Hardwarové zrychlení staršího PC

Zdenda K.

Hardwarové zrychlení staršího PC
« kdy: 26. 01. 2017, 23:17:12 »
Zdravím,

Prosím o radu, jak zrychlit (zejména hardwarově) toto PC, než půjde definitivně do ekolikvidace (použití bude občasné na chatě, zejména: kancelářské programy+surfování na netu+telefonování+občas HD videa). Preferuji případný nákup takových komponent, které se dají využít po ekolikvidaci tohoto PC i u novějších PC:
- základní deska: MSI K8N Neo  MS-7030 VER.1
- procesor: AMD Athlon 64 2800+ BOX (Socket 754)
- RAM: 3GB (3*1GB DDR 400 - mám různé - případně dokoupím něco použitého z "net bazarů")
- grafika: MSI N6200-512D2H/LP
- zdroj: Fortron FSP300-60THN-P 300W
- HDD: zatím uvažuju např. o SSD Kingston Now UV400 - 120GB
- chladič procesoru: Arctic Cooling Silencer 64 Ultra TC
- monitor: LG L1953HR-SF - LCD monitor 19"  (případně koupím něco kolem 3500 Kč - Full HD 24" s DVI portem)

Předem díky moc

Zdenda K.
« Poslední změna: 27. 01. 2017, 09:16:47 od Petr Krčmář »

Zdenda K.

Re:Prosím o radu, jak zrychlit hardwarově toto PC
« Odpověď #1 kdy: 26. 01. 2017, 23:44:32 »
- Ještě doplním, že 1 ks paměti RAM (DDR1) budu muset přilepit na jedné straně k základní desce (asi lepidlem Bison Plastic), protože jedna klipsna je jaksi uvolněná :-)
- PCI (5 ks) sloty na této desce nikdy nefungovaly, bohužel nevím proč, asi vada z výroby nebo jsem za provozu vytáhnul nějakou PCI kartu možná a sloty jsem tímto činem "odpálil".
- Case budu mít velký, sešroubuju k sobě 2x "Miditower skříně", aby byly budoucí úpravy v PC relativně snadné.
- Ještě mám grafickou kartu "Radeon 9600 128M DDR V/D/VO" (ale ta mi asi v tuto chvíli nepomůže, jestli se tedy nemýlím).

Díky za názory

Zdenda K.

MouchaNaSkle

« Odpověď #2 kdy: 27. 01. 2017, 00:30:41 »
No, když na to nahodíš MS Dos 6.22, tak to bude lítat jako z praku!

20" monitor se dá pořídit za 600 jetý, na chatu super.
Za 500 až 1000 se dá pořídit Dell Optiplex 760
Alternativně se dá za 2000,- koupit z firmy: http://www.levnapc.cz/dell-optiplex-760-14.html

Kdybych se chtěl rozšoupnout, jdu do Dell Optiplex 780:
https://www.it-bazar.cz/repasovane-pocitace/pocitace/542-1038-pocitac-dell-optiplex-780-sff.htm

Za zbylou tisku pořídit 128GB SSD a jsi zase na ~3500,- Kč, ale už to lítá jako z praku.
Hodně lidí na takové konfiguraci v práci ještě normálně pracuje.

Jenda

« Odpověď #3 kdy: 27. 01. 2017, 01:03:23 »
Mně to přijde tak nějak vyváženě pomalé/rychlé, jak se to vezme. Problém bude s těmi současnými webovými stránkami kde je moc JS a složitý design, na renderování si počkáš. HD (720p) H.264 by to dát mělo, FullHD asi ne, H.265 nevím jak je náročné. Samozřejmě to nebudeš přehrávat přes browser, ale přes normální přehrávač s Xvideo/OpenGL akcelerací. SSD mi přijde zbytečnost, pokud máš rotační HDD, dej ho tam. Na I/O budeš čekat jenom než se program nacachuje (3 GB je na cache dost).

P_V

• 227
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 27. 01. 2017, 01:35:22 »
Tohle by šlo hardwarově zrychlit leda na 9,81 m/s2. Na uvedené účely potřebuješ procesor dvoujádrový a grafiku s hw akcelerací videa.
« Poslední změna: 27. 01. 2017, 01:44:28 od P_V »

r76

« Odpověď #5 kdy: 27. 01. 2017, 02:51:05 »
vykasli se na nesmyslne investice...nech to dozit,tak jak to je!!!!

xxxxx

« Odpověď #6 kdy: 27. 01. 2017, 06:51:45 »
Současné vybavení mi přijde +-vyvážené (nevidím HDD). Zkráceně: Použít tak jak je nebo koupit nové jako celek.

-----

Při podobných akcích (u starších desek ... AGP, PATA či pomalé SATA, staré paměti ...) vždy narazím, že i jen investice pár tisíc bývá 1/4 až 1/2 nákladů, které bych mohl vrazit do komplet nového PC, které by bylo výkonem o řády výše. A to i v současné situaci, kdy výkony PC celkem stagnují (resp. není tak rychlý nárůst výkonů za rok).

Větší monitor je otázka. Sice se pak dá použít později jinde, ale vysoké rozlišení, s tím obvykle spojené, znamená zpomalení překreslování /u AGP a starých strojů už hraje roli i 2D/ a na LCD používat menší rozlišení než nativní je hrůza.

Lepší HDD (SSD) by možná pomohl, ale asi by se i rychleji odpálil. XP s SSD ještě moc nepočítaly, intenzivně hrabou na HDD a dokonce i v případě temp/swap na RAM (typicky u PAE a 4G+ paměti, kdy je temp a swap na ramdisku v OS nevyužité části paměti). Takže SSD by pomohl, ale byl by výrazně rychleji na odepsání. A protože cena SSD dělá, u neherních sestav, citelnou část ceny nového PC, bývá výhodnější s ním pořídit nový stroj, než jej dávat do hodně zastaralého.

Lepší procesor, více paměti nad 3GB u XP 32bit, atd., většinou nedává smysl, pokud to vyloženě člověk nemá z hrabošárny z šuplíku doma ze starších strojů. Vesměs jsou to vyhozené investice a čas, pokud musí kupovat i jen bazar.

Zdenda K.

« Odpověď #7 kdy: 27. 01. 2017, 08:53:18 »
Zdravím,
a moc díky za příspěvky, hlavně ty co se týkají grafických záležitostí, protože těm jako zejména "kancelářský" uživatel moc nerozumím. Kouknul jsem se teď pro jistotu na krabici od grafické karty (MSI N6200-512D2H/LP), a minimální požadavek na PC zdroj je 350W, takže je mi jasné, že při FullHD obrazovce bych narazil možná i časem na problém se stabilitou celého PC.

Uvedeným problémům se SSD a swap věřím, že by byly. Nedávno jsem se na obdobné PC (bylo o chlup mladší, ale mělo jen 2GB DDR1 RAM a Sempron 2600 procesor - mimochodem dokonale tiché PC to bylo z roku 2005/2006) pokusil dát SSD, a nemohl jsem ho vůbec rozchodit jako systémový disk. Až teprve, když jsem ještě připojil druhý HDD (konkrétně šlo o Maxtor DiamondMax Plus 9 6L080M0 - 80GB SATA), tak začal SSD šlapat, ale PC žádnou převratnou rychlost již po nainstalování všech důležitých aktualizací, aktuálních MB ovladačů, MS Office a antiviru už nemělo (šlo o OS Windows Vista 64bit Home FPP - jde prostě znát, že jde o pěkně graficky propracovaný OS). (Flash BIOSu před všemi instalacemi proběhnul.)

Takže se všemi souhlasím s tím, že investice (jak finanční, tak časové) do PC "MSI K8N Neo  MS-7030 VER.1" nejsou na místě. PC můžu tak akorát darovat nějakému dětskému domovu/domovu důchodců atp.
(Jen pro doplnění - v tuto chvíli mi zbyl doma jen tento poslední použitelný/funkční SATA HDD, jde o Seagate Barracuda 7200.7 80GB ST380817AS).

Až mě (nebo někomu v rodině) klekne nebo přestane naprosto vyhovovat nějaké PC, asi bych šel do něčeho takového (nějaký Kingston/Crucial  RAM 2*4GB modul zpočátku bych tam dal):
MB: ASUS A88XM-A/USB 3.1 - AMD A88X
(GIGABYTE GA-F2A88XM-D3HP - AMD A88X)
(ASUS A88XM-PLUS - AMD A88X)
CPU: AMD A6-7470K Black Edition
Chl.CPU: SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024
Zdroj: Zalman ZM600-LX 600W
(SSD by stačil snad ten zmíněný "SSD Kingston Now UV400 - 120GB")
(Do nového Intel i3 procesoru se mi investovat nechce, ani do použitého PC nebo PC dílů, a notebooky nemám až tak rád)

tomasfuk

« Odpověď #8 kdy: 27. 01. 2017, 09:08:21 »
I časová investice v podobě cesty do sběrného dvora, kde to necháš, není moc výhodná. Postav to k popelnicím, možná tam najdeš i něco lepšího...

Sklicko

Re:Hardwarové zrychlení staršího PC
« Odpověď #9 kdy: 27. 01. 2017, 09:47:39 »
Ten Dell OptiPlex 760 mozem odporucit, pouzival som ho cca 6 rokov v praci s WinXP.  Ale ked mi zacal "blbnut",napr. samovolne prepinanie  SK/EN klavesnice mi robilo problemy na linux terminaloch, vymenili mi ho. Masinka Dell OptiPlex 760 je teraz preinstalovana na Linux a bezi tam nejaky dohladovy system.
« Poslední změna: 27. 01. 2017, 09:58:25 od Petr Krčmář »

Ondro

« Odpověď #10 kdy: 27. 01. 2017, 11:07:51 »

Takže se všemi souhlasím s tím, že investice (jak finanční, tak časové) do PC "MSI K8N Neo  MS-7030 VER.1" nejsou na místě. PC můžu tak akorát darovat nějakému dětskému domovu/domovu důchodců atp.
(Jen pro doplnění - v tuto chvíli mi zbyl doma jen tento poslední použitelný/funkční SATA HDD, jde o Seagate Barracuda 7200.7 80GB ST380817AS).

Až mě (nebo někomu v rodině) klekne nebo přestane naprosto vyhovovat nějaké PC, asi bych šel do něčeho takového (nějaký Kingston/Crucial  RAM 2*4GB modul zpočátku bych tam dal):
(Do nového Intel i3 procesoru se mi investovat nechce, ani do použitého PC nebo PC dílů, a notebooky nemám až tak rád)

Ten PC darujes tak max. zbernemu dvoru. V detskom domove, domove dochodcov,.. alebo kdekolvek ho od teba z velkou pravdepodobnostou ani neprijmu. Len by im tam zavadzal a obmezoval ich. Je to stary stroj, s ktorym praca musi byt utrpenie.

Osobne odporucam pouzite PC/notebook. Mam s nimi velmi dobre skusenosti a mas na to normalnu 2 rocnu zaruku. Su to vysssie rady a tie nieco vydrzia. Vykonu maju dostatok.

K tej tvoje navrhovanej zostave. Ak ho neplanuje kupit v dohladnej dobe, tak o nejaky cas uz vecsina z komponentov nebude v obchdodoch.
Zostava OK az na ten zdroj. Zbytocne vykonny a nieje to kvalitny zdroj. Na taku zostavu ti bude stacit s prstom v nose Seasonic Seasonic SS-350ET-F3. Cena porovnatelna ale je to kvalitnejsi zdroj.
Ten chladic na CPU si mylsim, ze tiez nemusis riesit a boxovany by mal byt OK. U tohto  by mal AMD dodavat lepsi chladic.
Na bezne pouzivanie je v podstate jedno aky SSD kupis.

Olej

« Odpověď #11 kdy: 27. 01. 2017, 11:25:17 »

Ten PC darujes tak max. zbernemu dvoru. V detskom domove, domove dochodcov,.. alebo kdekolvek ho od teba z velkou pravdepodobnostou ani neprijmu.

Tak v domove duchodcu by jej mohli ocenit, chovanci s alzheimerem prozranymi mozky by si vzpomneli a jen si chrochtali, ze maji pocitac jako za mlada.

xxxxx

« Odpověď #12 kdy: 27. 01. 2017, 11:59:17 »
Na bezne pouzivanie je v podstate jedno aky SSD kupis.
S tím souhlasím. Jen není jedno, jakou kapacitu. Stále /i přes zlepšující se chování u novějších typů/ bývá výhodné nechat více prázdného místa. Buď vyloženě prázdného, rezervovaného bokem (pro starší systémy co neumí posílat TRIM), anebo i předformátovaného a obsazeného filesystémem ale neobsazeného (pro OS co má správně TRIM).

Takže třeba pro XP bych 120GB volil jako minimum (a nechal tam tak 10-20 neformátováno). Pro win7 a určitě win10 už bych raději volil 240GB (ale klidně formátovaný, už umí TRIM na SATA i u w7). 64GB pro XP a 120GB pro novější, jen jako nouzovku pro systémový disk, pokud bych větší věci házel na jiný, druhý, disk.

flack

« Odpověď #13 kdy: 27. 01. 2017, 12:38:30 »
Co ma jedine napada, ze by som do takeho stroja investovat nechcel, polovicka MB je hlucha, ramky malo nieje, ten SSD je podla mna dobry napad(nebude to take lenive).

Mna by zaujimalo, preco tam nechces radsej linux. Si nelinuxak?

Jimmy

« Odpověď #14 kdy: 27. 01. 2017, 16:46:29 »
- základní deska: MSI K8N Neo  MS-7030 VER.1
- procesor: AMD Athlon 64 2800+ BOX (Socket 754)

Heh presne tohle jsem kdysi mel taky! Prvni 64bitak, to byly casy kdy jeste Debian nemel paru jak udelat 64bit distro a tak prvni byla tusim Fedora 3...
No v kosi skoncil nekdy v roce 2009 protoze jednojadro nemelo uz na tehdejsi software sanci.
Tobe radim stejne, tomu nepomuze uz nic nez kompletni vymena strev. Jedno vyuziti by ale zvladal, nahod tam DOS a muzete mastit stare herni pecky :-)