Důvody nasazené *BSD systémů

excelsior

Důvody nasazené *BSD systémů
« kdy: 14. 12. 2016, 07:24:21 »
Zajimalo by me jake mate duvody na nasazeni serverovskych systemu jako je FreeBSD, NetBSD, OpenBSD pripadne jine klony oproti ruznym distribucim Linuxu.
Nedavno jsem se rozhodl nainstalovat FreeBSD na starsi stroj kvuli tomu, ze pocitove bezel svizneji  nez napriklad Centos.
Snazim se drzet dvou distribuci Centos a Debian z duvodu, ze ich znam nejlepe. FreeBSD znam taky i kdyz nemam tolik zkusenosti se spravou.
« Poslední změna: 14. 12. 2016, 08:55:01 od Petr Krčmář »

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
Re:Důvody nasazené *BSD systémů
« Odpověď #1 kdy: 14. 12. 2016, 09:34:29 »
mě osobně připadne, že BSD je více konstatní/konzervativní a osobně to mám rád, namísto neustálých změn, kdy jednou je konfigurák tady, pak zase tam.
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

« Odpověď #2 kdy: 14. 12. 2016, 09:55:58 »
Já používám hodně OpenBSD a NetBSD, ale dostanu se i ke správě FreeBSD.
Důvody proč to použít:
1. potvrzuji první odpověď a doplnil bych ji, nejen konfiguráky, ale celý systém BSDček je velmi stabilně postaven a změny bývají málokdy, a když nastanou, tak v jsou perfektně popsány v textu k novému release. Navíc se věrně drží unixových tradic a věci jsou tam, "kde mají být". Programy se chovají předvídatelně a logují do standardních lokací, stejně tak pid je tam, kde bys ho hledal.
2. všechna BSD mají perfektní dokumentaci na webu
3. NetBSD a OpenBSD mají výrazně menší počet uživatelů než FreeBSD, takže útočníci zdaleka nemají takovou motivaci psát exploity.
4. OpenBSD navíc disponuje takovou ochranou paměti proti přečtení a vykonávání škodlivého kódu, jaká jinde není ani náhodou.

a je toho víc a vše skvěle funguje. Akorát, pokud přecházíš z Linuxu, musíš se připravit, že tě to učení tě bude stát nějaký čas. BSD není distribuce Linuxu, je to fakt unix.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14. 12. 2016, 12:25:15 »
Zajimalo by me jake mate duvody na nasazeni serverovskych systemu jako je FreeBSD, NetBSD, OpenBSD pripadne jine klony oproti ruznym distribucim Linuxu.
Nedavno jsem se rozhodl nainstalovat FreeBSD na starsi stroj kvuli tomu, ze pocitove bezel svizneji  nez napriklad Centos.
Snazim se drzet dvou distribuci Centos a Debian z duvodu, ze ich znam nejlepe. FreeBSD znam taky i kdyz nemam tolik zkusenosti se spravou.
Kvůli kqueue, běží lépe než na Linuxu.

Martin123

« Odpověď #4 kdy: 14. 12. 2016, 12:37:06 »
A to pouzivate vsichni na serveru nebo se najde nekdo kdo ma FreeBSD i na notebooku? jaky hw doporucujete pro rozumne pouzivani na denni praci (programovani, maily, irc, semtam nejake video).

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 14. 12. 2016, 12:59:45 »
A to pouzivate vsichni na serveru nebo se najde nekdo kdo ma FreeBSD i na notebooku? jaky hw doporucujete pro rozumne pouzivani na denni praci (programovani, maily, irc, semtam nejake video).
ja na 'serverove' akce, treba jako IDS, ale na laptop se mi zamlouva spise Linux
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

« Odpověď #6 kdy: 14. 12. 2016, 15:13:56 »
Já mám na notebooku OpenBSD - o hodně lepší podpora ACPI než FreeBSD. Je taky o hodně jednodušší to zprovoznit. FreeBSD má moduly na všechno a než to vychytáš a rozběhneš zvuk, nebo než po instalaci XFCE zjistíš, že si musíš extra z balíků nainstalovat X-ka, tak je zítra.

ES

« Odpověď #7 kdy: 14. 12. 2016, 15:22:24 »
Pouzivam OpenBSD jak na servrech na desktopech, hardware vybiram podle toho jak je
podporovany takze chodi vzdy vsechno.
Z linuxu jsem migroval cca pred 6 lety. Duvod byl a je:
jednoduchost systemu
kvalitni dokumentace v manualech
minimum zavislosti mezi programy, vim co se v systemu deje.
mene duchu a "nevysvetlitelneho" chovani systemu.
A proste celkove lepsi pocit pri pouzivani.

Perrys

« Odpověď #8 kdy: 14. 12. 2016, 16:17:25 »

Pouzivam primarne OpenBSD - router/gateway, mail server, .... FreeBSD pouze jako souborovy server (ZFS).
OpenBSD pouzivam na laptopech, duvody viz. vyse. Na desktopu mam jeden Linux, OpenBSD a FreeBSD.

Dalsi vyse neuvedeny duvod: no systemd... :-)

Perrys

« Odpověď #9 kdy: 14. 12. 2016, 16:33:41 »
Já mám na notebooku OpenBSD - o hodně lepší podpora ACPI než FreeBSD. Je taky o hodně jednodušší to zprovoznit. FreeBSD má moduly na všechno a než to vychytáš a rozběhneš zvuk, nebo než po instalaci XFCE zjistíš, že si musíš extra z balíků nainstalovat X-ka, tak je zítra.

Xka (Xenocara) v zakladni instalaci. A taky, na rozdil od FreeBSD, podpora Intel grafiky od Broadwellu vyse. Docela nechapu, co jim ve Free tak dlouho trva - krome OpenBSD to ma TrueOS i DragonflyBSD (obe forky FreeBSD)...

balki

« Odpověď #10 kdy: 14. 12. 2016, 17:33:00 »
Pouzivam OpenBSD jak na servrech na desktopech, hardware vybiram podle toho jak je
jednoduchost systemu

Dam impertinentnu otazku - na co sa to da na desktope pouzivat? Kde su hranice co uz nejde?

Napriklad, ja by som si chcel developovat ja v netbeans nad oracle jdk 1.8. Vacsinou robim servisy nad spring boot takze asi take.

Mal by som stastie, alebo nie?

Perrys

« Odpověď #11 kdy: 14. 12. 2016, 21:05:48 »
jednoduchost systemu

Dam impertinentnu otazku - na co sa to da na desktope pouzivat? Kde su hranice co uz nejde?

Napriklad, ja by som si chcel developovat ja v netbeans nad oracle jdk 1.8. Vacsinou robim servisy nad spring boot takze asi take.

Mal by som stastie, alebo nie?

JDK existuje jako balicek a je i v portech, Netbeans je v portech. Takze stesti bys asi mel... :-)