Neustálé odsouhlasování cookies mi pije krev

Re:Neustálé odsouhlasování cookies mi pije krev
« Odpověď #30 kdy: 27. 12. 2016, 23:29:47 »
Myslím, že je to velmi jednoduché: kam v těchto prohlížečíš může člověk zabrousil, aby vyjádřil aktivně souhlas - a pokud tak neudělá, tak se samozřejmě souhlas nepředpokládá?
Kde ve směrnici je napsáno, že uživatel má v prohlížeči aktivně vyjadřovat souhlas? Já ve směrnici vidím „může být […] souhlas […] vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče“. Tedy ten aktivní souhlas se vyjádří, nahradí, vhodným nastavením prohlížeče.

Navíc, když v té Británii jednali s tím, aby to defaultní nastavení prohlížečů změnili, tak z toho tak nějak vyplývá, že ty prohlížeče asi toto nastavení nemají, že?
Vy nejste zrovna moc bystrej, co? Už jsem vám to psal jednou, tak to zkusím ještě jednou a pomaleji: V Británii o tom jednali v roce 2011, kdy měla být nejpozději směrnice transponována do národních legislativ. Dnes se píše rok 2016. To je pět let rozdíl. Stíháte? Pět let, to je několik desítek vydaných verzí prohlížečů. A pozor, teď to přijde: Jak jste přišel na to, že se během těch desítek verzí nezměnilo nastavení prohlížečů tak, aby reflektovalo to, o čem před pěti roky Británie a EU s výrobci prohlížečů jednala?

Řekl bych, že ta druhá možnost je mnohem blíže k tomu "aktivnímu udělení souhlasu" (případně v tomto případě - záměrné ignorance uživatele upozornění, ale následky pak jdou za uživatelem).
Udělení souhlasu? Souhlasu s připomenutím? Ignorance upozornění a její následky? No, tak dobře. Tak tedy popište, s čím souhlasíte, když prohlížíte web se zobrazenou lištou s textem:

Citace
Připomenutí od Googlu ohledně ochrany soukromí – Připomenout později – Přečíst nyní

Když kliknete na „Připomenout později“, lišta se přestane zobrazovat. To jste tomu připomenutí udělil souhlas nebo jste naopak souhlas odmítl?

andy

« Odpověď #31 kdy: 29. 12. 2016, 09:55:30 »
Kde ve směrnici je napsáno, že uživatel má v prohlížeči aktivně vyjadřovat souhlas? Já ve směrnici vidím „může být […] souhlas […] vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče“. Tedy ten aktivní souhlas se vyjádří, nahradí, vhodným nastavením prohlížeče.
Ano, jenomže to nějak neimplikuje, že prohlížeče takové nastavení mají. Nebo snad ano? Pokud ano, tak kde?

Tohle bude platné od tohoto roku, tohle myslím platí teď. Článek 7, resp. 6. Je vyžadováno udělení souhlasu, v tom starším je explicit consent.
Citace
Navíc, když v té Británii jednali s tím, aby to defaultní nastavení prohlížečů změnili, tak z toho tak nějak vyplývá, že ty prohlížeče asi toto nastavení nemají, že?
Vy nejste zrovna moc bystrej, co? Už jsem vám to psal jednou, tak to zkusím ještě jednou a pomaleji: V Británii o tom jednali v roce 2011, kdy měla být nejpozději směrnice transponována do národních legislativ. Dnes se píše rok 2016. To je pět let rozdíl. Stíháte? Pět let, to je několik desítek vydaných verzí prohlížečů. A pozor, teď to přijde: Jak jste přišel na to, že se během těch desítek verzí nezměnilo nastavení prohlížečů tak, aby reflektovalo to, o čem před pěti roky Británie a EU s výrobci prohlížečů jednala?
Co se změnilo? Nebylo by jednodušší odpovědět na tu otázku, kde že se ten souhlas v tom prohlížeči nastavuje, když je to přece tak jasné?
Citace
Když kliknete na „Připomenout později“, lišta se přestane zobrazovat. To jste tomu připomenutí udělil souhlas nebo jste naopak souhlas odmítl?
To jsem souhlas neudělil, nicméně dá se argumentovat tím, že jsem se rozhodl to ignorovat a následky si nesu sám. Google v tomto případě, mimochodem, není třetí strana a bude argumentovat tím, že ta data využívá k tomu, aby vám poskytl lepší vyhledávací výsledky (což je pravda), což je součástí plnění služby, kterou po něm chcete, takže to je legální.

« Odpověď #32 kdy: 29. 12. 2016, 10:56:12 »
Ano, jenomže to nějak neimplikuje, že prohlížeče takové nastavení mají. Nebo snad ano? Pokud ano, tak kde?
Prohlížeče takové nastavení mají, už jsem vám to psal několikrát – napsal jsem i kde to najdete v Google Chrome. Nemyslím si, že by pomohlo, abych vám to tu psal pořád dokola – jediné, co pomůže, je to, když si to vy přečtete.

Tohle bude platné od tohoto roku, tohle myslím platí teď. Článek 7, resp. 6. Je vyžadováno udělení souhlasu, v tom starším je explicit consent.
Když se tu dohadujeme o významu „prováděcího“ předpisu, jaký má smysl odkazovat se na předpis „prováděný“? Ano, 95/46/EC vyžaduje udělení souhlasu, a 2009/136/ES, o které se tu celou dobu bavíme, říká, jak přesně má to udělení souhlasu vypadat v případě cookies a podobných technologií.

Co se změnilo? Nebylo by jednodušší odpovědět na tu otázku, kde že se ten souhlas v tom prohlížeči nastavuje, když je to přece tak jasné?
Jak jste předvedl, jednodušší by to nebylo. Já jsem na tu otázku odpověděl už před čtyřmi dny, ale evidentně to nestačí.

To jsem souhlas neudělil, nicméně dá se argumentovat tím, že jsem se rozhodl to ignorovat a následky si nesu sám.
Na jednu stranu tvrdíte, že nastavení prohlížeče je málo explicitní a je potřeba výslovný souhlas, a pak vám najednou stačí ignorovat připomenutí.

Google v tomto případě, mimochodem, není třetí strana
No a co?

bude argumentovat tím, že ta data využívá k tomu, aby vám poskytl lepší vyhledávací výsledky (což je pravda), což je součástí plnění služby, kterou po něm chcete, takže to je legální.
Jenže on ta data používá i k personalizaci reklamy, což už není součástí plnění služby, kterou po něm chci.

andy

« Odpověď #33 kdy: 29. 12. 2016, 11:28:53 »
Citace
Prohlížeče takové nastavení mají, už jsem vám to psal několikrát – napsal jsem i kde to najdete v Google Chrome. Nemyslím si, že by pomohlo, abych vám to tu psal pořád dokola – jediné, co pomůže, je to, když si to vy přečtete.
Kde se aktivně v prohlížeči nastavuje souhlas? Stačí odpověď na tuto otázku a přesvědčíte mě.
Citace
Když se tu dohadujeme o významu „prováděcího“ předpisu, jaký má smysl odkazovat se na předpis „prováděný“? Ano, 95/46/EC vyžaduje udělení souhlasu, a 2009/136/ES, o které se tu celou dobu bavíme, říká, jak přesně má to udělení souhlasu vypadat v případě cookies a podobných technologií.
"Prováděný předpis" vyžaduje explicitní souhlas. Prováděcí předpis toto nemění (ani pořádně nemůže). Tudíž je to odpověď na vaši otázku "Kde ve směrnici je napsáno, že uživatel má v prohlížeči aktivně vyjadřovat souhlas?". V tom nadřazeném předpisu. A ten odstavec opravdu neříká, jak přesně má to udělení souhlasu vypadat, ale říká, že je možné ho udělat například nastavením prohlížeče (pokud nějaký prohlížeč takové nastavení má.... a pořád jsem ho nenašel - kde ho najdu?)
Citace
Citace
Jak jste předvedl, jednodušší by to nebylo. Já jsem na tu otázku odpověděl už před čtyřmi dny, ale evidentně to nestačí.
Tak se omlouvám, že jsem to minul a fakt nemůžu najít. Co se změnilo z hlediska udělování aktivního souhlasu? Tehdy byla nějaká aktivita ohledně nějakého nastavení "Do not track me", která víceméně vyšuměla do prázdna. Nevím o tom, že by se mě prohlížeč na tohle někdy zeptal - pokud by se zeptal, a vyžadoval nějakou odpověď, tak by se to samozřejmě dalo za souhlas u prohlížečů, které tohle podporují, považovat. Ale nezeptal. Pak je otázka, jestli je to chyba googlu, že aktuálně nemá seznam prohlížečů, které se ptají, aby tam tu lištu nezobrazoval.... Vás se zeptal?
Citace
Na jednu stranu tvrdíte, že nastavení prohlížeče je málo explicitní a je potřeba výslovný souhlas, a pak vám najednou stačí ignorovat připomenutí.
Ano, "nenastavení" optiony ve třetím submenu nějakého nastavení mi opravdu explicitní nepřipadá, obzvlášť v situaci, kdy 90% uživatelů netuší, že nějaké Nastavení existuje. Ano, stitsknutí tlačítka "připomenout později" mi poměrně explicitní připadá. Ano, pokračování v používání webu s tím, že mi tam vyskakuje nadpis "Ochrana soukromí - přečíst" a ignorování mi opravdu připadá jako, že si uživatel za případnou neznalost zcela záměrně může sám. A v tom textu teda mimochodem není nic, co by se nějak vymykalo normálu.
Citace
No a co?
Jen to, že ten "cookie odstavec" mluví o třetích stranách. Takže na google se vztahuje obecně otázka správy dat, nikoliv ten odstavec o cookies...
Citace
Jenže on ta data používá i k personalizaci reklamy, což už není součástí plnění služby, kterou po něm chci.
Yup. A otázka je, jestli tu reklamu personalizuje do té doby, než kliknete na "souhlasím" - IMO tady by se asi dalo argumentovat, že by neměl.

« Odpověď #34 kdy: 29. 12. 2016, 11:48:45 »
Kde se aktivně v prohlížeči nastavuje souhlas? Stačí odpověď na tuto otázku a přesvědčíte mě.
Dobře, pro natvrdlé ještě jednou. Třeba v Google Chrome je nastavení cookies v Rozšířené nastavení → Nastavení obsahu → Soubory cookie.

"Prováděný předpis" vyžaduje explicitní souhlas.
Který může být vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče.

Vás se zeptal?
Já to mám vhodně nastavené v prohlížeči. Kde se to nastavuje jsem vám podruhé napsal výše.

Ano, "nenastavení" optiony ve třetím submenu nějakého nastavení mi opravdu explicitní nepřipadá
Směrnice ale píše o vhodném nastavení prohlížeče, ne o explicitním nastavení prohlížeče.

Ano, stitsknutí tlačítka "připomenout později" mi poměrně explicitní připadá. Ano, pokračování v používání webu s tím, že mi tam vyskakuje nadpis "Ochrana soukromí - přečíst" a ignorování mi opravdu připadá jako, že si uživatel za případnou neznalost zcela záměrně může sám. A v tom textu teda mimochodem není nic, co by se nějak vymykalo normálu.
Akorát pořád zapomínáte na takový drobný detail – že totiž to řešení, které používá Google, neodpovídá tomu, co on sám požaduje po ostatních. Což je podstata toho sporu. Má to jen dvě možná vysvětlení – buď Google sám na svých webech nedodržuje to, co podle jeho výkladu vyžaduje EU a co on tedy iniciativně začlenil do svých podmínek (přestože by nemusel). A nebo to, co používá Google na svých webech, podle něj odpovídá legislativě EU, a pak ty jeho obchodní podmínky vyžadují něco navíc – a výmluvy na EU jsou jen výmluvy.

Jen to, že ten "cookie odstavec" mluví o třetích stranách.
Ono je to víc odstavců, a dokonce víc směrnic…

A otázka je, jestli tu reklamu personalizuje do té doby, než kliknete na "souhlasím" - IMO tady by se asi dalo argumentovat, že by neměl.
Ne, otázka zní, zda ty cookies ukládá do té doby, než kliknu na souhlasím. A odpověď zní – ano, ukládá. Jak se může přesvědčit každý, kdo si v prohlížeči otevře vývojářské nástroje a podívá se, že už s první odpovědí (tedy s tou stránkou s lištou) se posílá hlavička pro uložení cookies.

andy

« Odpověď #35 kdy: 29. 12. 2016, 22:47:06 »
Citace
Dobře, pro natvrdlé ještě jednou. Třeba v Google Chrome je nastavení cookies v Rozšířené nastavení → Nastavení obsahu → Soubory cookie.
Takže chápu správně, že fakt, že do tohoto nastavení nevstoupím a nezměním to považujete za explicitní vyjádření souhlasu?
Citace
Směrnice ale píše o vhodném nastavení prohlížeče, ne o explicitním nastavení prohlížeče.
Směrnice mluví o explicitním vyjádření souhlasu (citoval jsem). Další předpis mluví o tom, že ten souhlas je možné také vyjádřit nastavením prohlížeče v souladu z tou předchozí směrnicí. Žádný prohlížeč explicitní souhlas vyjádřit neumožňuje.
Takže tu máme dvě možné interpretace:
a) explicitní souhlas je potřeba. explicitní souhlas je možné vyjádřit nastavením prohlížeče. Žádný prohlížeč tuto funkci nemá.
b) explicitní souhlas je potřeba (nadřazená direktiva). pro cookies není potřeba explicitní souhlas.

Proč bych si měl vybrat b), když to evidentně není v souladu s 95/...?
Citace
Akorát pořád zapomínáte na takový drobný detail – že totiž to řešení, které používá Google, neodpovídá tomu, co on sám požaduje po ostatních.
Takže nejdřív google nezobrazoval, potom zobrazoval ale o cookies nemluvil, nakonec o cookies mluví, ale ne tak jak chce po ostatních....přičemž ta forma je popravdě řečeno až na detaily prakticky stejná... na blogger.com úplně, na google.com o něco méně, jenomže tam se dá uvažovat, že to je přece jen blíže té nutnosti poskytování té služby.

Jo mimochodem - v obch. podmínkách googlu tedy prý je:
Citace
vynaložit obchodně přiměřené úsilí k zajištění toho, aby byl koncový uživatel jasně a úplně informován o a souhlasil s ukládáním a používáním souborů cookie
Fakt může Google za to, že webmastři zobrazují lištu, když ten souhlas je možné - dle EU, podle vás - vyjádřit nastavením prohlížeče?

« Odpověď #36 kdy: 30. 12. 2016, 09:13:35 »
Takže chápu správně, že fakt, že do tohoto nastavení nevstoupím a nezměním to považujete za explicitní vyjádření souhlasu?
Ne.

Směrnice mluví o explicitním vyjádření souhlasu (citoval jsem). Další předpis mluví o tom, že ten souhlas je možné také vyjádřit nastavením prohlížeče v souladu z tou předchozí směrnicí. Žádný prohlížeč explicitní souhlas vyjádřit neumožňuje.
To, že žádný prohlížeč neumožňuje vyjádřit explicitní souhlas, vůbec nevadí. Protože požadavek na vyjádření explicitního souhlasu v prohlížeči je čistě váš výmysl. Směrnice říká, že explicitní souhlas je možné nahradit vhodným nastavením prohlížeče.

a) explicitní souhlas je potřeba. explicitní souhlas je možné vyjádřit nastavením prohlížeče. Žádný prohlížeč tuto funkci nemá.
Pak tu máme ještě třetí interpretaci, totiž že všechny hlavní prohlížeče tu funkci mají. Už jsem vám to psal několikrát, dvakrát jsem vám psal,kde přesně to nastavení najdete v Chrome. Přečíst a pochopit už to budete muset sám.

Takže nejdřív google nezobrazoval, potom zobrazoval ale o cookies nemluvil, nakonec o cookies mluví, ale ne tak jak chce po ostatních....přičemž ta forma je popravdě řečeno až na detaily prakticky stejná.
Na www.google.com žádnou žádost o souhlas s ukládáním cookies nezobrazuje. Zobrazuje tam pouze nezávazné upozornění o ochraně soukromí. Text jsem tu také několikrát citoval.

Fakt může Google za to, že webmastři zobrazují lištu, když ten souhlas je možné - dle EU, podle vás - vyjádřit nastavením prohlížeče?
Ano, může. Za prvé proto, že Google spojuje informování a získání souhlasu – a to v nastavení prohlížeče udělat nejde. A za druhé proto, že to zobrazování lišt a upozornění je Googlem doporučený postup.

Lama

« Odpověď #37 kdy: 30. 12. 2016, 16:13:40 »
Zajděte si voba za touto dámou, určitě vás přivede na jiný myšlenky:
http://www.xvideos.com/video15091809/strapon_slave

skororáno

Re:neustálé odsouhlasování cookies mi pije krev, nevíte jak na to
« Odpověď #38 kdy: 30. 12. 2016, 20:40:46 »
Nemáte někdo radu jak globálně odsouhlasit cookies a nemuset to desetkrát denně potvrzovat?
Nic takového neexistuje.
super doplnok pre FF ťa toho zbaví  :P
https://addons.mozilla.org/sk/firefox/addon/i-dont-care-about-cookies/?src=api

PanSauron

« Odpověď #39 kdy: 30. 12. 2016, 21:47:08 »
Tyhle blby listy me uz taky stvou, neni neco cim bych explicitne vyjadril nesouhlas? Protoze vetsina stranek ma akorat, ze souhlasite, ale asi to bude americkou legislativou, ktera defakto nezna nesouhlas. Proto to vlastne nemuzete ani treba u wirdowsu, bud mate "Agree" nebo "Cancel", obecne je to tak vsude. Bud mate ze souhlasite nebo mate krizek, kterym tezko rict co vlastne delate. Od ty doby co to gugl zacal cpat i na YT tak proste youtube-dl a nashledanou. Taky by me zajimalo jak to je s tim, ze odsouhlasim cookies, dobre pro domenu napr. root.cz jenze davam tim (asi bude osetreno podminkach) souhlas i na 3rd party jako je nejakej adware. To je jak smlouva s dablem, ma jenom 6666 stranek a zadni strana je napsana neviditelnym inkoustem.

Pokud bych fakt chtel bejt zlej, tak si udelam hotspot na internetovy pripojeni, tam dam redirect, ze bez cookie internet nebude, dam tam podminky uziti, kde nekam doprostred napisu "tato sluzba vyzaduje vase udaje ke kreditce a prihlasovaci udaje ke vsem vasim sluzbam ktere navstivite, datum na disku, kontaktum ....". No kazdej blbec mi to odsouhlasi a ja muzu legalne sniffovat a vybrat mu ucet a nasdilet a preprodat cokoliv budu chtit. Nic tim neporusim, protoze tohle ma v podminkach i gugl (na prvni strane vam rekne, ze to neda treti strane a na 12 vam rekne, ze to mozna muze dat treti strane) a m$ v EULA (to samy, muze odinstalovat, nainstalovat, zkopirovat, monitorovat ...). Je to vlastne to samy, jasny, muselo by se to napsat velmi kulantne, ale principielne by to bylo legalni (jasne asi by nekdo rval, ale co ze yo at si rve, muze i protestovat a mavat na me transparentem).

Takze co vlastne odsouhlasuju tim, ze povolim cookies z nejaky stranky? Resp. jak to muze nekdo zneuzit? (cursor tracking atp., personifikace obsahu rekneme).

« Odpověď #40 kdy: 30. 12. 2016, 22:37:07 »
Mě by zajímalo, jestli to opravdu musí vyskakovat a prudit lidi. některé stránky to maji prostě zamontované v zápatí a nikomu to nevadí.

andy

« Odpověď #41 kdy: 31. 12. 2016, 12:32:00 »
Citace
Citace
Ne.
Citace
Pak tu máme ještě třetí interpretaci, totiž že všechny hlavní prohlížeče tu funkci mají.
Tak buď tam ta funkce na vyjádření explicitního souhlasu je nebo není. Nastavení cookies (nebo do not track) evidentně není explicitní vyjádření souhlasu. Takže kde ta funkce je?

andy

« Odpověď #42 kdy: 31. 12. 2016, 12:39:05 »
Citace
Ano, může. Za prvé proto, že Google spojuje informování a získání souhlasu – a to v nastavení prohlížeče udělat nejde.
Citace: Google
    vynaložit obchodně přiměřené úsilí k zajištění toho, aby byl koncový uživatel jasně a úplně informován o a souhlasil s ukládáním a používáním souborů cookie
Citace: EU
Je proto nanejvýš důležité, aby měli uživatelé, kteří zahajují jakoukoli činnost, která by mohla vést k  takovému uchovávání údajů nebo přístupu k  nim, k dispozici jasné a srozumitelné informace....může být..souhlas uživatele se zpracováním údajů vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče
Fakt máte pocit, že je v tom nějaký relevantní rozdíl?

« Odpověď #43 kdy: 31. 12. 2016, 13:47:57 »
Fakt máte pocit, že je v tom nějaký relevantní rozdíl?
Vy ten rozdíl nevidíte? „…vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče…“

« Odpověď #44 kdy: 31. 12. 2016, 18:27:01 »
Díky za zajímavou diskuzi. A ty útoky ad hominem si prosím nechte od cesty.

To, že žádný prohlížeč neumožňuje vyjádřit explicitní souhlas, vůbec nevadí. Protože požadavek na vyjádření explicitního souhlasu v prohlížeči je čistě váš výmysl. Směrnice říká, že explicitní souhlas je možné nahradit vhodným nastavením prohlížeče.

V tom textu směrnice, ale není slovo „nahradit“. Je tam slovo „vyjádřit“:
Citace
Je-li to technicky možné a efektivní, může být v souladu s příslušnými ustanovení­mi směrnice 95/46/ES souhlas uživatele se zpracováním údajů vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče nebo jiné aplikace.

Čistě jazykovědně mi nepřipadá, že by věta
Citace
souhlas uživatele může být vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče nebo jiné aplikace
měla zcela totožný význam jako věta
Citace
souhlas uživatele může být nahrazen vhodným nastavením prohlížeče nebo jiné aplikace

A pak je skutečně na místě se ptát, zda nastavením prohlížeče, který je nastaven od výroby k ukládání cookies jsem skutečně vyjádřil explicitní souhlas s ukládáním cookies. Pamatuju si, že kdysi se takhle choval jen lynx, který u každé cookie zobrazoval dotaz, zda ji přijmout nebo ne.