Vi(m) bez ESC klavesy

Jantar Zelený

Re:Vi(m) bez ESC klavesy
« Odpověď #30 kdy: 29. 10. 2016, 11:00:56 »
Jak už bylo řečeno, stejnou funkci jako ESC má kombinace Ctrl+[, která je i lepší, protože člověk nemusí natahovat ruku. A jinak chete mi říct že někdo ovládá Vim s českou klávesnicí? To musí být slušný masochista...

aaa158

• 245
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 29. 10. 2016, 11:33:13 »
Jak už bylo řečeno, stejnou funkci jako ESC má kombinace Ctrl+[, která je i lepší, protože člověk nemusí natahovat ruku. A jinak chete mi říct že někdo ovládá Vim s českou klávesnicí? To musí být slušný masochista...

Zijem vo Francuzsku a pouzivam vim s AZERTY-fr klavesnicou ;-) takze na Ctrl+[ treba stlacit Ctrl+AltGr+5

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 29. 10. 2016, 11:48:20 »
 AZERTY-fr je snad uplne nejhorsi  AZERTY layout.

Kit

« Odpověď #33 kdy: 29. 10. 2016, 12:09:17 »
A jinak chete mi říct že někdo ovládá Vim s českou klávesnicí? To musí být slušný masochista...

Vim s českou klávesnicí funguje úplně normálně. Pokud je něco nepohodlné, tak si to můžeš přemapovat.

anonym69

« Odpověď #34 kdy: 29. 10. 2016, 14:37:40 »
Nejjednodusi je namapovat capslock na ESC. Protoze capslock je stejne zbytecny a navic je to bliz pro malicek. (takze to tak mam i na na normalnich klavesnicich)

Jeste by mne zajimalo, jak tohoto snadno dosahnou widlaci. Jak jsem si vsiml, musi se na to googlovat nejaky soft, obvykle z neduveryhodnych zdroju.

Na windows je mapovaci utilitka primo od Microsoftu. https://msdn.microsoft.com/en-us/globalization/keyboardlayouts.aspx

S pomocí MS Keyboard Layout Creator je možné pouze změnit, respektive vytvořit nové mapování znaků/kláves (ve smyslu např. "České QWERTZ"). Takže toto bohužel není řešení, protože jednak se změnou rozložení na jiné toto pochopitelně přestane fungovat (spousta lidí přepíná mezi CZ/EN rozložením), a jednak to nebude fungovat třeba v hrách nebo jiných speciálních aplikacích, které systémové rozložení kláves/znaků ignorují a používají vlastní. A mám takový dojem, že systémové klávesy typu Esc, Alt nebo Ctrl takto přemapovat ani nejdou.

Lepším a 100% fungujícícm řešením je ale přímo změna scan codes pro jednotlivé HW klávesy, čili mapování v abstrakci o úroveň níže. Klávesa přemapovaná na Esc se pak opravdu chová jako Esc nezávisle na rozložení kláves a v každé aplikaci:
http://smallvoid.com/article/winnt-scancode-map.html

Já takto mám namapovánu klávesu pro kontextovou nabídku, kterážto poslední dobou z klávesnic také bohužel mizí (především z těch notebookových).

Matěj

« Odpověď #35 kdy: 29. 10. 2016, 21:03:03 »
Ctrl-C