Zalohovanie na BD moze byt na mieste pokial je pouzite dost kvalitne medium aj vypalovacka a pokial ide o cisto archivacne udaje (za par rokov si mozno najdu svojho zaujemcu). To ale samo o seba moze byt dost problem. Mam ale dost vyhrady napr. aj voci samotnemu RAID1 (mirroring) pokial sa neskombinuje s niecim dalsim. Zacnem s udalostami, kvoli ktorym moze dost k strate udajov:
1. hardverova chyba (zlyhanie HDD/SSD/poskodeny BD)
2. ludsky faktor (neumyselne vymazanie / zmena suboru pouzivatelom, pripadne aj umyselne, ale zabezpecenie dat teraz neriesime)
3. softverova chyba sposobena napr. aj vypadkom napajania (napr. poskodenie FAT tabulky, poskodeny Excel subor, obidva problemy som v praci uz viackrat riesil)
4. virusy (najma ransomware)
5. zivelna pohroma (poziar, blesky ...)
Pravdepodobnost tychto udalosti ma udajne take poradie ake som uviedol. Najma s prvymi 3 udalostami som sa aj v praci casto stretol (bod 3 by som vdaka USB klucom dal aj vyssie).
Pokial pouzijem len spominany RAID1, tak riesi LEN JEDEN zo spominanych problemov (myslim ze to nemusim rozpisovat). Celkom dobrym a jednoduchym riesenim je pouzitie dvoch HDD, naformatovat ich na NTFS alebo nejaky linuxovy FS a pomocou synchronizacie dat cez scheduler pravidelne zalohovat udaje z jedneho HDD na druhy. Idealne umiestnit tie HDD dalej od seba (udalost c. 5). K synchronizacii staci WinSCP + skripty.
V praci som ale rozbehal viac elegantne riesenie:
Na jednom PC s Debianom je namontovana BTRFS particia, ktora podporuje copy-on-write a snapshoty. Na tomto PC okrem toho bezi SFTP server a snapper - program na manazovanie snapshotov. Program vytvara novy snapshot kazdu hodinu a stare snapshoty maze. V configu toho programu mam nastavene aby ponechalo napr. 24 snapshotov za posledny den, 30 snapshotov za posledny mesiac, 12 snapshotov za posledny rok etc. Na windows klientoch mi staci spustat spominany WinSCP so skriptami cez scheduler. WinSCP prenesie cez SFTP len tie subory co sa zmenili. Rovnako BTRFS system kopiruje a nasledne upravuje tie subory, co sa zmenili a su kryte snapshotom (z toho nazov copy-on-write). No a teraz je uz na mieste pouzit ten RAID ako doplnkovu technologiu a mam vykryte udalosti 1-3 (s trochou usilia a stastia aj dalsie), dokonca sa viem vratit k starsej ci novsej zalohe (vznikaju v adresari ~/.snapshots/<poradove cislo>). Zatial nemam problem ani s volnym miestom, kolise v rozmedzi niekolkych GB, system si to uz 2 roky sam spravuje. Zatial u mna nenastava rychly a trvaly pokles, stare veci sa vymazavaju. Jedinym uskalim by bola casta uprava velkych suborov, co zatial nemusim riesit.