Standing Desk - móda, hlúposť, alebo na tom niečo je?

TomasVoracek

Pravý hispter

Jsou to hipsteri, nikdo se o ne nezajima tak se snazi zaujmout. Priste nebudou pit vodu ze sklenice ale z kohoutku, protoze je to vice prirodni, free a cool a bio.

Taky jsem pil vodu z kohoutku, ale to byla jiná voda a jiné kohoutky. Od té doby, co to je v módě, se zkazila jak voda tak kohoutky a stal se z nich mainstream. Já už to nedělám.

Ivan Nový

Re:Standing Desk - móda, hlúposť, alebo na tom niečo je?
« Odpověď #17 kdy: 18. 08. 2014, 13:59:04 »
Starověcí, ale i středověcí mniši a písaři u psaní vždy stáli. Nic nového pod sluncem.

Zopper

• 920
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 18. 08. 2014, 14:15:08 »
A někomu (třeba mě) se při chůzi líp přemýšlí. Vstávání od židle abych si udělal tři kolečka kolem místnosti a zase si sedat je otrava a půlku myšlenek během toho zapomenu.

Pravý hispter

« Odpověď #19 kdy: 18. 08. 2014, 14:29:41 »
Starověcí, ale i středověcí mniši a písaři u psaní vždy stáli. Nic nového pod sluncem.

Protože neměli křesla s bederní opěrkou.

« Odpověď #20 kdy: 18. 08. 2014, 14:54:44 »
A někomu (třeba mě) se při chůzi líp přemýšlí. Vstávání od židle abych si udělal tři kolečka kolem místnosti a zase si sedat je otrava a půlku myšlenek během toho zapomenu.

http://www.youtube.com/watch?v=KHS1X0OrRM4&t=1m21s
 ;D  ;D

davkol

« Odpověď #21 kdy: 18. 08. 2014, 15:44:36 »
Už dva roky mám $22 Ikea standing setup, ale dvakrát a s poličkou (nohy Capita + polička), abych mohl mít dva polohovatelné monitory. Nějaké poznámky:
  • Líp se mi soustředí, rovnou můžu chodit po místnosti a přemýšlet.
  • Nehrbím se. Nastavení monitorů do výšky očí bylo snadné, stejně jako nastavení poličky na klávesnici, myš a trackball přesně do výšky loktů. Tohle je jinak s většinou židlí a stolů hrozná rocket science a nic levného. Přesto bych si rád časem pořídil poličku na polohovatelném rameni.
  • Mám vlastně čtyři vrstvy místa na věci, které používám. Klávesnice, myš, trackball, tužka a papír ve výšce loktů; kabely, monitory, DAC, externí disky apod. nahoře; čaj, sluchátka a telefon dole (takže si nemůžu nalít čaj do disku na zálohy). Navíc není problém udělat pár kroků od stolu (paráda ve srovnání s (a) vstáváním ze židle nebo (b) bojem s kolečky židly).
  • Podle hafo studií je výrazně zdravější méně sedět (sledují se hlavně kardiovaskulární nemoci); těch doporučovaných ~30 nebo kolik minut sportu denně v tomhle směru nemá moc vliv.
  • Oproti tomu jsou největším rizikem delšího stání křečové žíly, kolena a poloha zad. Nikde jsem to zatím neviděl explicitně napsáno, ale z toho, co jsem četl, mám dojem, že to je do značné míry otázka toho, jak člověk mění polohy (nestojí prkenně jak u pásu), na čem stojí a jaké má svalstvo. Pružná (typicky gelová) podložka nebo kvalitní obuv je nezbytnost. Ani s ochablými svaly nejde stát (já musel denně dělat pár sérií „supermanů“ a kliků, než jsem vydržel stát aspoň pár hodin, od té doby problém neexistuje). Na občasný odpočinek není špatná barová stolička (levné), výškově nastavitelná židle (drahé) nebo prostě střídat činnosti (např. jít si občas číst do křesla nebo tak něco).

Zkušenost určitě pozitivní, zvlášť při malém rozpočtu. Při větším rozpočtu je to asi věc osobních preferencí a na věci jako poloha těla nebo pauzy to chce myslet tak jako tak. No jo, ale kdo tady má shánět dobrou židli… nejsme v Bay Area, kde se židle jako Steelcase Leap nebo HM Aeron válí po skladech skoro zadarmo.

BTW Ikea má teď nový výškově nastavitelný stůl založený na galantu, prý extrémně výhodný.

TomBA

« Odpověď #22 kdy: 18. 08. 2014, 16:47:10 »
Ďakujem za konkrétnu skúsenosť. Pôvodne som tento thread začal ako "Treadmill Desk & Standing Desk ........." presne preto, lebo som sa bál státia ako príčiny vzniku kŕčových žíl. Admin nadpis skrátil. Predstava pomalého kráčania mi je predsa len milšia a viem si predstaviť, že zo zdravotného hľadiska je určite vhodnejšia. Na druhej strane sa ale bojím koncentrácie, presnosti pri práci s myšou a podobne.
Ohľadne vedeckých štúdií som už preštudoval dosť. Bojím sa ale, že sú často tendenčné. Našiel som všelijaké. Ako vždy. Proste ide o to kto zadal úlohu....

Tomáš Roll

« Odpověď #23 kdy: 18. 08. 2014, 17:05:45 »
Kdyby Bůh chtěl, aby člověk při práci stál, tak by nestvořil p%rdel.

davkol

« Odpověď #24 kdy: 18. 08. 2014, 17:17:10 »
Pokud pominu všechno ostatní, výběr mezi křečáky a infarktem není těžký. ~_^

tommm

« Odpověď #25 kdy: 19. 08. 2014, 09:38:05 »

+ 1 000 000

« Odpověď #26 kdy: 19. 08. 2014, 09:54:09 »

A kdyby chtěl, abys psal do diskusí,  tak ti stvoří ethernetovou sdířku.

hefo

« Odpověď #27 kdy: 20. 08. 2014, 11:41:57 »
Včera som si postavil ten "$22 Ikea" standing desk. Mal som ale dosť krátky stôl, tak som sa podujal z toho LACKu zadných 13cm odrezať - upozorňujem, že je to maximálne low-cost papierák a drevotrieskové sú len rohy dosky, preto som musel tie rohy doplniť do odrezanej časti, a aj tak to nie je veľmi pevné. Naviac sa zhorší stabilita, že bez monitora na vrchu stačí slabučký tlak na klávesnicovú poličku, aby sa prevrátil. Budem to musieť ešte trošku doladiť.

Zatiaľ ešte nemôžem veľmi povedať skúsenosti, ale včera som pri tom bol asi 2 hodiny a na konci ma dosť boleli päty (v ponožkách na tenkom koberci), snáď si to zvykne časom...

davkol

« Odpověď #28 kdy: 20. 08. 2014, 13:25:47 »
Zatiaľ ešte nemôžem veľmi povedať skúsenosti, ale včera som pri tom bol asi 2 hodiny a na konci ma dosť boleli päty (v ponožkách na tenkom koberci), snáď si to zvykne časom...
Tak to doporučuju podložku (celkem spokojeně jsem zkoušel přehnutou předložku do koupelny a pak nějaké ortopedické) nebo dobrou obuv, pokud chceš šetřit. Jinak GelPro, Ergotron nebo nějaké ty průmyslové placky. A zamyslet se nad tím, jak stojíš (já třeba dost možná stojím – po mnoha letech bojových umění a závodního běhání).

TomBA

« Odpověď #29 kdy: 21. 08. 2014, 00:01:19 »
Dnes som sa zastavil v predajni a pozrel som si voľajaké bežecké pásy. Dalo mi kopu práce, aby som vysvetlil o čo mi vlastne ide a aj tak si myslím, že predavač považoval moju požiadavku na pomalobežný pás za nezmysel.... Napriek tomu, že tam jeden pás presne na tieto účely vystavovali http://www.insportline.sk/5347/bezecky-pas-insportline-oficer. Minimálna rýclosť tohoto pásu bola 0.6km/hod a keď som to skúšal, prišlo mi to ako akceptovateľné pre prácu.... Oveľa rýchlejšie si to predstaviť ani neviem. Ja ale smerujem skor ku vlastnému riešeniu s konzolou na stene kde si uchytím monitory ale hlavne s väčším stolom. Poobzerám sa len po tom páse bez všetkých tých meraní a nastavovaní. Voľajaký link?