Jak se pozná senior

podlesh

Re:Jak se pozná senior
« Odpověď #15 kdy: 10. 12. 2016, 14:21:17 »
Velmi často to je opravdu o financích, zvlášť v korporátním prostředí. Ale na druhou stranu, je to dobrá známka jak rozpoznat fungující firmy (nebo alespoň týmy). Pokud někde používají titul "senior" i pro někoho kdo je sice starší než 30 (35, 40), ale chybí mi důležité pracovní návyky pro práci bez dozoru (např. přemýšlet o testovatelnosti svého kódu*), tak je nejlepší zdrhat.

* zvolil jsem příklad, který je typický pro programátory všech věkových kategorií - od začátečníků které to nikdy nenapadlo (ti mají šanci se poučit), přes sebejisté machry co nedělají chyby, až po ostřílené profesionály kteří to mají na háku (za 150k přece nebudu ještě dělat testera).

podlesh

« Odpověď #16 kdy: 10. 12. 2016, 14:23:09 »
Z tohoto pohledu někdo není schopen seniority dosáhnout nikdy, i když má 20 let praxe a někdo může být seniorem po 3 letech.
Na to existuje takové pravidlo/pořekadlo/aforismus/citát:
Někdo má po deseti letech deset let praxe, jiný má po stejné době desetkrát jeden rok praxe...

d

« Odpověď #17 kdy: 10. 12. 2016, 15:06:26 »
Zalezi na firme, dost se to lisi.

Jedna vec, co tu nezaznela, je kolik senior vidi do byznys veci. Casto vidam, ze senior ma hlavne soft skills a rozumi produktu/byznys modelu firmy tak, ze dokaze vyhmatnout, z ceho muze firma nejvic profitovat... programator to klidne byva prumerny.

« Odpověď #18 kdy: 10. 12. 2016, 15:07:38 »
Senior má větší lopatu.

javaman ()

« Odpověď #19 kdy: 10. 12. 2016, 15:34:11 »
Volal mě někdo? :D

Žádný význam to nemá. Ale takový ten nejvíc obecný význam je, že jsi použitelný. Seniorem se v tom případě rodíš, což je trochu špatně pochopitelné pro lopaty. Takže by to mělo být rozdělené spíše na lopata a senior. Lopata zůstane vždy lopatou a senior bude vždy senior. Je to trochu zamotané, ale to je tím, že lopat je přes 90 % a nechápou to.

« Odpověď #20 kdy: 10. 12. 2016, 15:45:31 »
Volal mě někdo? :D

Žádný význam to nemá. Ale takový ten nejvíc obecný význam je, že jsi použitelný. Seniorem se v tom případě rodíš, což je trochu špatně pochopitelné pro lopaty. Takže by to mělo být rozdělené spíše na lopata a senior. Lopata zůstane vždy lopatou a senior bude vždy senior. Je to trochu zamotané, ale to je tím, že lopat je přes 90 % a nechápou to.

Ne.

robotron

« Odpověď #21 kdy: 10. 12. 2016, 16:36:35 »
Citace
je jiný než ostatní odvětví, kde letité skušenosti zaměstnance v daném oboru mají svou cenu

MU HEH HEH HEHUUHHAHHAHOHOHO.

Ja jsem teda celkem prd programator, ale kdyz se svoji sedivejici makovici nekdy shlizim na to, co "programuji" mlicnaci a jeste si o tom myslej, ze to ujde, rikam si, ze jsou na tom stejne nebo hur, nez v jejich veku ja.

Fantomas

« Odpověď #22 kdy: 10. 12. 2016, 16:49:03 »
To vim nahodou zcela presne, senior je ten, komu se na koncerte Korn zda jejich muzika prilis hlasita :-D

javaman ()

« Odpověď #23 kdy: 10. 12. 2016, 16:51:16 »
Citace
je jiný než ostatní odvětví, kde letité skušenosti zaměstnance v daném oboru mají svou cenu

Ja jsem teda celkem prd programator, ale kdyz se svoji sedivejici makovici nekdy shlizim na to, co "programuji" mlicnaci a jeste si o tom myslej, ze to ujde, rikam si, ze jsou na tom stejne nebo hur, nez v jejich veku ja.

A jakou to má spojitost? Nebo už senilníš? Nabrat lopaty a pak se divit, že nic neumí? Vážně? A kolik jim dáváte?

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 10. 12. 2016, 16:55:49 »
Citace

Jsou na tom hůř. Podívej se na Javíčka, takový IT mimino pitomý, ale takových je spousta. A jsou tak blbí, že si o sobě navíc myslí, že jsou mistři světa. Buď je to přejde, nebo skončí  u lopaty. Ona jenom velká huba na reálné úkoly nestačí.

Pako

« Odpověď #25 kdy: 10. 12. 2016, 17:03:07 »
Senior je ten s nadhledem co se s technologiemi nepere ale používá je k požadovanému výsledku a zejména chápe že výsledek je víc než aby to používalo nejtrendovatější frameworky, skompilovalo se to, prošlo unit testama (a něco ukázalo ve web browseru).

A jak psal trefně někdo výše: fenomenologicky je to ten ke kterému se chodí pro rady.

javaman ()

« Odpověď #26 kdy: 10. 12. 2016, 17:03:31 »
Spíš to vypadá, že se staré lopaty drží za každou cenu svého fleku. Nikdy stará lopata nemůže konkurovat mladému vývojáři. Sto tisíc se nedává vyhořelým lopatám kolem 40 jen za to, že jsou staří a už na to nestačí. To dostávají mladí vývojáři, kteří něco nabízejí.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 10. 12. 2016, 17:06:28 »
Mimochodem výzva pro javadebila. Necháme zdejší osazenstvo vymyslet přiměřený úkol a vypracujeme ho. Ty java, já čisté C. Třeba do dvou týdnů. Pak ať rozhodne vůle lidu.

Kit

« Odpověď #28 kdy: 10. 12. 2016, 17:13:33 »
Mimochodem výzva pro javadebila. Necháme zdejší osazenstvo vymyslet přiměřený úkol a vypracujeme ho. Ty java, já čisté C. Třeba do dvou týdnů. Pak ať rozhodne vůle lidu.

Hlásím se se svým PHP a někde jsem tu zahlédl i pythonistu.

Pako

« Odpověď #29 kdy: 10. 12. 2016, 17:17:25 »

Hlásím se se svým PHP a někde jsem tu zahlédl i pythonistu.

A co tím chcete dokázat?