Neustálé odsouhlasování cookies mi pije krev

Re:Neustálé odsouhlasování cookies mi pije krev
« Odpověď #45 kdy: 31. 12. 2016, 18:57:49 »
V tom textu směrnice, ale není slovo „nahradit“. Je tam slovo „vyjádřit“
Stejně tak ve směrnici není „vyjádřit explicitní souhlas“, je tam „souhlas uživatele“ a „může být vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče“. Souhlas se vyjadřuje různými způsoby – souhlas s písemnou smlouvou se vyjadřuje vlastnoručním podpisem, souhlas s ústní smlouvou např. podáním ruky, souhlas v digitální podobě se obvykle vyjadřuje kliknutím na nějaké tlačítko nebo zaškrtnutím volby. A v tomto případě je také možné souhlas vyjádřit vhodným nastavením prohlížeče.

andy

« Odpověď #46 kdy: 31. 12. 2016, 21:47:34 »
Tak zaprvé by mě zajímalo, jestli se shodneme na tom, že v prohlížečích dnes nelze explicitní souhlas vyjádřit. Pokud ne, tak bych prosil konkrétní kroky, kterými uživatel explicitní souhlas vyjadřuje. (protože na to, aby něco explicitně vyjádřil je fakt nutné, aby se aspoň náznakem dal z jeho činnosti vysledovat jeho názor)
V tom textu směrnice, ale není slovo „nahradit“. Je tam slovo „vyjádřit“
Stejně tak ve směrnici není „vyjádřit explicitní souhlas“, je tam „souhlas uživatele“ a „může být vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče“. Souhlas se vyjadřuje různými způsoby – souhlas s písemnou smlouvou se vyjadřuje vlastnoručním podpisem, souhlas s ústní smlouvou např. podáním ruky, souhlas v digitální podobě se obvykle vyjadřuje kliknutím na nějaké tlačítko nebo zaškrtnutím volby. A v tomto případě je také možné souhlas vyjádřit vhodným nastavením prohlížeče.
Ale je - je to součástí té směrnice, na kterou se dokonce v té konkrétní větě odkazují, které je součástí právního rámce EU, je platná a tahle ta směrnice 2009 ji nemění ani neruší.
Citace
(33) Whereas data which are capable by their nature of infringing fundamental freedoms or privacy should not be processed unless the data subject gives his explicit consent; whereas, however, derogations from this prohibition must be explicitly provided for in respect of specific needs, in particular where the processing of these data is carried out for certain health-related purposes by persons subject to a legal obligation of professional secrecy or in the course of legitimate activities by certain associations or foundations the purpose of which is to permit the exercise of fundamental freedoms;
....
Member States shall provide that personal data may be processed only if:

(a) the data subject has unambiguously given his consent; or
Takže se vracíme k tomu, co už jsem jednou psal - máme tu 2 možné interpretace:

a) explicitní souhlas je potřeba. explicitní souhlas je možné vyjádřit nastavením prohlížeče. Žádný prohlížeč tuto funkci nemá.
b) explicitní souhlas je potřeba (nadřazená direktiva). pro cookies není potřeba explicitní souhlas.

Třetí interpretace rozhodně není ta, co jste navrhoval, protože explicitní souhlas prohlížeče neumožňují (případně ukažte jak). Takže zůstává ta samá otázka: proč je b) naprosto jasně správně a a) naprosto jasně špatně? Obzvláště, když se v té samé větě na tu direktu 95/... přímo odkazují?

andy

« Odpověď #47 kdy: 31. 12. 2016, 21:58:00 »
Citace
Takže kdyby tam bylo "souhlas lze vyjádřit také u "státních" notářů" a následně se zjistilo, že "státní" notáři mají pouze tiskopisy "odmítám", pak by z toho šlo dedukovat, že k vyjádření souhlasu stačí "nenavštívit notáře" a "nepodepsat odmítám"? (tzn. nevlézt do menu security a nezměnit nastavení cookies)

« Odpověď #48 kdy: 31. 12. 2016, 22:45:39 »
Tak zaprvé by mě zajímalo, jestli se shodneme na tom, že v prohlížečích dnes nelze explicitní souhlas vyjádřit.
Explicitní vyjádření souhlasu v prohlížeči vyžadujete vy, ne směrnice. Směrnice říká, že souhlas lze vyjádřit i pomocí vhodného nastavení prohlížeče.

Takže kdyby tam bylo "souhlas lze vyjádřit také u "státních" notářů" a následně se zjistilo, že "státní" notáři mají pouze tiskopisy "odmítám", pak by z toho šlo dedukovat, že k vyjádření souhlasu stačí "nenavštívit notáře" a "nepodepsat odmítám"? (tzn. nevlézt do menu security a nezměnit nastavení cookies)
Takže kdyby tam bylo „souhlas lze vyjádřit také u 'státních' notářů“ a někdo by souhlas vyjádřil u 'státního' notáře, znamenalo by to, že vyjádřil souhlas. Protože by byla splněna ta podmínka, která by byla dána ve směrnici – a to stačí, není potřeba splnit ještě nějakou vaší podmínku. Takže když jedním ze způsobů, jak vyjádřit souhlas, je mít vhodně nastavený prohlížeč, a někdo má vhodně nastavený prohlížeč, vyslovuje tím souhlas.

« Odpověď #49 kdy: 31. 12. 2016, 23:28:29 »
Tak zaprvé by mě zajímalo, jestli se shodneme na tom, že v prohlížečích dnes nelze explicitní souhlas vyjádřit.
Já si naopak myslím, že nastavení prohlížeče je to jediné místo, kde je možné souhlas či nesouhlas vyjádřit. Protože všechny ty lišty, co se všude objevují, obsahují pouze jedno tlačítko, pojmenované „Souhlasím,“ nebo „Zavřít“, a všechny webové stránky, co jsem zatím viděl, fungovaly naprosto stejně (a pravděpodobně i používaly cookies) i v případě, kdy jsem na žádné z těch tlačítek neklikl.

Ani to technicky nedává smysl, stránka neví, kdo se ptá, takže pošle hlavičku instruující k nastavení Cookie. Jen nastavení prohlížeče dokáže reflektovat souhlas uživatele s uložením takové Cookie a případným (ne-)předáním zpět službě při příštím požadavku.

andy

« Odpověď #50 kdy: 01. 01. 2017, 15:32:27 »
Explicitní vyjádření souhlasu v prohlížeči vyžadujete vy, ne směrnice. Směrnice říká, že souhlas lze vyjádřit i pomocí vhodného nastavení prohlížeče.
Opakuji otázku: shodneme se na tom, že v prohlížečích dnes nelze explicitní souhlas vyjádřit.

Dále by mě zajímalo, jak jste přišel na to, že ta jediná věta je výjimkou oproti té direktivě 95/.., kterou ignorujete (... realita se mi nelíbí, tak ji ignoruju....)
Citace
Takže kdyby tam bylo „souhlas lze vyjádřit také u 'státních' notářů“ a někdo by souhlas vyjádřil u 'státního' notáře, znamenalo by to, že vyjádřil souhlas. Protože by byla splněna ta podmínka, která by byla dána ve směrnici – a to stačí, není potřeba splnit ještě nějakou vaší podmínku.
Opakuji otázku: následně se zjistilo, že "státní" notáři mají pouze tiskopisy "odmítám", pak by z toho šlo dedukovat, že k vyjádření souhlasu stačí "nenavštívit notáře" a "nepodepsat odmítám"?

Citace
Takže když jedním ze způsobů, jak vyjádřit souhlas, je mít vhodně nastavený prohlížeč, a někdo má vhodně nastavený prohlížeč, vyslovuje tím souhlas.
Až na to, že nic takového ta direktiva neříká. Takže nejdřív píšete, že direktiva říká, že nastavení prohlížeče "nahrazuje" souhlas. Teď píšete, že jedním ze způsobů, jak vyjádřit souhlas, je mít vhodně nastavený prohlížeč. Ne, ta direktiva říká:
Citace
může být vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče
Vidíte nějaký rozdíl mezi těmito tezemi?

a) souhlas s odběrem orgánů je možno vyjádřit na obecním úřadě
b) nesouhlas s oběrem orgánů je možno vyjádřit na obecním úřadě

Když na obecní úřad nedojdu - souhlasím v případě a)? Když tam nedodjdu, souhlasím v případě b)? Když nenavštívím "nastavení prohlížeče", souhlasím s cookies?

Citace: Ondřej Caletka
Já si naopak myslím, že nastavení prohlížeče je to jediné místo, kde je možné souhlas či nesouhlas vyjádřit. Protože všechny ty lišty, co se všude objevují, obsahují pouze jedno tlačítko, pojmenované „Souhlasím,“ nebo „Zavřít“, a všechny webové stránky, co jsem zatím viděl, fungovaly naprosto stejně (a pravděpodobně i používaly cookies) i v případě, kdy jsem na žádné z těch tlačítek neklikl.
Tak podle té direktivy be se měla objevit bílá obrazovka, která by vás nepustila dál, dokud neřeknete souhlasím, případně vám umožní říct "nesouhlasím" a sledovat vás nebude (ty cookies jsou fakt vedlejší). Sluníčkáři v EU si samozřejmě představují, že prohlížeče to budou mít defaultně vypnuté a internet, financovaný z velké části z reklamy, bude samozřejmě fungovat bez problémů dále, protože hnusní kapitalisti nás sledují pro svůj plezír...

« Odpověď #51 kdy: 01. 01. 2017, 18:01:09 »
Opakuji otázku: shodneme se na tom, že v prohlížečích dnes nelze explicitní souhlas vyjádřit.
Nevím, co znamená to vaše „vyjádřit explicitní souhlas v prohlížeči“, takže na vaši otázku neumím odpovědět. Což vůbec nevadí, vzhledem k tomu, že to s příslušnými směrnicemi EU stejně nijak nesouvisí.

V prohlížečích lze vhodným nastavením prohlížeče vyjádřit souhlas uživatele se zpracováním údajů v souladu s příslušnými ustanovení­mi směrnice 95/46/ES.

Dále by mě zajímalo, jak jste přišel na to, že ta jediná věta je výjimkou oproti té direktivě 95/..
Není výjimkou. Popisuje jeden ze způsobů, jak směrnici 95/46/ES naplnit.

kterou ignorujete (... realita se mi nelíbí, tak ji ignoruju....)
Už zase si vymýšlíte?

Citace
Takže když jedním ze způsobů, jak vyjádřit souhlas, je mít vhodně nastavený prohlížeč, a někdo má vhodně nastavený prohlížeč, vyslovuje tím souhlas.
Až na to, že nic takového ta direktiva neříká. […] Ne, ta direktiva říká:
Citace
může být vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče
V čem je teda ten rozdíl? Jaký rozdíl je ve významu těch dvou tvrzení?

• jedním ze způsobů, jak vyjádřit souhlas, je mít vhodně nastavený prohlížeč
  • může být vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče

Vidíte nějaký rozdíl mezi těmito tezemi?
[/quote]

Když nenavštívím "nastavení prohlížeče", souhlasím s cookies?
Vy někde v té směrnici vidíte něco o návštěvě nastavení prohlížeče? Já tam vidím jenom to, že je potřeba mít „vhodné nastavení“. O tom, jak došlo k tomu, že je to tam nastavené, se ve směrnici nepíše ani čárka.

Tak podle té direktivy be se měla objevit bílá obrazovka, která by vás nepustila dál, dokud neřeknete souhlasím, případně vám umožní říct "nesouhlasím" a sledovat vás nebude (ty cookies jsou fakt vedlejší).
Kde se to v té směrnici píše? Vy tady pořád řešíte notáře a darování orgánů, ale pořád vám uniká, že ve směrnici je způsob, jakým je možné vyjádřit souhlas, popsán třem,i slovy: „vhodným nastavením prohlížeče“, v angličtině „by using the appropriate settings of a browser“. Kde tam je něco o bílé obrazovce a říkání souhlasím nebo nesouhlasím? Prostě to máte nastavené v prohlížeči, a tím je směrnice naplněna. Nikoho nezajímá, jak se tam to nastavení vzalo, jestli jste to nastavoval před notářem a podepsal vlastní krví, nebo jste to tam naklikal, nebo použil výchozí nastavení. Prostě to máte nějak nastavené, tečka.

andy

« Odpověď #52 kdy: 02. 01. 2017, 18:17:47 »
Citace
Nevím, co znamená to vaše „vyjádřit explicitní souhlas v prohlížeči“, takže na vaši otázku neumím odpovědět. Což vůbec nevadí, vzhledem k tomu, že to s příslušnými směrnicemi EU stejně nijak nesouvisí.
http://www.privacysense.net/different-types-consent/
Citace
Explicit consent — also known as express or direct consent — means that an individual is clearly presented with an option to agree or disagree with the collection, use, or disclosure of personal information.
Lze vyjádři explicitní souhlas v prohlížeči?

Souvislost:
Citace
(33) Whereas data which are capable by their nature of infringing fundamental freedoms or privacy should not be processed unless the data subject gives his explicit consent; whereas, however, derogations from this prohibition must be explicitly provided for in respect of specific needs, in particular where the processing of these data is carried out for certain health-related purposes by persons subject to a legal obligation of professional secrecy or in the course of legitimate activities by certain associations or foundations the purpose of which is to permit the exercise of fundamental freedoms;
....
Member States shall provide that personal data may be processed only if:

(a) the data subject has unambiguously given his consent; or
Proč si myslíte, že se na to tato citace nevztahuje?

Citace
Vy někde v té směrnici vidíte něco o návštěvě nastavení prohlížeče? Já tam vidím jenom to, že je potřeba mít „vhodné nastavení“. O tom, jak došlo k tomu, že je to tam nastavené, se ve směrnici nepíše ani čárka.
Samozřejmě, "explicit consent". K tomu vhodnému nastavení je potřeba nějak dojít vědomou akcí uživatele.
Citace
Kde se to v té směrnici píše? Vy tady pořád řešíte notáře a darování orgánů, ale pořád vám uniká, že ve směrnici je způsob, jakým je možné vyjádřit souhlas, popsán třem,i slovy: „vhodným nastavením prohlížeče“, v angličtině „by using the appropriate settings of a browser“. .... Nikoho nezajímá, jak se tam to nastavení vzalo, jestli jste to nastavoval před notářem a podepsal vlastní krví, nebo jste to tam naklikal, nebo použil výchozí nastavení. Prostě to máte nějak nastavené, tečka.
Zkuste odpovědět na tohle:
Tvrdím, že nastavení vyjadřující souhlas je nastavení proxy serveru. Když je nastaven, uživatel dal souhlas, když ne, uživatel ho nedal.

Je taková interpretace přípustná? Proč ne?
Citace
- jedním ze způsobů, jak vyjádřit souhlas, je mít vhodně nastavený prohlížeč
- může být vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče
To první má konotaci blíže k tomu, že nějaké nastavení prohlížeče  se rovná mému souhlasu (implicitní). To druhé má blíže k tomu, že uživatel musí někam kliknout, aby ten souhlas vyjádřil. Ono se to zas tak neliší, problém je, že vy to přesně takhle interpretujete.

Vrátím se zpět - možné interpretace těch 3 slov jsou:
a) explicitní souhlas je potřeba (viz nadřazená direktiva). souhlas ve smyslu nadřazené direktivy (tzn. explicitní) je možné vyjádřit nastavením prohlížeče. Žádný prohlížeč tuto funkci nemá.
b) explicitní souhlas je potřeba (nadřazená direktiva). pro cookies není potřeba explicitní souhlas.

Proč je první interpretace nepřípustná?

« Odpověď #53 kdy: 02. 01. 2017, 20:42:52 »
K tomu vhodnému nastavení je potřeba nějak dojít vědomou akcí uživatele.
To tvrdíte vy. Jak jste k tomu dospěl?

Tvrdím, že nastavení vyjadřující souhlas je nastavení proxy serveru. Když je nastaven, uživatel dal souhlas, když ne, uživatel ho nedal.

Je taková interpretace přípustná? Proč ne?
Protože nastavení proxy serveru není vhodné pro nastavení způsobu zacházení s cookies. Nastavení cookies je to vhodné nastavení.

Citace
- jedním ze způsobů, jak vyjádřit souhlas, je mít vhodně nastavený prohlížeč
- může být vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče
To první má konotaci blíže k tomu, že nějaké nastavení prohlížeče  se rovná mému souhlasu (implicitní). To druhé má blíže k tomu, že uživatel musí někam kliknout, aby ten souhlas vyjádřil. Ono se to zas tak neliší, problém je, že vy to přesně takhle interpretujete.
Dobře, není vám jasné, zda „nastavení prohlížeče“ vyjadřuje činnost nebo předmět. Myslím, že z anglické verze je to jasnější, protože tam je „by using the appropriate settings of a browset“, tedy činnost je „using“ a „settings“ je evidentně předmět.

Já v té interpretaci žádný problém nevidím –  je to evidentně jeden z možných způsobů interpretace, podle mne je to v kontextu správná interpretace, anglická varianta také vede k téhle interpretaci. V čem je tady ten problém?

a) explicitní souhlas je potřeba (viz nadřazená direktiva). souhlas ve smyslu nadřazené direktivy (tzn. explicitní) je možné vyjádřit nastavením prohlížeče. Žádný prohlížeč tuto funkci nemá.

Proč je první interpretace nepřípustná?
Protože to není interpretace. „Žádný prohlížeč tuto funkci nemá“ není žádná interpretace, to je váš dodatek, který se nezakládá na pravdě. Prohlížeče mají nastavení cookies, což je „vhodné nastavení“ pro vyjádření souhlasu s ukládáním cookies. Dvě krajní polohy toho nastavení bývají „ukládat všechny cookies“ a „neukládat žádné cookies“. Vy si dovedete představit nějaké vhodnější vyjádření souhlasu nebo nesouhlasu s ukládáním cookies, než takové, které technicky to ukládání cookies umožní nebo zakáže?

andy

« Odpověď #54 kdy: 02. 01. 2017, 21:35:56 »
Takže znovu:
1) lze vyjádřit explicitní souhlas v prohlížeči?
Citace
To tvrdíte vy. Jak jste k tomu dospěl?
Máte nějakou jinou definici pro to, co to znamená "explicitní souhlas"? Vy fakt nerozumíte tomu, co to znamená explicitní souhlas? Fakt ne????? Kdysi dávno jsem četl, že nemá smysl argumentovat s židlí.... tak když ze sebe děláte židli....

2) Proč si myslíte, že se na citace 95/.. na předmět nevztahuje?
Citace
Protože nastavení proxy serveru není vhodné pro nastavení způsobu zacházení s cookies. Nastavení cookies je to vhodné nastavení.
A proč by mělo být nastavení cookies vhodným místem pro "v souladu s příslušným ustanovením směrnice 95/46/ES souhlas se zpracováním údajů"?
Citace
Dobře, není vám jasné, zda „nastavení prohlížeče“ vyjadřuje činnost nebo předmět. Myslím, že z anglické verze je to jasnější, protože tam je „by using the appropriate settings of a browset“, tedy činnost je „using“ a „settings“ je evidentně předmět.

Já v té interpretaci žádný problém nevidím –  je to evidentně jeden z možných způsobů interpretace, podle mne je to v kontextu správná interpretace, anglická varianta také vede k téhle interpretaci. V čem je tady ten problém?
Takže když uživatel žádné nastavení neužije, tak nesouhlasí?

Citace
Citace
explicitní souhlas je potřeba (viz nadřazená direktiva). souhlas ve smyslu nadřazené direktivy (tzn. explicitní) je možné vyjádřit nastavením prohlížeče. Žádný prohlížeč tuto funkci nemá
Protože to není interpretace. „Žádný prohlížeč tuto funkci nemá“ není žádná interpretace, to je váš dodatek, který se nezakládá na pravdě.
Tak už asi podesáté se ptám, jestli se shodneme na tom, že prohlížeče neumožňuj vyjádřit explicitní souhlas. Pořád tady kvákáte něco o tom jak je to irelevantní a teď najednou je to něco, co se nezakládá na pravdě. Tak mohl byste konečně na tuhle otázku odpovědět?

Jirsákova tchýně

« Odpověď #55 kdy: 02. 01. 2017, 23:00:15 »
Kdysi dávno jsem četl, že nemá smysl argumentovat s židlí.... tak když ze sebe děláte židli....

Ty jseš tu asi novej, že neznáš Jirsáka?  :P

« Odpověď #56 kdy: 02. 01. 2017, 23:36:55 »
Takže znovu:
V prohlížeči lze vyjádřit souhlas uživatele se zpracování údajů, tak jak to umožňuje směrnice. Směrnice mluví o „vyjádření souhlasu uživatele se zpracováním údajů“, ne o „vyjádření explicitního souhlasu“:

Citace
Je-li to technicky možné a efektivní, může být v souladu s příslušnými ustanovení­mi směrnice 95/46/ES souhlas uživatele se zpracováním údajů vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče nebo jiné aplikace.

Máte nějakou jinou definici pro to, co to znamená "explicitní souhlas"? Vy fakt nerozumíte tomu, co to znamená explicitní souhlas? Fakt ne?????
Čím víc otazníků, tím blbější? V části směrnice, o které se bavíme, se žádná slova „explicitní souhlas“ nevyskytují. Takže to neznamená, že nevím, co znamená „explicitní souhlas“, neznamená to, že tomu nerozumím. Znamená to prostě to, že tam ta slova nejsou. Víte, co znamená „nejsou“? Rozumíte tomu?

Citace
vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče

Vidíte tam někde slova „explicitní souhlas“? Jsou tam čtyři slova, umíte je přečíst? Fakt? Které z těch čtyř slov je „explicitní“, které je „souhlas“?

Příště si raději odpusťte pokoušet se dělat z oponenta v diskusi hlupáka, aby se vám zase nestalo, že ho uděláte jenom ze sebe.

Proč si myslíte, že se na citace 95/.. na předmět nevztahuje?
Protože 95/46/ES dává nějaké požadavky, a 2009/136/ES říká jeden ze způsobů, jak ty požadavky naplnit. Tedy to není „nevztahuje“, 95/46/ES definuje nějaká obecná pravidla, a 2009/136/ES definuje konkrétní způsob jejich splnění.

A proč by mělo být nastavení cookies vhodným místem pro "v souladu s příslušným ustanovením směrnice 95/46/ES souhlas se zpracováním údajů"?
Nemělo. To ustanovení zní takto:

Citace
Je-li to technicky možné a efektivní, může být v souladu s příslušnými ustanovení­mi směrnice 95/46/ES souhlas uživatele se zpracováním údajů vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče nebo jiné aplikace.
Udělejte si větný rozbor. Základní skladebný člen věty je „souhlas může být vyjádřen“. Jak může být vyjádřen? „Vhodným nastavením prohlížeče“. Jaký souhlas? „Souhlas uživatele se zpracováním údajů“ a „souhlas v souladu s ustanoveními směrnice 95/46/ES“. Jak může být vyjádřen? „Může být vyjádřen v souladu s příslušnými ustanoveními směrnice 95/46/ES“. Co znamená „v souladu s příslušnými ustanoveními směrnice 95/46/ES může být souhlas vyjádřen“? Že vyjádření souhlasu popsané v této vědě bude vyjádřením souhlasu dle příslušných ustanovení směrnice 95/46/ES, nebo-li že to, co je dále popsané v této větě, je souhlasem dle směrnice 95/46/ES. A jak se tedy ten souhlas vyjádří? „Vhodným nastavením prohlížeče“ nebo, aby vás nemátl dvojí možný význam, „použitím vhodné konfigurace (nastavení) prohlížeče“ (jak je to v anglické verzi).

Takže když uživatel žádné nastavení neužije, tak nesouhlasí?
Pokud by nějaký prohlížeč měl takovou možnost, pak ano. Majoritní prohlížeče ale možnost „neužít nastavení“ nemají. Mají nastavení, které se užije vždy – vždy je tam nastaven jeden z možných způsobů, jak zacházet s cookies.

Tak už asi podesáté se ptám, jestli se shodneme na tom, že prohlížeče neumožňuj vyjádřit explicitní souhlas. Pořád tady kvákáte něco o tom jak je to irelevantní a teď najednou je to něco, co se nezakládá na pravdě. Tak mohl byste konečně na tuhle otázku odpovědět?
Ano, je to irelevantní, protože se to nezakládá na pravdě. Vy jste si vymyslel nějakou funkci prohlížeče „vyjádření explicitního souhlasu“, nikdy jste nenadefinoval, co by to mělo být, akorát se pořád dožadujete odpovědi, jestli to prohlížeče umí nebo neumí. Jak to mám vědět, když vy jste zatím nenapsal, co by to mělo být?

Citace
Pro velký úspěch si tu větu zopakujeme. Vidíte tam něco o vyjadřování explicitního souhlasu? Já ne. Já tam vidím „souhlas uživatele se zpracováním údajů“. Jak může být vyjádřen? Pomocí vhodného nastavení prohlížeče. Mají majoritní prohlížeče vhodné nastavení, kde je možné vyjádřit souhlas s ukládáním cookies? Mají. Psal jsem vám, kde to nastavení najdete v Google Chrome? Psal. Potřebujete návod ještě pro jiný prohlížeč? Přestanete už se konečně zabývat svými vlastními výmysly a začnete používat přesné termíny tak, jak je používají směrnice? Protože dokud budete bazírovat na pojmu „vyjádřit explicitní souhlas v prohlížeči“, který se v žádné směrnici nevyskytuje, nehneme se z místa.

andy

« Odpověď #57 kdy: 03. 01. 2017, 16:25:53 »
Tak to vezmeme po částech:
Citace
Citace
V prohlížeči lze vyjádřit souhlas uživatele se zpracování údajů, tak jak to umožňuje směrnice. Směrnice mluví o „vyjádření souhlasu uživatele se zpracováním údajů“, ne o „vyjádření explicitního souhlasu“:

Takže ještě jednou: lze vyjádřit v nastavení prohlížeče explicitní souhlas se zpracováním údajů dle direktivy 95/..?

Jestli na tu otázku nejste schopen odpovědět, tak samozřejmě vůbec nemůžete pochopit věci, které se týkají "naplňování" této směrnice.

« Odpověď #58 kdy: 03. 01. 2017, 17:41:24 »
Citace
Citace

Takže ještě jednou: lze vyjádřit v nastavení prohlížeče explicitní souhlas se zpracováním údajů dle direktivy 95/..?
Pokud budu ignorovat to, že používáte nepřesné termíny, ale budu se snažit i z toho vašeho textu uhodnout, na co se asi ptáte – pak ano, lze to, už jsem vám to psal několikrát, dvakrát jsem vám dokonce psal, kde to najdete v Google Chrome. Přidám vám i cestu k nastavení ve Firefoxu:  Možnosti – Soukromí – Historie – Nastavení historie.

Jestli na tu otázku nejste schopen odpovědět, tak samozřejmě vůbec nemůžete pochopit věci, které se týkají "naplňování" této směrnice.
To, jestli nejsem schopen odpovědět na vaši špatně formulovanou otázku, nevypovídá vůbec nic o možnosti pochopit význam evropských směrnic. Vy na mou otázku, zda se v prohlížeči dají nastavit zelené trenýrky, taky asi odpovědět nedokážete, přesto to neznamená, že byste nemusel chápat význam některých evropských směrnic. Že máte problém s chápáním významu těch směrnic nasvědčuje spíš to, že se snažíte ptát na výklad konkrétních ustanovení směrnic, ale nejste je schopen ani odkázat, ani citovat a ani použít termíny používané v těch směrnicích.

andy

« Odpověď #59 kdy: 03. 01. 2017, 18:23:36 »
Citace
Citace

Pokud budu ignorovat to, že používáte nepřesné termíny, ale budu se snažit i z toho vašeho textu uhodnout, na co se asi ptáte – pak ano, lze to, už jsem vám to psal několikrát, dvakrát jsem vám dokonce psal, kde to najdete v Google Chrome. Přidám vám i cestu k nastavení ve Firefoxu:  Možnosti – Soukromí – Historie – Nastavení historie.
Takže neshodneme.

Několik citací z článků na googlu na "explicit consent definition":
Citace
- silence is not consent
- A clear and voluntary indication of preference or choice
- Explicit consent — also known as express or direct consent — means that an individual is clearly presented with an option to agree or disagree with the collection, use, or disclosure of personal information.
- explicit:  precisely and clearly expressed, leaving nothing to implication; fully stated 
Explicitní znamená, že se uživatel musí vyjádřit. Takže jak konkrétně se dá z tohoto nastavení poznat, že se uživatel vyjádřil?