Museli jste někdy spolupracovat s neschopnym kolegou?

vera p.

Re:Museli jste někdy spolupracovat s neschopnym kolegou?
« Odpověď #15 kdy: 20. 12. 2016, 16:56:31 »
Vaše odpověď je nekonzistentní a má uvnitř rozpor.
to nemuze byt pravda - to se tu nikdy nestalo!!! desis me (ale zaroven je to kupodivu ... prijemne)

vera p.

« Odpověď #16 kdy: 20. 12. 2016, 16:58:33 »
Alespoň vidíš, jaké je to mít za kolegu zboje. Technické myšlení žádné, ale myslí si, že znalosti z něj dělají někoho použitelného.

Lopaty se rovnou vyhazují, takže šéfa se zeptej. Pokud bude povídat nesmysly, tak ho pošli do hajzlu a uvidíš. Rozhodně tam neztrácej čas. Pokud jsi programoval od dětství, tak nebudeš žádná lopata a nepatříš do běžných firem.

miluju vzdy kdyz ctu silu tveho technickeho mysleni! rozhodne pokracuj v tom co delas - a nikdy se neohlizej! (radeji)

Lama

« Odpověď #17 kdy: 20. 12. 2016, 17:26:10 »
Pro neschopného všichni neschopní. Podle dobrého návodu dokáže pracovat každý. Na to jsou všichni schopní dost.
Ivánek zase jako mimoň. Ostatně jako vždy.
1. Nikde nepsal, že jsou podle něj všichni neschopní. Psal o jedno konkrétním člověku, ne, že jsou neschopní všichni.
2. Nesmíš, Ivane, soudit každého podle sebe ;-)

Lama

« Odpověď #18 kdy: 20. 12. 2016, 17:33:09 »
Prozradím ti jedno tajemství. Pokud budeš pomáhat druhým, vždy na tom vyděláš nejvíc ty. Takže to zkus otočit a začni ho vzdělávat. Ne nějak okatě, diskutuj s ním problémy, zeptej se ho jak by to řešil on, rozebírej s ním řešení. Pokud to neděláte, dělejte spolu code review. Říkej mu, co jsi nového objevil. Prostě se s ním bav jako rovný s rovným.
I když to ze začátku možná bude vypadat, že ti nemá co dát, opak je zpravidla pravdou. A druzí (i on) najednou pochopí, že tvůj záběr je mnohem širší a třeba tě docení.

Mimochodem, umění dobře vycházet s lidmi a a efektivně s nimi komunikovat je jeden z nejdůležitějších softskills, které v životě a práci budeš potřebovat. A taky přijdeš na to, že rozumět problému vs. umět ho dobře vysvětlit jsou dvě naprosto rozdílné věci, kde ta druhá vyžaduje mnohem hlubší znalosti a je tak o řád náročnější.

Skutečně na tom vydělá? Takže když bude polovinu prac. doby někomu něco vysvětlovat a jeho práce bude stát, tak na tom vydělá...
Když bude stále mluvit do dubu, který stejně nic moc nepochopí, tak na tom vydělá...
Možná si zlepší rétorické schopnosti, možná si sám pár věcí při tom ujasní, ale skutečně na tom vydělá?

stryko sam

« Odpověď #19 kdy: 20. 12. 2016, 17:38:17 »
Bol som vo firme kde bolo 20 programatorov z toho traja vedeli ako tak programovat. Ostatni boli bud vs studenti alebo cerstvi absolventi a programovali aby vysledok nejako fungoval. pouzivali sa tam 15 rokov stare technologie (ASP.NET Web forms, WinForms, SVN) vsade spagetti kod zmixovany s SQLkami, jednemu kolegovi som raz poZrel na monitor a vidim podmienky zanorene do 10 urovni.

To ze ten kod nebude znovupouzitelny a udrzovatelny uz nikoho netrapilo, testovat sme netestovali. Sefa trapilo iba to aby to bolo co najskor hotove ajtak sme posuvali terminy a na aplikacii ktora mala byt hotova za 3 mesiace sme robili 2 roky. Sef bol sice technicky zdatny, ale len do takej miery ze do vsetkeho mudroval, nerozumel co je dry, kiss, viacvrastvova architektura co je to konzistencia dat v DB (takze nas nutil vytvarat v DB duplicitne stlpce a podobne).

Ale plat bol celkom dobry (na tu dobu) tak bol kazdy ticho.

javaman ()

« Odpověď #20 kdy: 20. 12. 2016, 17:42:37 »
To je lopatí přístup. Pokud s něčím nesouhlasím, tak se ozvu. Pokud není žádná odezva, tak buď vyhodím lopaty a nebo nechám lopatí firmu být.

Přesně ty lopaty, které jsou zticha, vychovává dnešní školství. Hlavně pracovat pro zahraniční otrokáře a být zticha.

Yarda

« Odpověď #21 kdy: 20. 12. 2016, 21:43:48 »
Ono není až tak velké neštěstí, když je kolega neschopný, ale ví, že je neschopný, chce se něčemu přiučit a do toho, čemu ještě nerozumí, nešťourá.
Horší je, když si myslí, že danému problému taky rozumí a třeba z titulu své funkce do problému zasahuje.
Nejsem programátor. Po škole jsem nastoupil do vývoje v jedné Tesle, měl jsem štěstí, že tam byli mladí schopní kluci i na pozicích nižších vedoucích, já jsem jim mohl koukat přes rameno a hodně jsem se tam naučil. Když po plyšáku Tesly šly pod kytky, uchytil jsem se v konstrukci jedné firmy se strojírenským zaměřením co své výrobky chtěly zdokonalit nějakou elektronikou. Dokud tomu nikdo jiný nerozuměl, šlo to. Když jsem se rozhlédl, konstatoval jsem, že pro vlastní vývoj a výrobu elektroniky ta firma nemá předpoklady, našel jsem firmu co se vývoje a výroby úspěšně zhostila. Pak bylo potřeba vyvíjet další zařízení a to už se mnozí začali domnívat, že tomu taky rozumějí a začali se mi do toho plést.
Tak třeba dávám do placu historku: Koketovali jsme s jednou elektronickou firmou, dostali jsme vzorek na vyzkoušení, měl jsem k tomu připomínku, považoval jsem ji za dost závažnou a chtěl jsem ji projednat s řešiteli, až se u nás objeví. Když se objevili, vzali si je do parády naši moudří a řešili s nimi důležitý problém, jak velká písmenka mají být na desce plošného spoje, Já jsem okouněl kolem a když jsem viděl, že na mou připomínku se nedostane, tak jsem si řekl, že s takovým přístupem se to do výroby nedostane a vy$ral jsem se na to. A taky že se to do výroby nedostalo.
Těm co si myslí, že rozumějí elektronice: Mezi tím, když si někdo ubastlí automatický splachovač do kadibudky na své chalupě a když zavádí do hromadné výroby elektroniku co se dostane k zákazníkům, třeba i zahraničním, je dost velký rozdíl.

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 20. 12. 2016, 21:55:21 »
není to ironie? Čím je člověk ve svém oboru lepší, tím větší množství "neschopných" lidí kolem sebe má. Vždy bude někdo horší, kdo z tvého pohledu tě brzdí a nedává to. Ty jsi buď solitér, který na všem dělá sám nebo jsi týmový hráč a těm méně schopným se věnuje.

Volba je na tobě, tvůj kolega v tom je nevině a z mého pohledu bys měl být rád, že ho práce baví a věří si v ní.

javaman ()

« Odpověď #23 kdy: 20. 12. 2016, 22:22:28 »
Přesně tak.

Ale nelíbí se mi ten tvůj závěr. Spíše by to mělo být tak, že společnost odděluje lopaty od vývojářů. Takže bys měl školy pro lopaty třeba zdarma (dnešní VŠ) a pak elitní školy pro vývojáře. Tým by byl pak postaven z vývojářů a lopaty můžou třeba dělat něco nenáročného. Není dobré dávat dohromady dobré lidi s průměrnými. Průměrní můžou být rádi, že jiní posouvají hranice a moc neobtěžovat.

Ivan Nový

« Odpověď #24 kdy: 20. 12. 2016, 22:36:40 »
Pro neschopného všichni neschopní. Podle dobrého návodu dokáže pracovat každý. Na to jsou všichni schopní dost.
Ivánek zase jako mimoň. Ostatně jako vždy.
1. Nikde nepsal, že jsou podle něj všichni neschopní. Psal o jedno konkrétním člověku, ne, že jsou neschopní všichni.
2. Nesmíš, Ivane, soudit každého podle sebe ;-)

No nesmíte to brát tak doslovně, mělo to znamenat něco jako biblické, nesuď a nebudeš souzen :-)))

javaman ()

« Odpověď #25 kdy: 20. 12. 2016, 22:40:54 »
Aneb lopatí přístup. Vím, že sám nic neumím, tak radši nikomu nic neříkám. A kde máš lidi, kteří opravdu něco umí?

čumil

« Odpověď #26 kdy: 20. 12. 2016, 22:51:12 »
a že ti to vadí ... tak ho prostě uč, tím zabiješ čas, šéf bude spokojenej, ty budeš za druhýho anděla Gabriela a všichni budou happy.
Pamatuj, čím víc času vykážeš jeho výukou, tím míň budeš muset kmitat chňapadlama.

čumil

« Odpověď #27 kdy: 20. 12. 2016, 22:51:43 »
Alespoň vidíš, jaké je to mít za kolegu zboje. Technické myšlení žádné, ale myslí si, že znalosti z něj dělají někoho použitelného.

Lopaty se rovnou vyhazují, takže šéfa se zeptej. Pokud bude povídat nesmysly, tak ho pošli do hajzlu a uvidíš. Rozhodně tam neztrácej čas. Pokud jsi programoval od dětství, tak nebudeš žádná lopata a nepatříš do běžných firem.

miluju vzdy kdyz ctu silu tveho technickeho mysleni! rozhodne pokracuj v tom co delas - a nikdy se neohlizej! (radeji)

di si s tim obrázkem do píči

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 20. 12. 2016, 23:15:57 »
Zkuste se zamyslet, zda se nejedná o průpravu na Vaše povýšení. Jako šéf budete zodpovídat za výkony podobných individuí. Chce to zacházet s nimi jako s dětmi. Ale dost možná tomu tak není.

Hm, to by mohl zkusit. Naplacat p​r​d​e​l a bez vecernicku na kute.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 20. 12. 2016, 23:20:05 »
Lopaty se rovnou vyhazují, ....

Konecne doslo na lopaty. Trvalo to jen zhruba 12 hodin.