Židle vhodná pro programátora

davkol

Re:Židle vhodná pro programátora
« Odpověď #45 kdy: 20. 01. 2017, 21:17:12 »
já doporučuju křeslo DX-racer https://www.dx-racer.cz/
A to protože seš jimi placený, nebo jsi jim skočil na marketing?

DX Racer je herní (=módní) značka. Jediné, co dělají, je, že přebalují čínské šmejdy a valí k tomu agresivní marketing. (To samé jako např. Beats by Dre v audiu nebo Razer ve většině herních periferií.)
Průmyslové certifikace (viz např. BIFMA) nemají, seriózní R&D v ergonomii nedělají, slušnou záruku nenabízejí (např. >5 let na potahy), jejich židlím chybí slušná nastavitelnost.

« Odpověď #46 kdy: 20. 01. 2017, 21:21:12 »
Therapia mam ako homeoffice... pracujem doma. Ano stalo to palku cez 700E. Uz som bol zufaly z lacnych a pod argumentom ze drahsie je spravidla lepsie som kupil. Dlhsie som ju vyberal ladil konfiguraciu. Nemozem to s kludnym svedomim odporucit neviem ci cena/vykon je optimalna. Spim len trosku viac ako na nej sedim takze ekvivalentna investicia do postele (matraca) a stolicky dava zmysel.

Taky si myslim ze matrace a zidle by mela byt co nejlepsi. Nechci byt offtopic - ale jakou doporucujete matraci pokud clovek trpi bolesti zad ze sezeni u compu? Vim ze matrace sama bolest zad nespravi, ale lezet na mekke ikea matraci asi taky nebude uplne koser.

Gumotex breclav matrace gaia

Tonda

• 651
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 20. 01. 2017, 21:35:38 »
Tak sem našel návod, předtím jsem měl IKEA VERKSAM. Každopádně když vidím co dělali dříve a co teď, tak je to docela ústup.

balki

« Odpověď #48 kdy: 20. 01. 2017, 22:27:13 »
Ja by som ju zlomil  :)   Nevidel som v reale, ale vyzera, ze ma slabe miesto na spoji sedaka s operadlom. Rad sedim ako debil a hojdam sa + mam skoro metrak :)
Proč by to bylo slabé místo, je to ocel.

Ok, ak to tam nie je zrovna zvarene a "ocel" nie su len tenke dute trubky, tak to moze drzat.

mikrom

« Odpověď #49 kdy: 20. 01. 2017, 23:42:05 »
So stolickami je to tazke, vacsinou nova je podstatne horsia ako bola stara za podobnu cenu. Snazia sa oklamat reklamou, ze je to zdravsie sedenie, ale im ide iba o to aby to lacnejsie vyrobili a mali vacsi zisk.

Teraz mam v praci iba klasicku takuto stolicku Viasit Linea. Zo zaciatku som nou nebol nijak nadseny, zdala sa mi horsia a tvrdsia ako moja stara stolicka, ale uz som si na nu zvykol. Niektori kolegovia sa dali zlakat reklamou a objednali si stolicky spinalis. Ale ked ich dostali, boli z toho dost frustrovani. Jeden kolega mal na tom aj neprijemny uraz, ked sa z vysky nahle posadil - tak ako bol zvyknuty na svoju staru stolicku - nova stolicka spinalis sa prehla a spadol dost nestastne na zem. Takze bacha na to !

Inac, ked som posobil ako Gastarbeiter v Nemecku, ich nativni programatori tam mali vysuvne stoly s motorom. Ked sa im chcelo, tak  pracovali v sede a ked nechceli sediet, tak pracovavali v stoji.

Ukazuje sa ze najzdravsi sposob je nesedenie - bud cup alebo stoj.
Dokonca ani na hajzli by si nemal sediet, ale cupiet: Ked som bol koncom 80-rokov na vojne v Benesove u Prahy mali sme tam aj Rusakov. Kazde rano sme na hajzli na hajzlovych doskach videli otlacky ich ciziem. Oni si na hajzel nesadali, ale sa nan postavili a tak z vysoka srali. Teraz sa dozvedam, ze vlastne oni to robili spravne a my to robime cely zivot zle: http://www.svetkolemnas.info/novinky/zdravi/1964-velkou-potrebu-na-zachode-vykonavame-cely-zivot-spatne-jak-to-delat-spravne

balki

« Odpověď #50 kdy: 21. 01. 2017, 00:46:18 »
Dokonca ani na hajzli by si nemal sediet, ale cupiet: Ked som bol koncom 80-rokov na vojne v Benesove u Prahy mali sme tam aj Rusakov. Kazde rano sme na hajzli na hajzlovych doskach videli otlacky ich ciziem. Oni si na hajzel nesadali, ale sa nan postavili a tak z vysoka srali. Teraz sa dozvedam, ze vlastne oni to robili spravne a my to robime cely zivot zle: http://www.svetkolemnas.info/novinky/zdravi/1964-velkou-potrebu-na-zachode-vykonavame-cely-zivot-spatne-jak-to-delat-spravne

Čiki-Briki.

Jose D

• 898
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 21. 01. 2017, 13:18:16 »
Therapia mam ako homeoffice... pracujem doma. Ano stalo to palku cez 700E.
jj, taky mam, spokojenost, hlavne je dost masivni (těžká teda taky no..), takze i kdyz na ni nejak drepis, tak to vydrzi :). Ale chce to vyzkouset, mít správnou výšku stolu, a příp. podložku pod nohy.

Jose D

• 898
    • Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: 21. 01. 2017, 13:23:18 »
.. svetkolemnas.info ..
nu, nevím jestli bych povazoval link z tohodle serveru za verohodny zdroj..viz konspiracni teorie o manipulaci s pocasim aj.
Co jsem tak z "teorie sezení" různě pochytil, tak dlouhodobě jedna pozice dobrá není. Takže střídání sezení na židli, stání, sezení na míči aj. je možná méně škodlivá než samotné sezení.

davkol

« Odpověď #53 kdy: 21. 01. 2017, 14:20:42 »
O dřepění při vykonávání potřeby je celkem dost dobrých publikací, mj. ze Stanfordu IIRC.

javaman ()

« Odpověď #54 kdy: 21. 01. 2017, 14:56:18 »

Čiki-Briki.

Tak doufám, že pán vypustí toho hladkého hada ;D

jpu

« Odpověď #55 kdy: 21. 01. 2017, 17:29:37 »
ked uz som rozpravame o stolicke pre programatora, tak co taky stol? mate nejaky specialny s elektrickym motorcekom, ze mozete robit aj v stoji?

hracicka

« Odpověď #56 kdy: 21. 01. 2017, 18:49:34 »

JmJ

• 326
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 22. 01. 2017, 08:03:48 »
V praci mame 5 kusu zidle focus od otrokovice firmy rim.  2 ks snad vice jak 5 let stare, pouzivane kazdy pracovni den. Potahy i mechanika stale ve vynikajicim stavu. Proti novemu kusu je znat, ze jsou trosku prosezene. Lze ale zakoupit jen novy sedak.  Ergonomicky jsou jednoduche, sedak se sklonem mirne vpred, udajne aby byla tendence podpirat se nohama o zem, operadlo ma i tzv negativni uhel. Ceny tusim od 9000kc. V praci nikdo problemy se zady nema, takze nedokazu rici, zda tyto zide necemu prospivaji nebo skodi.

Panove, pokud mate problemy se zady, pak jiste zmeny poloh prace neublizi, ale hlavne to chce pohyb. I v praci si zacvicit. Po praci plavani, turistika, kolo, lyze, cokoliv. Zadne extremy, ale projet se po praci hodku na kole po kopeckach, je lepsi jak sedet doma u pc a zkoumat, jaka matrace me spasi, aniz bych se musel hnout ;-)  Samorejme mluvim o bezne lecitelnych problemech, ne o zlomenine obratle.

x14

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 30. 01. 2017, 10:46:48 »
.... tak sem nakonec vzal MARKUS.
A doporučit ji tedy nemohu, záda k sedáku jsou napevno...

Není pravda, použij levou páčku.
Levá páčka uvolňuje a aretuje houpací mechanismus, záda k sedáku jsou napevno, nejsou to ani tři měsíce co sem to montoval
viz montážní návod.
http://www.ikea.com/cz/cs/assembly_instructions/markus-otocna-zidle__AA-251870-15_pub.pdf

V tom případě nerozumím tomu, co znamená "záda k sedáku jsou napevno".
Ta páčka uvolňuje ten úhel mezi zády a sedákem a v libovolné pozici je možné to zaseknout. Ano, pokud se to nezasekne, tak se na tom dá "houpat".

Tonda

• 651
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 30. 01. 2017, 13:38:25 »
A fakt je tak těžké otevřít si ten návod? Prostě je to přišroubovaný třema šroubama, houpací mechanismus houpe sedákem, ke kterému jsou pevně přidělaná záda i područky.

https://youtu.be/VuEjXQQ7YSs?t=136
https://youtu.be/XeVgTLu4GWk?t=120
« Poslední změna: 30. 01. 2017, 13:48:02 od Tonda »