Jak se pozná senior

Pedron

Jak se pozná senior
« kdy: 10. 12. 2016, 11:07:09 »
Ahoj, měl bych otázku, kterou mi určitě pomůžete vyřešit. Často se setkávám v IT s termíny jako junior, senior a další podobné. Co to ale má ve skutečnosti znamenat? Chápu seniora, který je v domově důchodců, tam je to jasné. Ale v třeba u vývoje? Vždy mi to přišlo úplně mimo, ale sem tam na to narazím.

Takže pokud jsem dělal třeba 5 let .Net a jdu na Javu, tak nejsem senior? Nebo co jako jsem? Neumím snad vývíjet a nemůžu to řídit?

Pokud jsem dělal 5 let sítě a pak půjdu na systémy, tak zase nejsem senior? A proč ne?

Když mám 15 let praxe v IT a půjdu do nového oboru, tak jsem senior?

Nebo k čemu to tedy vlastně je? Vůbec to nechápu. Speciálně u vývoje přece nejde o to, co jsem dělal, ale jen o to, co nabízím.

pepa

Re:Jak se pozná senior
« Odpověď #1 kdy: 10. 12. 2016, 11:27:45 »
Ano je to mimo jako spousta jiných termínů vznikajících překladem IT světa do světa manageru, perzonalistů. Tím to nijak neodsuzuju jen se snaží aplikovat funkční postupy na svět který je jiný než ostatní odvětví, kde letité skušenosti zaměstnance v daném oboru mají svou cenu. Samozřejmě v IT to na některé části platí také, ale některé oblasti se rozvíjí tak rychle, že je jedno zda v tom děláš rok nebo 10 let stejně se to vše za rok bude dělat jinak. Bohužel tu pak přestává platit co do většiny z nich vtloukali na ekonomce a jsou z toho takový nesví.
Aspoň tak to vidím já.

Pedron

« Odpověď #2 kdy: 10. 12. 2016, 11:30:48 »
Přesně tak. Pokud mi oni tvrdí, že mají desetileté seniory, ale dělá se na projektu, kde technologie existují rok, tak jsem jako horší? To přece nedává smysl. Jejich znalosti jsou prostě k ničemu, ale praxe určitě špatná nebyla. Stejně jako když přecházím z .Net na Javu.

Z

« Odpověď #3 kdy: 10. 12. 2016, 11:31:35 »
Seniora poznas tak, ze chodi o berlich a nosi bryle.

« Odpověď #4 kdy: 10. 12. 2016, 11:32:10 »
Podle mne to je spis otazka schopnosti pracovat samostatne a podporovat ostatni nez odslouzenych let. A neni nijak zvlastni, ze clovek muze byt senior pythonista, ale kdyz zmeni zamereni, tak je z nej junior bezpecak.

Pedron

« Odpověď #5 kdy: 10. 12. 2016, 11:36:32 »
Podle mne to je spis otazka schopnosti pracovat samostatne a podporovat ostatni nez odslouzenych let. A neni nijak zvlastni, ze clovek muze byt senior pythonista, ale kdyz zmeni zamereni, tak je z nej junior bezpecak.

Tak na začátku řekneš, že to není o praxi, což souhlasím. A pak říkáš opak. Nechceš mi říct, že dobrý člověk, který dělal Python, bude pak najednou špatný?

Tomáš Roll

« Odpověď #6 kdy: 10. 12. 2016, 11:56:25 »
o berličce, hnáty křivé.

« Odpověď #7 kdy: 10. 12. 2016, 12:08:35 »

Tak na začátku řekneš, že to není o praxi, což souhlasím. A pak říkáš opak. Nechceš mi říct, že dobrý člověk, který dělal Python, bude pak najednou špatný?

Nemam dojem, ze by schopnost pracovat samostatne v jedne oblasti znamenala, ze v jine oblasti je dotycny opet na takove urovni...

« Odpověď #8 kdy: 10. 12. 2016, 12:27:14 »
ano, senior pythonista prechodem na whatever bude totalni junior protoze bude porad hledat a googlit. prvni treba pulrok. pak samzrejme bude mit dramaticky skok na seniora oproti tem kteri uplne zacinaji.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Trupik

« Odpověď #9 kdy: 10. 12. 2016, 12:31:01 »
Juniora od seniora v IT poznáš tak, že junior obvykle chodí po rady ku seniorovi, málokedy naopak. Ťažšie sa to pozná v kolektívoch kde sú juniori, ktorí sa nepýtajú a seniori, ktorí neradia, ale to je lepšie utekať, než skúmať kto je kto.

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 10. 12. 2016, 12:53:26 »
ano, senior pythonista prechodem na whatever bude totalni junior protoze bude porad hledat a googlit. prvni treba pulrok. pak samzrejme bude mit dramaticky skok na seniora oproti tem kteri uplne zacinaji.

Já hledám a googlím v jednom kuse a firmám se prezentuju jako senior nebo nějaká obdoba toho. :D

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 10. 12. 2016, 12:55:16 »
Jak tu někdo říkal, o technologii to není, ta se mění rychlostí ponožek a často je to lidmi z HR vykladano špatně. Opravdového seniora dělají zkušenosti z nějaké oblasti. Pokud někdo pracoval na nějakém FI programu, modulu, čemkoliv řadu let, tak zná hlavně process flow. Jazyk změní za dva týdny, pokud ví, o co jde. Ale ty zkušenosti s logickými postupy, ty se musejí nasbírat.

« Odpověď #12 kdy: 10. 12. 2016, 12:56:01 »
jo a myslim, ze castejsi prestup nez "senior programator ABC -> junior programator XYZ" je "senior programator -> architekt", "senior programator -> školitel" apod. Kdy mladicky "drajv" vymeni za neco co je sice na pohled pomalejsi a rozvaznejsi, ale vyuzije ty zkusenosti a rozhled v oboru.

pavlix: ano, ale rozdil je co googlis. jestli zakladni syntax a konstrukty, strukturovani projektu, jake pouzivat nastroje nebo advanced veci.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Štefan

« Odpověď #13 kdy: 10. 12. 2016, 13:14:06 »
Dneska je převážně definice junior vs senior v IT hlavně o financích. Seniora firma vnímá jako člověka, který dobře odvede svou práci a je ochotná mu za to taky dobře zaplatit. Juniora jako člověka, který odvede tu samou práci, ale není ochotna ho zaplatit stejně dobře.

.

« Odpověď #14 kdy: 10. 12. 2016, 14:17:51 »
Přesně tak. Pokud mi oni tvrdí, že mají desetileté seniory, ale dělá se na projektu, kde technologie existují rok, tak jsem jako horší? To přece nedává smysl. Jejich znalosti jsou prostě k ničemu, ale praxe určitě špatná nebyla. Stejně jako když přecházím z .Net na Javu.
Tak v tomto konkrétním případě se vaše seniorita pozná podle toho, že budete mít dlouhý seznam důvodů a perfektně odargumentujete, proč rok mladou technologii plánujete nasadit do produkce a přesně popíšete rizika, která to sebou ponese a co s nimi budete dělat. O znalosti samotné technologie je to v tomto případě velmi málo.

Většina juniorů se mylně domnívá, že seniorita je o perfektní znalosti technologie a schopnosti psát rychle velké množství řádků. Já osobně senioritu více chápu jako schopnost samostatně řešit komplexní úkoly a dovést je do zdárného konce. Do toho patří i schopnost tyto úkoly dělit na dílčí celky a ty být schopen rozdělit ke zpracováním druhým tak, aby to vše dobře dopadlo.

Z tohoto pohledu někdo není schopen seniority dosáhnout nikdy, i když má 20 let praxe a někdo může být seniorem po 3 letech.