Ano. Tak pokud třeba dělali matiku, tak je tu šance, že budou pořád dobří. Problém je v tom, že pokud děláš matiku třeba od 10, tak počítač je to první, co ovládneš. Kdokoli jiný nemá moc šanci si vybudovat kvalitní myšlení. Čím to teda rozvinuli oni před 20?
Kvalitní myšlení buduje četba románů, kvalitní literatury. Mentální vizualizace neznámých světů a prostředí. Matematika. Taky poslech hudby. Rozhodně ne programování. Ale komu není dáno, v apatyce nekoupí. Programovat třeba od 10 může, na programování není nic složitého. A za posledních 40 let k žádným převratným změnám v programování nedošlo. V 90. letech bylo objeveno pár do té doby neznámých algoritmů. Jinak vše podstatné bylo prakticky funkční už v 70. letech. Jen hw bylo slabší a to kladlo důraz na jiné aspekty programování.
Takže konzumace cizích produktů buduje myšlení, zatímco vymýšlení vlastních produktů, světů, příběhů - programování her - myšlení nerozvíjí. Mentální vizualizace toku programu, průběh výpočtu algoritmu, vidět kód dynamicky, to nijak myšlení nezlepšuje.
Ano čtení z vás udělá kinga. Samotné programování ne. Chcete-li něco napsat, musíte mít co.
Čtení z tebe udělá maximálně tak opakovače cizích myšlenek.
Chcete-li něco napsat, musíte mít co. - S tim se dá souhlasit. Ale to s čtením až tak nesouvisí. V prvé řadě musím mít svůj vlastní nápad nebo nějaký příběh, který jsem prožil a chci o něm referovat. Jenom a pouze čtení ze mě spisovatele neudělá. Spíš naopak. na sobě pozoruji, že konzumace cizího obsahu spíš zabíjí moji vlastní (již tak mizernou) tvořivost.
Ale komu není dáno, v apatyce nekoupí. - A proto je tvůj příspěvek nesmysl. Buď představivost máš nebo nemáš a pak ti nepomůže ani přečtení milionu knih.
Jasně, čtení z tebe udělá kinga
OMG. Když to je tak jednoduché, proč to teda děti nedělají a proč se to lemplové učí až na VŠ? Proč se pořád říká, že je nedostatek dobrých vývojářů, když se to naučí každý? Kámo, máš tam zase díry jako obvykle.
Treba proto, ze lidi dnes skoro nectou? Cteni rozviji predstavivost a programator bez predstavivosti muze leda tak delat tu tvoji oblibenou lopatu.
I ty Brute?
Podle mě je to s představivostí jak s inteligencí, bu ji mám, nebo ji nemám s tim, že ji mohu během života trošku vytrénovat, ale jen o pár bodů, z dementa se genius nestane i kdyby přečet všechny knihovny na světě. Jak řekl Novej, komu neni dáno, v apatice nekoupí.
A programování rozvíjí představivost samo o sobě.