To podle mě není svobodná vůle, ale právě projev "přírodního vzoru", kdy daný organismus pozná, že je sytý. Právě člověk se tím neřídí a je schopen třeba obžerství, protože tento přírodní vzor přebije svobodnou vůlí.
To ale prasata umí taky a taky se toho využívá, kdy se je záměrně přežírá, aby měly co nejvíce tuku. Co je nepřírodní vzor? Duše?
Co se týká prasat, tak podle mě to je právě jen fikané využití takového přírodního vzoru daného prasatům člověkem. Prase má jen dané, že se má cpát co to jde, protože v přirozeném prostředí nedosáhne toho, aby se přežralo. Je to právě jen využití nebo spíše zneužití takové přírodního vzoru a nevypovídá nic o svobodné vůli prasete, ale právě člověka.
Co se týká duše, tak to bychom si nejdříve museli definovat co to duše je. Ale pokud si mohu dovolit z diskuze předpokládat, tak to právě spíše bude právě jakýsi soubor přírodních vzorů, nepřesnější výraz, který by to mohl v moderním světě definovat mě napadá "kybernetický model" (který ale musí mít úplně všechno co ve vesmíru existuje, počínaje tou nejmenší částicí či "obláčku" energie), díky kterému se daný objekt/subjekt chová tak jak se chová a je to jen o míře složitosti tohoto kybernetického modelu, kde do něj můžou vstupovat od určitého stupně složitosti dále i další "data", jako jsou třeba zkušenosti, svobodná vůle ap. Takže za mě spíše to jsou přírodní vzory, které jsou od určitého stupně složitosti tyto vzory doplňovat/rozvíjet ap. Co mi to jen připomíná? Jo aha! Že by neuronové sítě? ;-)
A definicí takových kybernetických modelů by nás právě mohlo vést k definici inteligentního života tím, že bychom si stanovili pomyslnou hranici, od které už se to považuje za inteligentní život a do které ještě neiteligentní. Případně definovat více stupňů života ap.