Nečitelná SD karta

Laki

Nečitelná SD karta
« kdy: 17. 01. 2017, 14:08:58 »
Dobrý den, mám velikou prosbu. Vyndala jsem SD kartu z fotoaparátu a po vložení do PC nereaguje, po opětovném vložení do foťáku ji foťák nevidí. Moc ráda bych z ní fotky získala.
Můžete mi prosím poradit jak by šly fotky získat, nebo zda vůbec.
Moc děkuji, Laki.
« Poslední změna: 17. 01. 2017, 14:42:20 od Petr Krčmář »

Re:Nečitelná SD karta
« Odpověď #1 kdy: 17. 01. 2017, 16:11:35 »
Nazdar, pokud máš k dispozici blokové zařízení té karty po připojení k Linuxu, zkus se na ní podívat testdiskem (a vykopírovat z ní data). Testdisk spustíš jako /dev/sdx, kde sdx je jméno uzlu té paměťové karty (podívej se na výpis příkazu dmesg před a po jejím vložení). Je možné že to nebude sdx ale třeba mmcblk0 či jiné blokové zařízení.

Radovan.

« Odpověď #2 kdy: 17. 01. 2017, 16:14:02 »
V balíku s testdiskem bude i photorec, tím bych začal.

aaa

« Odpověď #3 kdy: 17. 01. 2017, 16:18:40 »
Pred rokem jsem kamaradovi zachranil cast fotek z poskozene SD karty pomoci https://www.gnu.org/software/ddrescue/ - treba to pomuze...

nobody(ten pravej)

« Odpověď #4 kdy: 17. 01. 2017, 17:07:42 »
zacal bych radeji tim ze prepnes prepinac na karte na read a udelas v pocitaci bitovou kopii te karty do souboru, kartu vyndas a veskere pokusy pak budes provadet s tim souborem...

Kód: [Vybrat]
sudo dd if=/dev/sdX of=soubor status=progressco je zkutecne pismeno pro kartu misto X v nazvu zarizeni sdX zjistis jak bylo receno(nebo ten nazev mmcblk0), nebo dohledej podle velikosti ve vystupu prikazu:
sudo fdisk -lpro prikaz dd dohloedavas jmeno zarizeni v pripade sdX ignoruj cislo na konci, v pripade mmcblk0 cislo plati, tam nesmis uvest na konci pripadne p1...

na ten ulozenej soubor pak pustis testdisk v kterem se da opravit:
testdisk soubor
nebo photodisk, kterej az v krajnim pripade, ten provadi dohledani souboru a odkopirovani jinam, pokud predchozi oprava selze:
photodisk soubor