...Mozna je problem v te predstave, ze produkce SW musi byt masova.. Mozna kdyby se od toho ustoupilo, redukovalo by se to prave na dobre pasujici dilky (skrze typovy system) a nebylo by potreba tolik lidi.
Produkce SW JE dnes masová, v oboru je nalezlých mraky lidí, kteří by tam být neměli. Jo, Javaman taky rád typování.
Podle mě takové to běžné typování souvisí s inteligencí. Běžné lopaty jsou v pohodě a nepotřebují ho. Pokud ale stavíš něco většího než domácí úkol do školy, tak typování je základ. Nikdy jsem nepotkal dobrého programátora, který preferoval cokoli dynamického.
Takže ano, preferuji normální statické typování, ale hlavně proto, že bez něj to prostě "nejde". Bez toho musíš mít solidní bordel v hlavě, aby tě nezajímalo, co kam posílat a být vlastně docela cool. Ale s vývojem to nemá nic společného. Samozřejmě statické typy jsou jen první vrstva a pak řešíš stejně hromadu věcí jako u dynamických jazyků. Jen ten základ tam alespoň je.
A jak píše JS s tím Legem. Ty právě žádné Lego nechceš. Ty chceš mít celé systémy, které přepoužiješ. Je ti ukradené, že systém mám miliardu kostiček. Tebe to vůbec nezajímá a nebudeš je používat znovu. Takže Lego tak u malých patlanic, jinak je ti to jedno. Proto OOP podle mě dnes vítězí.