Použití kódu ze zaměstnání v osobním projektu

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
Re:Použití kódu ze zaměstnání v osobním projektu
« Odpověď #15 kdy: 28. 01. 2017, 14:39:24 »
Děkuji za odpovědi.

Svůj projekt bych chtěl zveřejnit pod Open source licencí.
A jak píše javaman (), přeci nejde popřít získanou znalost.
Zvláště, když obojí vzniká v krátkém časovém rozdílu a obojí bude mít, ač se budu snažit sebevíce, stejný rukopis.
Také jsem přispěl do firemního projektu kousky z toho svého, jelikož mě to nevadí.
Oba projekty jsou v jiném jazyce, takže o přímou kopii nejde.

Konkurenční produkt to také není, takže zaměstnavatele to přímo poškodit nemůže.
V případě, že za ním přijdu, a na problém upozorním, se vystavuji riziku, že to zatrhne.

Dám asi konkrétní příklad.
Když budu totožný prvek řídit v obou projektech, v odlišném jazyce, tak stejně musím nastudovat totožnou dokumentaci a postup vymyslím pouze jeden.
Dochází zde ke kolizi?

Jak jsem již psal, přeci nebudu vynalézat kolo nadvakrát.
A v osobním projektu, tedy ten co bude vidět a může mě reprezentovat do budoucna, přeci nebudu používat tu horší variantu.
U nás v ČR je autorsky chráněn jen konkrétní kód. Je-li to v jiném jazyce, není co řešit, nejedná se o porušení žádného zákona ani smlouvy (nejde o zaměstnanecké nebo odvozené dílo).

« Odpověď #16 kdy: 28. 01. 2017, 14:46:46 »
U nás v ČR je autorsky chráněn jen konkrétní kód. Je-li to v jiném jazyce, není co řešit, nejedná se o porušení žádného zákona ani smlouvy (nejde o zaměstnanecké nebo odvozené dílo).
To nemusi byt zcela pravda - viz zakonik prace na ktery jsem odkazoval vyse. Zkratka a jednoduse kdyz jsi zamestnanec tak nejsi naprosto svobodny clovek. Neco za neco. Pokud budes vyvijet v praci EET v PHP a pak si budes doma solichat EET v jave tak je to proste konkurencni cinnost bez ohledu na jazyky. Konkurencni by to bylo i pokud bys v praci u toho produktu nebyl programator nybrz ucetni.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

javaman ()

« Odpověď #17 kdy: 28. 01. 2017, 14:56:36 »
To nemusi byt zcela pravda - viz zakonik prace na ktery jsem odkazoval vyse. Zkratka a jednoduse kdyz jsi zamestnanec tak nejsi naprosto svobodny clovek. Neco za neco. Pokud budes vyvijet v praci EET v PHP a pak si budes doma solichat EET v jave tak je to proste konkurencni cinnost bez ohledu na jazyky. Konkurencni by to bylo i pokud bys v praci u toho produktu nebyl programator nybrz ucetni.

To už je dost přehnané. Takže za prvé je to nesmysl, protože ten zákon nedává smysl. A za druhé to nikdo nedokáže. Takže jsi svobodný jako kdokoli jiný. V práci budu dělat EET v Javě a doma také. No a? Nikomu to samozřejmě říkat nebudu, protože nikomu do toho nic není. Chápu, že zaměstnavateli to může vadit, ale to má bohužel smůlu. Může si najmout lopaty, které po práci pijí alkohol a šukají holky.

Anonym

« Odpověď #18 kdy: 28. 01. 2017, 19:20:34 »

Tak Vám budu věřit, děkuji. :)

balki

« Odpověď #19 kdy: 28. 01. 2017, 20:43:51 »

EET je vseobecna vec, tam by myslim ze nebolo problem, zname su rozhrania, zname legislativne podmienky, co to ma splnovat. Problem by mohla byt okopirovana architektura systemu, ktora sa robila pre zakaznicky produkt. (ak by bola ovsem nejaka specialna) Alebo ak by to bol povedzme specialny algoritmus  pre vstrekovanie paliva do raketovych motorov, do ktoreho firma vlozila nemale prostriedky.

Ked firma pepa a.s. spravi webshop v .NET a firma lojza s.r.o si spravi webshop pre php, tam asi problem nebude.

Franta Mekvak

« Odpověď #20 kdy: 28. 01. 2017, 20:47:17 »
Děkuji za odpovědi.

Svůj projekt bych chtěl zveřejnit pod Open source licencí.
A jak píše javaman (), přeci nejde popřít získanou znalost.
Zvláště, když obojí vzniká v krátkém časovém rozdílu a obojí bude mít, ač se budu snažit sebevíce, stejný rukopis.
Také jsem přispěl do firemního projektu kousky z toho svého, jelikož mě to nevadí.
Oba projekty jsou v jiném jazyce, takže o přímou kopii nejde.

Konkurenční produkt to také není, takže zaměstnavatele to přímo poškodit nemůže.
V případě, že za ním přijdu, a na problém upozorním, se vystavuji riziku, že to zatrhne.

Dám asi konkrétní příklad.
Když budu totožný prvek řídit v obou projektech, v odlišném jazyce, tak stejně musím nastudovat totožnou dokumentaci a postup vymyslím pouze jeden.
Dochází zde ke kolizi?

Jak jsem již psal, přeci nebudu vynalézat kolo nadvakrát.
A v osobním projektu, tedy ten co bude vidět a může mě reprezentovat do budoucna, přeci nebudu používat tu horší variantu.

Tak zde je problem stim ze predpokladam ze urcite know how ziskas v praci (spis ocekavam veskere, takze budes placen zamestnavatelem) a to nasledne vyuzijes pro svuj osobni prospech ve svem projektu. Zde muze byt problem, samozrejme v realu je velmi tezke toto dokazat a jak jzi bylo receno hodne zalezi jak moc by si mohl svoji cinnosti poskodit zamestanavatele.

Jinak pripad z reality:

Zamestavatel Z zamestanaval programatora P. P pro Z vytvoril informacni system ktery panu Z vydelaval pomerne pekne penize. Tak si P rekl ze proc to neudelat taky, takze vzal veskery kod, db struktury co pro Z vytvoril a nektere klienty  a rozjel konkurencni informacni system. No a co myslite, stejne mu to proslo a dale pokracuje. Samozrejme je to stale u soudu a tam to i dalsich nekolik desetileti bude hnit.

Dnes pan Z uvazuje ze stejne vetsina kodu bude vyvijena pod open source. Ono ma smysl si urcite veci hlidat, ale samotnej kod az na vyjimky zas tak chranit nutne neni

Jinak ja osobne bych si to opravdu probral se sefem (vedenim), ono vetsinou neni problem zejmena pokud nehrozi konkurence.

« Odpověď #21 kdy: 29. 01. 2017, 10:48:56 »
Takže za prvé je to nesmysl, protože ten zákon nedává smysl. A za druhé to nikdo nedokáže.
1) spousta zakonu nedava smysl, ale nic to nemeni na jejich platnosti
2) tohle dokazat je to naprosto nejmensi - i kdyz to da open source tak se mi ho prece podari kontaktovat, v tu chvili u nej poptam pres kamose nejaky support za prachy a sup mam dukaz (z pohledu zamestnavatele) - hodinova vypoved.

« Odpověď #22 kdy: 29. 01. 2017, 10:54:14 »
EET je vseobecna vec, tam by myslim ze nebolo problem, zname su rozhrania, zname legislativne podmienky
....
Ked firma pepa a.s. spravi webshop v .NET a firma lojza s.r.o si spravi webshop pre php, tam asi problem nebude.
A to se jenom domyslis, nebo to mas nejak konzultovane nebo sis aspon precetl patricne paragrafy zakoniku prace? Viz i ten pitomej odkaz ktery jsem daval. Jako zamestnanec nesmis provozovat vydelecnou cinnost v oboru jako tvuj zamestnavatel. Je to duvod k vypovedi. Pokud je ti vypoved u zadku tak pak riskujes jeste samozrejme dalsi dohru, ale viz priklad od Franty M. - v CR se to dlouho potahne a mezitim proste nechas s.r.o. zkrachovat a udelas jiny...

Avsak pokud to proste jen foukne na github a nebude na tom jakkoliv hmotne profitovat tak uz je to zase o necem jinem. Ale tady to spis citim, ze cilem je si neco privydelat.

Neznalost zakonu neomlouva.

balki

« Odpověď #23 kdy: 29. 01. 2017, 11:13:53 »
EET je vseobecna vec, tam by myslim ze nebolo problem, zname su rozhrania, zname legislativne podmienky
....
A to se jenom domyslis, nebo to mas nejak konzultovane nebo sis aspon precetl patricne paragrafy zakoniku prace? Viz i ten pitomej odkaz ktery jsem daval. Jako zamestnanec nesmis provozovat vydelecnou cinnost v oboru jako tvuj zamestnavatel. Je to duvod k vypovedi. Pokud je ti vypoved u zadku tak pak riskujes jeste samozrejme dalsi dohru, ale viz priklad od Franty M. - v CR se to dlouho potahne a mezitim proste nechas s.r.o. zkrachovat a udelas jiny...

Avsak pokud to proste jen foukne na github a nebude na tom jakkoliv hmotne profitovat tak uz je to zase o necem jinem. Ale tady to spis citim, ze cilem je si neco privydelat.

Neznalost zakonu neomlouva.

Ano, toto som dostatocne studoval. Lebo ako analytik som mal dolozku 2 rocneho zakazu konkurencie, ktora sa mi zdala byt protiustavna, a veruze aj bola. Toto ustanovenie konkretne sluzi na ochranu hospodarskej sutaze a proti priemyselnej spionazi. Nemoze zamestnavatel zakazat pouzivanie vseobecne dostupnych znalosti.

Tu je vyklad, aby som ukazal, ze netrepem:
http://poradna.hnonline.sk/otazka/ss83-plati-aj-ak-je-zakaz-konkurencie-obmedzeny-len-aktualnych-klientov-zamestnavatela

« Odpověď #24 kdy: 29. 01. 2017, 11:30:47 »
Slovenska judikatura je mi u zadele.

« Odpověď #25 kdy: 29. 01. 2017, 11:40:04 »
A pro ty kteri nechapou tak jeste jednou a naprosto konkretne: http://www.sbirkazakonu.info/zakonik-prace/zamestnanci-mohou-vedle-sveho-zamestnani-vyko.html

Citace
Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.
Vyjimky: vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti.

Takze: dat nejaky svuj kod na github neni problem pokud to nedelas jako VYDELECNOU cinnost.

javaman ()

« Odpověď #26 kdy: 29. 01. 2017, 12:05:23 »
Dát jeho kód na Github? Samozřejmě jsem to původně myslel jako projekt pro zábavu. Přesto je to složité.

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 29. 01. 2017, 14:43:19 »
V byvalej praci som sefovi povedal, ze mam vedlajsi projekt, ktory volne suvysel s jeho cinnostou (ale nie priamo) a vyrazil ma.

Tak to je ideální, ne?

javaman ()

« Odpověď #28 kdy: 29. 01. 2017, 14:46:47 »
Jak se to veme. Měl více času na projekt, ale přísun peněz se snížil ;D

Zase před příští prací může říct, že dává pracovní kódy na Github a nemusí se bát, že by měl málo času na svůj projekt.

Výhoda IT je v tom, že chodit do práce stačí jen občas.

Ado

« Odpověď #29 kdy: 29. 01. 2017, 20:31:41 »
Dalsia zbytocna pseudo pravnicka diskusia...