píšeš uzavřený kód, takže stejný kód někde jinde je těžko vymahatelný. A taky nejsme v USA ;)

Promiň, ale to je dost hloupý názor.

Mirek

« Odpověď #9 kdy: 28. 01. 2017, 11:20:31 »
Dobrý den,

Děkuji za odpovědi
Když to nebude open source, tak kdo to pozná? Plno kodu je takhle společný pro ruzne closed source vyvoj v rukách freelancerů.
Otázkou je, jaké ti Freelanceři mají smlouvy a jak je v nich ošetřeno IP. Pokud to mají udělané chytře a jen licencují zákazníkovi svůj kód bez výhradní licence, pak je to OK.

« Odpověď #10 kdy: 28. 01. 2017, 11:22:51 »
Dovolil bych si jen podotknout, ze take zalezi jestli ten "soukromy" projekt ma generovat zisk. Neco muze byt reseno v pracovni smlouve, ale neco je take popsano v zakoniku prace
http://www.mesec.cz/clanky/kdy-vam-jinou-vydelecnou-cinnost-musi-odsouhlasit-zamestnavatel/

No a pak je tady taky ten aspekt mimo zakon: jednodussi je se domluvit predem a na ferovku.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Ondrej

« Odpověď #11 kdy: 28. 01. 2017, 11:29:52 »
A co takhle se domluvit?
Jestli děláš konkurenci, tak je jasný jak se zaměstnavatel k tomu bude stavět.
Jestli ne a zaměstnavatel ti bude bránit programovat komerčně něco pro sebe, změň zaměstnání...

fghjk

« Odpověď #12 kdy: 28. 01. 2017, 13:27:45 »
V byvalej praci som sefovi povedal, ze mam vedlajsi projekt, ktory volne suvysel s jeho cinnostou (ale nie priamo) a vyrazil ma.

javaman ()

« Odpověď #13 kdy: 28. 01. 2017, 13:34:24 »
Duševní vlastnictví znamená, že co vymyslíš, to je tvoje. Takže nejlepší je to psát dvakrát a vzájemně oba projekty se budou ovlivňovat. Něco tě napadne v práci, tak to dáš i k sobě a naopak. Nikdo ti nemůže říkat, co si doma můžeš psát.

Já mám třeba znalost architektury hromady komerčních systémů. Je chybou je využít u konkurence? Nebo je to všem jedno? A nebo mám dělat, že nevím, jak se to dělá jinde?

Anonym

« Odpověď #14 kdy: 28. 01. 2017, 14:30:30 »
Děkuji za odpovědi.

Svůj projekt bych chtěl zveřejnit pod Open source licencí.
A jak píše javaman (), přeci nejde popřít získanou znalost.
Zvláště, když obojí vzniká v krátkém časovém rozdílu a obojí bude mít, ač se budu snažit sebevíce, stejný rukopis.
Také jsem přispěl do firemního projektu kousky z toho svého, jelikož mě to nevadí.
Oba projekty jsou v jiném jazyce, takže o přímou kopii nejde.

Konkurenční produkt to také není, takže zaměstnavatele to přímo poškodit nemůže.
V případě, že za ním přijdu, a na problém upozorním, se vystavuji riziku, že to zatrhne.

Dám asi konkrétní příklad.
Když budu totožný prvek řídit v obou projektech, v odlišném jazyce, tak stejně musím nastudovat totožnou dokumentaci a postup vymyslím pouze jeden.
Dochází zde ke kolizi?

Jak jsem již psal, přeci nebudu vynalézat kolo nadvakrát.
A v osobním projektu, tedy ten co bude vidět a může mě reprezentovat do budoucna, přeci nebudu používat tu horší variantu.