Jak se pozná senior

YF

Re:Jak se pozná senior
« Odpověď #60 kdy: 11. 12. 2016, 17:08:51 »

Což je zase rozdíl mezi lopatou a vývojářem. I pokud začínáš v práci, tak můžeš mít stejný přístup. Ale asi tě těžko vemou jako seniora hned po škole, ne?

uz si byl u toho doktora?

Rad

« Odpověď #61 kdy: 11. 12. 2016, 19:29:35 »
Citace
Což je zase rozdíl mezi lopatou a vývojářem. I pokud začínáš v práci, tak můžeš mít stejný přístup. Ale asi tě těžko vemou jako seniora hned po škole, ne?

Ty si asi debil ne? Kdyz jsi po skole a nikdy tu praci nedelalas a nemas zkusenosti, tak asi tezko muzes byt senior kdyz tomu nerozumis.
Navic nikdo ti ten titul nema, kdyz ses ani nikde nemohl predvest. Jenze je problem, ze za pul rok moc vedomosti do hlavy nenarves a hlavne ses nesetkal v podstate s zadnym problemem, ktery byl mel nejakou informacni hodnotu o kvalite prace.

Takze ano, pokud nekdo dela Javu Seniro a prejde na C, tak je junior C, protoze s tim jazykem nema zkusenosti. To samy, jak kdyz dela clovek taxikare a pak pujde jezdit s kamionem (jo dopravni znacky zna, ale hold s kamionem nema zadnou zkusenost, takze je zacatecnik). Nad tim neni duvod ani polemizovat, protoze to tak proste je. To ze zna clovek postupy a umi optimalizovat kod, tak je jen vyhoda z predchozi pozice, ktera mu pomuze byt senior driv.

Rad

« Odpověď #62 kdy: 11. 12. 2016, 19:33:01 »
Jinak jeste teda zalezi hodne na firme, protoze i zde plati, ze mezi slepymi je i jednooky kral... Takze, neni senior jako senior a navic v dnesni dobe je na kazdym rohu "odborniku" az je me z toho zle. Skoda ze tihle odbornici vlastne neumi vubec nic(vlastne jen umi okecat svoji neschopnost a tim se ve skutecnosti zivi).

javaman ()

« Odpověď #63 kdy: 11. 12. 2016, 19:39:33 »
Zdá se mi to a nebo někdo zase srovnává mechanickou práci jako taxikář a vývoj? Jakou podobnost v reálném světě to má?

Takže na školách se nic nedělá a všichni se tam jen válí, ne? Ty máš celkově nějaký divný představy :D

YF

« Odpověď #64 kdy: 11. 12. 2016, 20:05:13 »
Zdá se mi to a nebo někdo zase srovnává mechanickou práci jako taxikář a vývoj? Jakou podobnost v reálném světě to má?

Takže na školách se nic nedělá a všichni se tam jen válí, ne? Ty máš celkově nějaký divný představy :D
uz si byl u doktora?

javaman ()

« Odpověď #65 kdy: 11. 12. 2016, 20:16:05 »
Aby ze mě udělal lopatu? A proč? Fakt tak lemplům leží na srdci každý, kdo je ve všem překonává? A co takhle začít něco dělat? Co zkusit ukázat ostatním, že nejsi taková lopata? Nic? OK, chápu...

YF

« Odpověď #66 kdy: 11. 12. 2016, 20:18:00 »
Aby ze mě udělal lopatu? A proč? Fakt tak lemplům leží na srdci každý, kdo je ve všem překonává? A co takhle začít něco dělat? Co zkusit ukázat ostatním, že nejsi taková lopata? Nic? OK, chápu...
a uz si byl u toho doktora?

aaa

« Odpověď #67 kdy: 11. 12. 2016, 21:51:06 »
Podle mě ten hlavní rozdíl je ve schopnosti samostatně pracovat a řídit sám sebe. Příklad, když jsem měl méně zkušeností, potřeboval jsem vedení, někdo mi musel říci, že chce nový server, že chce zajistit zálohování, nebo by rád přidal třeba monitoring.
...
Tohle přesně očekávám od seniorních lidí. Že jim nebudu říkat, co chci udělat a jak, ale s návrhy spíše přijdou oni.
Podla tohoto by boli lenivi ludia ako ja od zaciatku seniori. Uz ked som mal prvy server, tak som chcel monitoring, lebo sa mi nechcelo sediet pri otvorenej stranke, stlacat F5 a cakat, co to vypadne.
Zalohovanie rovnako - kedze robim chyby, tak sa moze prihodit rm -rf / a chcem mat moznost sa z toho dostat. A ked mam zalohovanie, tak chcem pravidelne testovat obnovu, lebo zalohy bez schopnosti ich obnovit su nanic. A tak dalej, napadov sa najde vela, casu a penazi na ich realizaciu je uz menej.

Z praxe: ked jeden mechanik povie, ze by sa dalo za pol roka vylepsit milion casti za 200k Kc a iny za 1k Kc povie, ze netreba robit nic, tak bude mat ten druhy ovela viac zakaznikov.

Trupik

« Odpověď #68 kdy: 11. 12. 2016, 23:42:48 »
...
Podla tohoto by boli lenivi ludia ako ja od zaciatku seniori.
...
Ty nie si lenivý. Keby si bol lenivý, tak by si sa spoliehal, že sa nič nestane, pretože s tým je v danej chvíli menej roboty.  ;D

balki

« Odpověď #69 kdy: 12. 12. 2016, 06:54:34 »
...
Podla tohoto by boli lenivi ludia ako ja od zaciatku seniori.
...
Ty nie si lenivý. Keby si bol lenivý, tak by si sa spoliehal, že sa nič nestane, pretože s tým je v danej chvíli menej roboty.  ;D

Nie je pridanie monitoringu skor o tom, ze je to bezna prax? Ok na webserveri dediny nizna vysna mozno nie, ale inak ano. Nevyhoda je, ze admini su lopaty a nevedia si monitoring interpretovat. Monitoring je vacsinou heuristika a admini to povazuju za hotovu vec, preto chodievaju na L3 support uplne kraviny. Stacilo by sa kuknut do logu a vyriesil by to L1 support. Ale to by bolo potrebne pouzit grep a tak ... Tiez su vtipne situacie, ze "monitoring nic nehlasil". No ano, lebo monitoring hlasi len to, na co sa  monitoring spravi.

Rad

« Odpověď #70 kdy: 12. 12. 2016, 07:25:24 »
Jak jsem psal je to debil...
Tak snad kdyz ses po skole, tak ses v zadne praci jeste neukazal, takze nemas v realnym svete praxi. To neznamena, pokud to delas, ze te to bavi a mas tedy zkusenosti, byt pak senior treba za pul roku.
Vyvoj je vyvoj, tam jsou psany postupy a vyvoj jako takovy vubec nezasivis na jazyku apod. (pokud bereme slovo vyvoj jako to samy, protoze vyvoj jako takovy nedela programator ale rada jinych lidi jako analitici, systemovy inzenyr apod.), programator pak jen kodi (a ano, taky se tomu rika vyvoj, ale je to uplne neco jineho).
Jinak jen tady ve vsem utvrzujes, ze jsi po skole, v praxi nemas zadnou zkusenost a si nasrany protoze mas prece skolu, ze ti nikdo nechce dat 100k, protoze proste mate vsichni takto ujetou predstavu. Rada programatoru ma pouze prumerny plat.
Navic nevim co se tu rozcilujes, tak to proste je a tak to bude. Hadat se tady muzes jak chces, ale to je tak asi vechno.

jpu

« Odpověď #71 kdy: 12. 12. 2016, 07:58:55 »
Tiez som si kedysi myslel, ze seniorita == viac odpracovanych rokov (3 a viac). Ale casom som prisiel na to, ze to tak nie je. Ako tu pisali uz aj ini, seniorita je o tom, ako samostatne vies pracovat, ako si vies rozdelit ulohy na mensie celky, riesis testovatelnost, jednoducho pozeras sa na ten problem zo vsetkych stran. Junior je podla mna absolvent, clovek bez praxe alebo s minimalnou praxou.
Ako tu niekto pisal (ano precital som vsetky prispevky a aj tie javamanove zvratky :D), ze junior chodi za seniorom. Pravda to je, ale moze prist aj senior za juniorom. Mladi su kreativni :)

podlesh

« Odpověď #72 kdy: 12. 12. 2016, 09:21:33 »
Podla tohoto by boli lenivi ludia ako ja od zaciatku seniori. Uz ked som mal prvy server, tak som chcel monitoring, lebo sa mi nechcelo sediet pri otvorenej stranke, stlacat F5 a cakat, co to vypadne.
Ano, tak to skutečně je - někdo se do kategorie "senior" dostane prakticky hned.

Jinak k tomu "leniví ludia" - musíš být líný tím správným způsobem. Nikdy mě asi nepřestane fascinovat, kolik času a námahy jsou mnozí lidé schopni vynaložit jenom proto, protože jsou líní si ušetřit práci.

StenF

« Odpověď #73 kdy: 12. 12. 2016, 10:45:11 »
javaman () ma ve vsem pravdu. Jo, fakt je to tak. Meli by jste mu dat vyssi uroven at je to vsem na tomto foru jasne.