reklama

Horní věková hranice - programátor

Ivan Nový

Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #15 kdy: 07. 11. 2016, 14:42:20 »
Já sice znám několik takových programátorů 45+, ale ty programují v jedné firmě už mnoho let a změnit zaměstnavatele nedokáží ikdyž chtějí, protože je nikdo jinde NECHCE...

Asi by bylo vhodne upresnit, jestli je rec o tom, do jakeho veku je clovek schopen programovat a o tom, do jakeho veku jsou zamestnavatele ochotni ho zamestnat.

Tak každý zaměstanavatel v jakémkoliv oboru vezme raději mladého, už jen proto, že mu může méně zaplatit.

reklama


David

Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #16 kdy: 07. 11. 2016, 14:43:02 »
Pro nás pracuje hned několik lidí na volné noze, ani u jednoho nevím kolik jim je, v životě jsem je neviděl. My jsme z Prahy, jeden je z Ostravy, druhý z Klatov, další z Plzně a jen jeden z Prahy.

Nemusím se s nimi vidět a ani jsem se neptal kolik jim je let. Možná záleží na povaze projektu, ale pokud je člověk programátor a někdo mu udělá analýzu, není osobní kontakt vůbec potřeba.

D

peva

Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #17 kdy: 07. 11. 2016, 14:49:41 »
K tématu - myslím, že nějaké fixní hranice se nedá nastavit... pokud vás to baví a "jde vám to" v tom smyslu, že jste schopen bez nějakých významných potíží programovat, tak nevidím problém. Jinak podle mě by starší a zkušenější programátoři měli týmy spíš vést, respektive ti "mladí" většinou jsou schopni psát kód rychleji (pozor, neříkám že kvalitněji!), což se pod vedením někoho zkušeného dá dobře využít.

Tady nejde o to, "jestli Vám to jde".... prostě od určité věkové hranice přestanete být pro HR a IT firmy jako nový programátor do týmu zajímavý...a zaměstnavatel dá přednost mladšímu!!!!!

Jak vydržet programovat do důchodu:

1) Kolem 45 si najít programátorskýho fleka, který vydrží alespoň těch 15 let...naštěstí se osvědčení pracovníci moc nevyhazují...

2) Specializovat se na nějakou obstarožní a používanou technologii, kde mladí prakticky neexistují...COBOL, RPG, DEPLHI, POWERBUILDER,...

3) Doufat, že přijde nějaký nový jazyk, který se budou učit mlaďoši a nám zbude udržovat ty kvanta současného kódu.

Jinak Java, JS, PHP teda prodělaly pořadný vývoj za posledních 10 let. Nejde jen o syntax, ale o celý ekosystém.
Bohužel se toho starého udržuje minimum....firmy to často dokáží nahrazovat novými trendy.




peva

Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #18 kdy: 07. 11. 2016, 14:55:45 »
Asi by bylo vhodne upresnit, jestli je rec o tom, do jakeho veku je clovek schopen programovat a o tom, do jakeho veku jsou zamestnavatele ochotni ho zamestnat.
Přesně tak!!!!
A je ještě rozdíl,
a) do kdy je jej ochoten zaměstnat stávající zaměstnavatel, který jej zná.
b) do kdy je jej ochoten zaměstnat nový zaměstnavatel, který o mne nic neví a může si vybírat...
(tady je hranice cca 40-45 let)

Mně je teď 44 let, tak píšu z vlastní zkušenosti.

balki

Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #19 kdy: 07. 11. 2016, 14:57:26 »
Ja myslim, ze zamestnat sa v starsom veku ako programator, pokial to cloveku pali, je celkom realne.  Avsak treba ratat, ze to nebude hned za seniorsky plat, ak nema clovek prax.

Vacsinou nie je problem vek, ale ze dotycni poznaju iba zastarale technologie. (archaicke kniznice pod C++, oracle forms, fortran a pod ...)

reklama


peva

Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #20 kdy: 07. 11. 2016, 15:01:54 »
Pro nás pracuje hned několik lidí na volné noze, ani u jednoho nevím kolik jim je, v životě jsem je neviděl. My jsme z Prahy, jeden je z Ostravy, druhý z Klatov, další z Plzně a jen jeden z Prahy.

Nemusím se s nimi vidět a ani jsem se neptal kolik jim je let. Možná záleží na povaze projektu, ale pokud je člověk programátor a někdo mu udělá analýzu, není osobní kontakt vůbec potřeba.

D

A je to kvalifikovaná a dobře zaplacená práce s jistotou výdělku a nebo jen paběrkování....?
Tak to by mne docela zajímalo, jak v takovém stresujícím prostředí se programátoři 50+ (a otcové rodin) budou cítit.
Jinak se omlouvám, ale s tímto typem úvazku zkušenost nemám....





peva

Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #21 kdy: 07. 11. 2016, 15:10:52 »
Ja myslim, ze zamestnat sa v starsom veku ako programator, pokial to cloveku pali, je celkom realne.  Avsak treba ratat, ze to nebude hned za seniorsky plat, ak nema clovek prax.

Vacsinou nie je problem vek, ale ze dotycni poznaju iba zastarale technologie. (archaicke kniznice pod C++, oracle forms, fortran a pod ...)
A ja zase myslím, že Vám nikdo zaměstnání jen tak v takovém věku nedá....
Pokud půjdete na pohovor na programátorskou pozici na Java, C3, PHP a bude Vám jako mne 40+, tak na Vás budou koukat jako na pako. Výjimkou jsou specializace, kde můžete přihodit nějaké zkušenosti.

balki

Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #22 kdy: 07. 11. 2016, 15:20:45 »
Ja myslim, ze zamestnat sa v starsom veku ako programator, pokial to cloveku pali, je celkom realne.  Avsak treba ratat, ze to nebude hned za seniorsky plat, ak nema clovek prax.

Vacsinou nie je problem vek, ale ze dotycni poznaju iba zastarale technologie. (archaicke kniznice pod C++, oracle forms, fortran a pod ...)
A ja zase myslím, že Vám nikdo zaměstnání jen tak v takovém věku nedá....
Pokud půjdete na pohovor na programátorskou pozici na Java, C3, PHP a bude Vám jako mne 40+, tak na Vás budou koukat jako na pako. Výjimkou jsou specializace, kde můžete přihodit nějaké zkušenosti.

Vedla mna kolega, ktory sedi, tiahne mu na 50-tku ma dospele deti a prijali ho na poziciu juniora.  Mozno je to tak len v mojom malom vesmire. Len neviem, ci nie je problem inde. Mozno v skusenostiach. Mozno v tom, ze zamestnavatel rad vykoristuje a primaju len mladych slobodnych, bezdetnych, ochotnych a shopnych pracovat 24/7.

noef

  • *****
  • 897
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #23 kdy: 07. 11. 2016, 15:22:29 »
Ale houby. V PHP se od verze 5.1 nic zásadního nezměnilo, Java 6 zůstala také stejná, Python 2 také bude ještě dlouho v kurzu, Javascript se také nezměnil, Fortran podobně jako Lisp funguje už mnoho desítek let...

Co je na tom tak dynamického?

 :o Vzdyt v Jave 8 je  kotel FP veci, z toho vyplyvajici novy best practices a urcite tuna dalsich veci, o kterych nevim, protoze v Jave nepracuju.

To stejne JavaScript - ES2015 byla teda zatracena zmena: napr. tridy, template stringy, fat arrow, destructuring, default arg, rest arg, spread, let a const, moduly, generatory, mnoho pomocnych funkci pro zakladni typy, typovana pole, nove kolekce. To by me zajimalo, co si predstavujete pod velkou zmenou, jestli tohle vsechno je pro vas "se nezmnenil". Asi zahozeni stavajici syntaxe a semantiky a predstaveni noveho jazyka se stejnym jmenem ;D.

peva

Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #24 kdy: 07. 11. 2016, 15:30:08 »
Vedla mna kolega, ktory sedi, tiahne mu na 50-tku ma dospele deti a prijali ho na poziciu juniora.  Mozno je to tak len v mojom malom vesmire. Len neviem, ci nie je problem inde. Mozno v skusenostiach. Mozno v tom, ze zamestnavatel rad vykoristuje a primaju len mladych slobodnych, bezdetnych, ochotnych a shopnych pracovat 24/7.
A skáče štestím jako blecha, že v předchozím zaměstnání byl jako expert na seniorské pozici, a teď musel jít na juniorskou pozici za polovinu platu....to je přesně to o čem mluvím....a za rok zjistí, že nedá ani to....a už práci nesežene.
Má štestí, že ho to potkalo až v 50. Někoho to potká už 45....

NooN

Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #25 kdy: 07. 11. 2016, 15:45:08 »
Tak každý zaměstanavatel v jakémkoliv oboru vezme raději mladého, už jen proto, že mu může méně zaplatit.
To mas mozno pravdu, ale dnesne stado vystupujuce zo skol ma diametralne odlisne predstavy o mzde oproti zamestnavatelovi...

balki

Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #26 kdy: 07. 11. 2016, 15:48:02 »
Vedla mna kolega, ktory sedi, tiahne mu na 50-tku ma dospele deti a prijali ho na poziciu juniora.  Mozno je to tak len v mojom malom vesmire. Len neviem, ci nie je problem inde. Mozno v skusenostiach. Mozno v tom, ze zamestnavatel rad vykoristuje a primaju len mladych slobodnych, bezdetnych, ochotnych a shopnych pracovat 24/7.
A skáče štestím jako blecha, že v předchozím zaměstnání byl jako expert na seniorské pozici, a teď musel jít na juniorskou pozici za polovinu platu....to je přesně to o čem mluvím....a za rok zjistí, že nedá ani to....a už práci nesežene.
Má štestí, že ho to potkalo až v 50. Někoho to potká už 45....

Ist bez skusenosti rovno na seniora, to je trosku zabavna myslienka. Pri profesiach, ktore su nezavisle na platforme, su vsetky skusenosti prenositelne. Ale pri programovani je platfoma dolezita.

Kit

Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #27 kdy: 07. 11. 2016, 15:50:44 »
To stejne JavaScript - ES2015 byla teda zatracena zmena: napr. tridy, template stringy, fat arrow, destructuring, default arg, rest arg, spread, let a const, moduly, generatory, mnoho pomocnych funkci pro zakladni typy, typovana pole, nove kolekce. To by me zajimalo, co si predstavujete pod velkou zmenou, jestli tohle vsechno je pro vas "se nezmnenil". Asi zahozeni stavajici syntaxe a semantiky a predstaveni noveho jazyka se stejnym jmenem ;D.

- Javascript třídy nepotřebuje, protože má prototypování. Někdo si je vymyslel, tak tam jsou.
- Template stringy jsou spíš syntaktickým cukrem. V PHP jsou už dávno a stejně mnoho programátorů ani netuší, že tam jsou.
- Podobně i fat arrow jsou jen syntaktickým cukrem.
- Když jsem použil destructuring v PHP, byl jsem málem ukamenován. Zřejmě v JS bude sloužit k podobnému účelu.

Podobně by dopadly i další vlastnosti, které jsou IMHO spíše syntaktickým cukrem okrajového významu. No budiž, třeba se nějakému JS programátorovi budou hodit.

atarist

Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #28 kdy: 07. 11. 2016, 15:56:56 »
Vedla mna kolega, ktory sedi, tiahne mu na 50-tku ma dospele deti a prijali ho na poziciu juniora.  Mozno je to tak len v mojom malom vesmire. Len neviem, ci nie je problem inde. Mozno v skusenostiach. Mozno v tom, ze zamestnavatel rad vykoristuje a primaju len mladych slobodnych, bezdetnych, ochotnych a shopnych pracovat 24/7.
A skáče štestím jako blecha, že v předchozím zaměstnání byl jako expert na seniorské pozici, a teď musel jít na juniorskou pozici za polovinu platu....to je přesně to o čem mluvím....a za rok zjistí, že nedá ani to....a už práci nesežene.
Má štestí, že ho to potkalo až v 50. Někoho to potká už 45....

Tak je otázka, proč dostal jen juniorskou pozici, jestli nepřecházel z úplně jiné technologie. Ale jinak - máte pocit, že ti lidi se ve svých 45 někam ztratí? Spousta jich asi přechází na manažerskou pozici řekl bych (třeba už jako vedoucí projektu atd.). Ale že by najednou člověk, co zná používanou technologii, má něco za sebou, najednou v 45 nemohl zavadit o místo... to se mi moc nezdá. Spíš to fakt vidím na to, že postupují po žebříčku jinam, třeba je programování přestane bavit, nechce se jim už řešit stále dokola to samé atd.

noef

  • *****
  • 897
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Horní věková hranice - programátor
« Odpověď #29 kdy: 07. 11. 2016, 16:22:42 »
To jsou zatracene vyznamne zmeny a je jedno, ze cast je pouze cukr. Napr. ten splat je sice cukr, ale je rozdil napsat nekolik radku hnusneho boilerplate kodu vs. tri tecky. Importy jsou taky velmi dulezita vec, nebo strukturovani programu neresite a mate jednu dlouhou nudli?

JS sice tridy nepotrebuje, ale taky proto se casto nepouzialy. A kdyz, tak bylo nekolik zpusobu jak to resit a vsude to tedy bylo pouzivano ruzne - byl v tom bordel -> radeji nepouzivat. To se prave s es2015 zmenilo - jsou proste jedny tridy, ktere jsou jasne na prvni pohled kazdemu a IMO prehlednejsi, treba ta dedicnost. Prototypy tam dale jsou, kdyz nekdo chce jit lowlevel a oldschool, tak ma moznost.

V Haskellu nebo Scale je destructuring (pattern matching) zcela bezny a je to naopak preferovane oproti rucni manipulaci. Nepouzivat to znamena mene prehledny kod (pomijim prejmenovani v JS, tak je to asi o zvyku). To stejne => nebo kratke zapisy vlastnosti, usetri to spoustu boilerplatu - programator nemusi cist balast. Fat arrow zkratily zapis fce a usetrily tolik radku s boilerplate "var that = this;". Const sice lze simulavat, ale z jednoho kratkeho radku se stane obr na 6.

Veci typu typovane pole, proxy nebo generatory umoznujici async nejsou zadny cukr. Stejne tak kolekce, weak kolekce, symboly, nove metody na primitivech (repeat, startsWith, includes), i18n a l10n.

Ikdyby tam byl jenom cukr (coz neni), tak s vasim pristup muzu o C/C++ rict, ze je to jen cukr pro assembler ;D.

 

reklama