Dědičnost dnes

gll

Re:Dědičnost dnes
« Odpověď #765 kdy: 01. 02. 2017, 11:49:19 »
v té době ještě vývojáři sem tam potřebovali řešit algoritmy - dnes lze strávit úspěšnou kariéru jenom kombinací knihoven.
Řešit ve smyslu navrhovat nebo jen implementovat?

Stále čekám na funkcionální implementaci Dijkstry. Nemusíte navrhovat ani implementovat. Stačí poslat odkaz.

JS

« Odpověď #766 kdy: 01. 02. 2017, 11:50:31 »
Jmenuje se to garbage collector.
Já si to představit umím.

To neresi vsechny problemy, ktere mam na mysli, nektere problemy to prinasi (treba vykonnostni kvuli obecnosti), a konecne, mnoho modernich GC beztak pracuje s neprimymi ukazateli, takze to neni takovy rozdil oproti treba indexovanemu poli.

« Odpověď #767 kdy: 01. 02. 2017, 12:14:09 »
v té době ještě vývojáři sem tam potřebovali řešit algoritmy - dnes lze strávit úspěšnou kariéru jenom kombinací knihoven.
To je dobrá otázka. Myslím že i navrhovat, ale jsem moc mlád abych to pamatoval.

javaman ()

« Odpověď #768 kdy: 01. 02. 2017, 12:21:25 »
...Mozna je problem v te predstave, ze produkce SW musi byt masova.. Mozna kdyby se od toho ustoupilo, redukovalo by se to prave na dobre pasujici dilky (skrze typovy system) a nebylo by potreba tolik lidi.

Produkce SW JE dnes masová, v oboru je nalezlých mraky lidí, kteří by tam být neměli. Jo, Javaman taky rád typování.

Podle mě takové to běžné typování souvisí s inteligencí. Běžné lopaty jsou v pohodě a nepotřebují ho. Pokud ale stavíš něco většího než domácí úkol do školy, tak typování je základ. Nikdy jsem nepotkal dobrého programátora, který preferoval cokoli dynamického.

Takže ano, preferuji normální statické typování, ale hlavně proto, že bez něj to prostě "nejde". Bez toho musíš mít solidní bordel v hlavě, aby tě nezajímalo, co kam posílat a být vlastně docela cool. Ale s vývojem to nemá nic společného. Samozřejmě statické typy jsou jen první vrstva a pak řešíš stejně hromadu věcí jako u dynamických jazyků. Jen ten základ tam alespoň je.

A jak píše JS s tím Legem. Ty právě žádné Lego nechceš. Ty chceš mít celé systémy, které přepoužiješ. Je ti ukradené, že systém mám miliardu kostiček. Tebe to vůbec nezajímá a nebudeš je používat znovu. Takže Lego tak u malých patlanic, jinak je ti to jedno. Proto OOP podle mě dnes vítězí.

javaman ()

« Odpověď #769 kdy: 01. 02. 2017, 12:24:47 »

Navrhovat úplně běžně. Kolikrát jsem se ptal těch lopat, proč použily jednu knihovnu před druhou a vůbec nevěděly. Prostě zadáš pár slov do Google, vemeš tři odkazy a podle toho "navrhuješ". Nejhorší na tom je, že ono to fungovat bude a ještě to i podobným blbcům prodáš.

balki

« Odpověď #770 kdy: 01. 02. 2017, 12:52:48 »
Toto nebol zamer GoF. Navrhujem s k problematike nieco precitat. Nie clanky na zdrojaku typu Tomas Jouda - Navrhove vzory snadno a rychle. Ale pekne od zaciatku http://www.patternlanguage.com/bookstore/timeless-way-of-building.html
Hej, to je můj argument! Sorry, tady pláčeš na špatném hrobě, já naopak programově proti frflání vystupuji, protože mi celkem vadí "diskuse" kdy kritici i zastánci jsou úplně mimo.

Skor by to bolo mozne prirovnat k ludovej  a inej starsej architekture, kedy sa nepouzivali plany. Ale pre iste stavby boli v povedomi koncepty, ako sa ma nieco robit aby to bolo dobre. Ciel vzorov je presny opak, nez ste tu naznacili, je to  odburanie byrokracie.
Jenomže tady se už dostáváme na půdu hodně osobní interpretace... Já bych prostě řekl že cílem může být odbourat zbytečnou byrokracii, ale ne byrokracii úplně (tak by tomu bylo v ideálním světě, kde programátoři vytvářejí a skládají matematické abstrakce). Ale třeba jsem to opravdu pochopil špatně, to se asi jen tak nedozvím.

Možná je problém v tom, že používám pojem byrokracie, který je považován za zcela pejorativní a negativní. Přitom se jedná o základ civilizace a jedinou známou možnost jak může lidský druh (při našich počtech) fungovat.

Nejsmutnější je, že ješte pár příspěvků a lidé si mě začnou plést s Ivanem Novým... asi bych měl přidat nejakou tu poruchu osobnosti, třeba si mě spletou s blekem :-)

Blek ma schizoidnu poruchu osobnosti a nie je schopny styku so zenou.  To by nebolo dobre riesenie.

Ale chapem, uz co ste mysleli byrokraciou :)  Len dodam, ze vzory nie su na sposob, ze "musis", ale skor ze "mozes". Cize ak nejaka byrokracia, tak dobrovolna.

Inkvizitor

« Odpověď #771 kdy: 01. 02. 2017, 12:56:17 »
To je dobrá otázka. Myslím že i navrhovat, ale jsem moc mlád abych to pamatoval.

Nikdy neni pozde zacit vynalezat kolo.

javaman ()

« Odpověď #772 kdy: 01. 02. 2017, 12:59:09 »
Aha, tak jestli to zboj myslel jako návrh algoritmu, tak to je také zajímá otázka. Implementace hotového je na úrovni těch knihoven (lopatí práce).

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #773 kdy: 01. 02. 2017, 13:04:02 »

Pod "navrhovat" se ovšem představuju vymyslet něco nového, co ještě není.

gll

« Odpověď #774 kdy: 01. 02. 2017, 13:06:04 »

k tomu je třeba znát co už bylo vymyšleno.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #775 kdy: 01. 02. 2017, 13:21:57 »

k tomu je třeba znát co už bylo vymyšleno.
To už je každého problém, jestli si to zjistí. V nejhorším vymyslí kolo, ale rozumný člověk bude vynakládat síly jen na něco nového.

javaman ()

« Odpověď #776 kdy: 01. 02. 2017, 13:32:23 »
To už je každého problém, jestli si to zjistí. V nejhorším vymyslí kolo, ale rozumný člověk bude vynakládat síly jen na něco nového.

Co je na tom rozumného?

gll

« Odpověď #777 kdy: 01. 02. 2017, 13:35:13 »

Nové staví na starém. Alespoň v tvrdých vědách.  Nevím z kterého oboru máte to Phd., ale informatika to zcela jistě není. To co tu plácáte jsou nesmysly. Neznáte rozdíl mezi složitostí a vyčíslitelností.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #778 kdy: 01. 02. 2017, 13:38:16 »
Neznáte rozdíl mezi složitostí a vyčíslitelností.
Vážně?

gll

« Odpověď #779 kdy: 01. 02. 2017, 13:41:02 »

Nové staví na starém. Alespoň v tvrdých vědách.  Nevím z kterého oboru máte to Phd., ale informatika to zcela jistě není. To co tu plácáte jsou nesmysly. Neznáte rozdíl mezi složitostí a vyčíslitelností.
Vážně?

Z pohledu vyčíslitelnosti to není (obecně) pravda.
.......
Například Dijkstrův grafový algoritmus (abych byl konkrétní) je v FP stejně efektivní jako v OOP.