Nicméně ne všichni jdou jak stádo za tim jednim který vyšlapal cestu. Stále je tam prostor pro experimenty a pro náhodu a to předpovědět asi nelze žádným algoritmem.
Na druhou stranu lidé mají k dispozici více komunikačních kanálů, než mravenci, takže srovnávat lidi s mravencema mi příde kapku mimo. Člověk vidí dál než mravenec.
Že se to neobejde bez jisté míry násilí, je zcela přirozené, já pacifista nejsem.
By mě zajímalo, kolik válek už pan Nový prožil. Ono je snadný plivat na pacifismus v papučích z pohodlí gauče s lahváčem v ruce.
Stát tím, že převzal garanci za penze generuje poruchy optimálního rozdělení zdrojů. Kdyby to neudělal, staří lidé by se o sebe postarali daleko efektivněji, žili by celý život mnohem zodpovědněji. Měli by například děti a nespoléhali by na stát.
Postarali by se napriklad jak? BTW, generace dnesnich duchodcu patri k tem, kteri deti meli. Nemit deti nebo mit jen jedno je fenomen dneska a povalecne generace se netykal. A pak je tu mensi problem v tom, ze vasim systemem, kdy kazdy bude mit stado deti, se problem pouze odklada a jeho propuknuti by pak bylo o to drsnejsi. Za poslednich mozna 40 let se lidska populace zdvojnasobila. Za dalsich mozna 20 let by se znovu zdvojnasobila, coz znamena pes 14 miliard lidi. Nevim, jestli jste si toho vsiml, ale Zeme zustava porad stejne velka a zdroje se naopak zmensuji. Drive nebo pozdeji bude muset cele lidstvo zavest cinsky system jednoho ditete na rodinu a pokud tak neucini, koleduje si o pruser monumentalnich rozmeru. Anebo se prelidneni bude zase resit svetovou valkou, jako nahrazkou antikoncepce.
Já hlavně nevěřim tomu, že by lidi najednou začli mít více dětí. Průměrný evropan se chová jinak než průměrný africký Křovák, kterýmu je jedno, že z deseti jeho dětí polovička pochcípe hlady, žízní a různé nemoce. On to vyrovná tím, že si vyrobí další. Evropané se chovají více zodpovědně a když vidí, že jim klesá životní standard a že by hrozilo, že to neutáhnou, tak se dětí radši vzdají.
Udivuje mě, jak někdo dokáže ignorovat takové věci, jako kolik se tady za posledních čtvrtstoletí vytunelovalo miliard, že peníze odsávaji daňové ráje, kvůli kterým se snížilo zdanění právnických osob o zhruba 10% za posledních cca 20 let a ani to nestačí na to, aby ti lidé do těch daňových rájů neutíkali.
Co ty krachy bank před cca 8 lety, když propukla ta krize, kdo je zachraňoval? Nepochybně za to můžou taky důchodci... Kdo si na tom namastil? Určitě důchodci...