Ano, s flamem počítám tak jako tak. Vždy se najde někdo, kdo to řeší jinak a nemyslím si, že by byla nějaká kombinace "nejlepší". První konfiguraci mailu jsem dělal kdysi na sendmailu, poté několik eximů, i nějaký qmail, ale postfix z toho co se do možností týče nakonec vyšel pro mě nejlíp. Už nevím přesně co, ale s eximem jsem měl nějaký záhadný problém, ale už fakt nevím. Takže postfix nakonec kvůli tomu, že ho znám ze zmíněných nejlíp. Samozřejmě, doba i SW se mění a nepochybuji o tom, že exim je použitelný. Co se týče něčeho bez PHP, tak v něktrých případech to jde, ale pravděpodobně bez webmailu a pohodlné konfigurace. Osobně proti správě uživatelů z terminálu nic nemám, ale povolit uživatelům přihlášení na SSH kvůli změně hesla, to není nic moc. Ve firmním prostředí dobrý, tam se heslo vygeneruje, nastaví a je klid, ale pro nějaké pohodlí pro domácího uživatele je to nic moc. Navíc zkušenost praví, že když se na linuxu neřekne jak to udělat, spousta lidí to vymyslí sama, vyzkouší 10 možností, nakonec zvolí tu nejhorší, která vypadá vizuálně nejlíp, pomocí 20ti návodů použije 16 narovnáváků na 12 vohejbáků... potom to vede k instalaci velikosti naboptnaných windows, která dává dohromady jednu obrovskou security díru.
Co se týče volby Debianu, je to prostředí aalespoň částečně známé *bunťáckým apt-getistům, je to stabilní, ale má to i svoje nevýhody, třeba chybějící SELinux v Jessie je celkem fail...