Dědičnost dnes

gll

Re:Dědičnost dnes
« Odpověď #705 kdy: 31. 01. 2017, 14:13:44 »
Ze pokial prejdeme od skolskych prikladov do realneho sveta, multiparadigmovitost je vsadepritomna.

Právě školní a různé soutěžní příklady paradigmaty moc řešit nejdou. Paradigmata, o kterých zde diskutujete slouží k popisu "reálného světa" a většinou neřeší nic.

balki

« Odpověď #706 kdy: 31. 01. 2017, 14:26:16 »
Ono to je tak, ze programovanie byva multiparadigmove. Aj to funkcionalne sklzne k multiparadigmovitosti, a vznikaju objekty, alebo procedury, pripadne owrapuju proceduralny kod v C. V c-cku to niekedy sklzne k vytvaraniu kvazi-objektov, alebo k funkcionalnemu. Nic nie je uplne ciste.

A co z toho plyne?

Ze pokial prejdeme od skolskych prikladov do realneho sveta, multiparadigmovitost je vsadepritomna.

To jsi jenom jinymi slovy opsal to, co jsi tvrdil predtim. Otazka zni, zda ta "multiparadigmaticnost" je zadouci nebo je to provizorni stav. Jestli bude deklarativniho kodu pribyvat nebo ubyvat a jak se bude vyvijet vzajemna interakce deklarativni a imperativni casti programu. A jestli by to uz ted vlastne neslo delat lip.

Je to evolucia programovania. Programovanie smeruje k lepsej modulariacii a k separacii problemov. Pouzije sa to, co je akurat vhodne.

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
« Odpověď #707 kdy: 31. 01. 2017, 14:27:47 »
OOP je mix deklarativního a imperativního programování. FP je více deklarativní. Pro některé lidi je problém vyjádřit myšlenku, ale dát příkaz umí každý.

Ono to je tak, ze programovanie byva multiparadigmove. Aj to funkcionalne sklzne k multiparadigmovitosti, a vznikaju objekty, alebo procedury, pripadne owrapuju proceduralny kod v C. V c-cku to niekedy sklzne k vytvaraniu kvazi-objektov, alebo k funkcionalnemu. Nic nie je uplne ciste.

A co z toho plyne?

Jak to souvisí s tvrzením, že FP je neintuitivní.

balki

« Odpověď #708 kdy: 31. 01. 2017, 14:29:19 »

Právě školní a různé soutěžní příklady paradigmaty moc řešit nejdou. Paradigmata, o kterých zde diskutujete slouží k popisu "reálného světa" a většinou neřeší nic.

Nemyslel som olympiadu na zvlastnej skole. Ale skolske priklady z paradigiem, ake lietaju jedna za druhou v tomto fore.

balki

« Odpověď #709 kdy: 31. 01. 2017, 14:33:46 »
OOP je mix deklarativního a imperativního programování. FP je více deklarativní. Pro některé lidi je problém vyjádřit myšlenku, ale dát příkaz umí každý.

A co z toho plyne?

Jak to souvisí s tvrzením, že FP je neintuitivní.

Ze FP si poziciava veci z inych paradigiem aby bolo intuitivnejsie? T.j. opovrhovanie inymi paradigmami je sranie si do vlastneho hniezda.

« Odpověď #710 kdy: 31. 01. 2017, 14:34:31 »
Hledání s maximální složitostí O(1) se bežně dělá, pokud je to potřeba.
Ježkovanoho, co je tak složitýho na tom, pochopit, že jsme se bavili o obecném vyhledávání bez jakékoli předběžné znalosti?!

SB

« Odpověď #711 kdy: 31. 01. 2017, 14:38:14 »
Jednoduchost implementace grafu v OOP?
A z toho má plynout co?

Že něco jde v OOP lépe. Celou diskusi se tu řeší, jak se všechno dělá ve FP jednodušeji (nevím...), a když se najde doména OOP, tak mi zkazíte radost. To od vás není pěkné...

« Odpověď #712 kdy: 31. 01. 2017, 14:43:26 »
Že něco jde v OOP lépe.
No, porad jsme se dostali jenom k tomu, ze mutabilni implementace ma jine vlastnosti nez imutabilni, ale dobre...

Celou diskusi se tu řeší, jak se všechno dělá ve FP jednodušeji (nevím...)
Myslim, ze taky nikdo netvrdil, ze vsechno jde v FP lepe. Vsichni dobre vime, jake ma limity. To spis zastanci OOP maji tendenci tvrdit, ze OOP je silver bullet...

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #713 kdy: 31. 01. 2017, 14:45:02 »
Jednoduchost implementace grafu v OOP?
A z toho má plynout co?
Sorry, ale tahle vaše diskuse je přece bezpředmětná, nedá se přímo porovnávat OOP a FP, protože zápis v FP nic nevypovídá o časové složitosti výpočtu.

« Odpověď #714 kdy: 31. 01. 2017, 14:46:59 »
Sorry, ale tahle vaše diskuse je přece bezpředmětná, nedá se přímo porovnávat OOP a FP, protože zápis v FP nic nevypovídá o časové složitosti výpočtu.
To ne, ale mohl by teoreticky existovat nejaky problem, jehoz popis pomoci imutabilnich struktur by byl zjevne vyrazne nevyhodny.

lopata

« Odpověď #715 kdy: 31. 01. 2017, 14:49:21 »
Ježkovanoho, co je tak složitýho na tom, pochopit, že jsme se bavili o obecném vyhledávání bez jakékoli předběžné znalosti?!
Ježkovanoho, obecné vyhledávání bez předběžné znalosti neexistuje, nejde to udělat. Musím vědět spoustu věcí, abych to mohl reálně realizovat. Potřebuju komparační funkci, znalost o tom kolik bude zhruba dat... Vejde mi to do paměti, nebo to musím dát na disk? Vejde mi to na jeden disk, nebo to musím nějak distribuovat na více disků/strojů? Obecné vyhledávání je hezký teoretický koncept, asi tak na úrovni obecného programovacího jazyka elegantně řešícího všechny problémy ;).

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #716 kdy: 31. 01. 2017, 15:04:20 »
To ne, ale mohl by teoreticky existovat nejaky problem, jehoz popis pomoci imutabilnich struktur by byl zjevne vyrazne nevyhodny.
Nic takového mě nenapadá. Může být samozřejmě nevýhodný z pohledu abstrakce nebo "popsatelnosti", ale ne efektivity výpočtu.

« Odpověď #717 kdy: 31. 01. 2017, 15:08:41 »
Nic takového mě nenapadá. Může být samozřejmě nevýhodný z pohledu abstrakce nebo "popsatelnosti", ale ne efektivity výpočtu.
I z pohledu abstrakce nebo nejake "pohodlnosti" by to bylo zajimave, pokud by ten rozdil byl fakt propastny.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #718 kdy: 31. 01. 2017, 15:12:05 »
I z pohledu abstrakce nebo nejake "pohodlnosti" by to bylo zajimave, pokud by ten rozdil byl fakt propastny.
Tak fajn, myslel jsem, že se hádáte jen o efektivitě, v tom případě se zdržím ;)

« Odpověď #719 kdy: 31. 01. 2017, 15:12:18 »
Ježkovanoho, obecné vyhledávání bez předběžné znalosti neexistuje, nejde to udělat. Musím vědět spoustu věcí, abych to mohl reálně realizovat. Potřebuju komparační funkci, znalost o tom kolik bude zhruba dat... Vejde mi to do paměti, nebo to musím dát na disk? Vejde mi to na jeden disk, nebo to musím nějak distribuovat na více disků/strojů? Obecné vyhledávání je hezký teoretický koncept, asi tak na úrovni obecného programovacího jazyka elegantně řešícího všechny problémy ;).
Dobre, tak mam predbeznou znalost "chci vyhledavat mezi stringy s neohranicenou delkou, jejichz celkova velikost bude maximalne takova, aby se mi vsechny vesly do pameti, ktera ma 16G". Jak udelam s takovym zadanim vyhledavani se slozitosti O(1)?