Toto nebol zamer GoF. Navrhujem s k problematike nieco precitat. Nie clanky na zdrojaku typu Tomas Jouda - Navrhove vzory snadno a rychle. Ale pekne od zaciatku http://www.patternlanguage.com/bookstore/timeless-way-of-building.html
Hej, to je
můj argument! Sorry, tady pláčeš na špatném hrobě, já naopak programově proti frflání vystupuji, protože mi celkem vadí "diskuse" kdy kritici i zastánci jsou úplně mimo.
Skor by to bolo mozne prirovnat k ludovej a inej starsej architekture, kedy sa nepouzivali plany. Ale pre iste stavby boli v povedomi koncepty, ako sa ma nieco robit aby to bolo dobre. Ciel vzorov je presny opak, nez ste tu naznacili, je to odburanie byrokracie.
Jenomže tady se už dostáváme na půdu hodně osobní interpretace... Já bych prostě řekl že cílem může být odbourat zbytečnou byrokracii, ale ne byrokracii úplně (tak by tomu bylo v ideálním světě, kde programátoři vytvářejí a skládají matematické abstrakce). Ale třeba jsem to opravdu pochopil špatně, to se asi jen tak nedozvím.
Možná je problém v tom, že používám pojem
byrokracie, který je považován za zcela pejorativní a negativní. Přitom se jedná o základ civilizace a jedinou známou možnost jak může lidský druh (při našich počtech) fungovat.
Nejsmutnější je, že ješte pár příspěvků a lidé si mě začnou plést s Ivanem Novým... asi bych měl přidat nejakou tu poruchu osobnosti, třeba si mě spletou s blekem :-)