pfSense nebo Ubiquiti / Edgerouter

Franta Ruzicka

Re:pfSense nebo Ubiquiti / Edgerouter
« Odpověď #15 kdy: 29. 10. 2016, 10:10:23 »
Ohledne routeru uz mam jasno, pujdu do pfSense. Mym potrebam staci a narozdil od Edgerouteru nebo VyOS ma GUI.

Spis resim NVR/NAS. Asi se vykaslu na UBNT a jejich NVR. Zvazuju stale to Synology, jelikoz ma i Surveillance aplikaci pro IP kamery. Jako alternativu FreeNAS.
Kdyz ale nebudu mit zvlast NAS a NVR, tak asi nebudu moci mit kamerovy system na extra LANce?

pistelak

« Odpověď #16 kdy: 30. 10. 2016, 00:01:30 »
Jednoznačně Turris Omnia

A co rovnou Cisco ? To stojí podobné zlodějské prachy a je úplně stejně mizerné.

CISCO JE FAJN ROUTER. asi si nikdy necital dokumentaciu k ciscu, ked si precitas dokumentaciu k internetwork operating system, a nebudes kupovat najlacnejsie zariadenia, pochopis o com je cisco, do cisca sa nenavazaj(ak nemas certifikaty z cisca nevies o ciscu absolutne nic...)!

maďarsky neumím, sorry

smsms

« Odpověď #17 kdy: 30. 10. 2016, 00:43:42 »
hmm cech kterej neumi slovensky, a k tomu taky pravdepodobne i troll protoze neumi rozoznat rec// gratuluji// sorry ale jaka odpoved taka odpoved taky//

pistelak

« Odpověď #18 kdy: 30. 10. 2016, 02:12:49 »
hmm cech kterej neumi slovensky, a k tomu taky pravdepodobne i troll protoze neumi rozoznat rec// gratuluji// sorry ale jaka odpoved taka odpoved taky//

snažíš se psát česky marně ovcopichu

hugochavez

« Odpověď #19 kdy: 30. 10. 2016, 03:20:00 »
Ohledne routeru uz mam jasno, pujdu do pfSense. Mym potrebam staci a narozdil od Edgerouteru nebo VyOS ma GUI.

Spis resim NVR/NAS. Asi se vykaslu na UBNT a jejich NVR. Zvazuju stale to Synology, jelikoz ma i Surveillance aplikaci pro IP kamery. Jako alternativu FreeNAS.
Kdyz ale nebudu mit zvlast NAS a NVR, tak asi nebudu moci mit kamerovy system na extra LANce?
Ja PfSense provozuju na tomhle http://www.tinygreenpc.com/   ma to 4x1Gb od Intelu a vzadu jeste 1x1Gb tusim Realtek (to pouzivam kdyz se chci pripojit na IPMI u FreeNASu) i kdyz to po Evrope prodava kde kdo pod svoji znackou pravda je takova ze ty streva i case pochazi od izraelsky firmy CompuLab ktera dela compy pro prumysl, spitaly a armadu  http://www.compulab.co.il/products/embedded-pcs/usvr/
Muj router jede uz nekolik let nonstop a problemy zadne.
Akorat sem musel vymenit WiFi kartu protoze ta puvodni nebyla ve FreeBSD podporovana, ale jelikoz chces pouzit externi AP (coz je rozumnejsi) tak te naka integrovana WiFina trapit nemusi.
Jinak existuje dost dobre napsanej a obsahlej manual (i kdyz starsiho data) jmenem " pfSense: The Definitive Guide Version 2.1"
Na DDG jsem videl primo link na sosnuti PDFka    :)

Jinak Synology melo nedavno nekolik security problemu viz.
http://www.pcworld.com/article/2462600/networkattached-storage-devices-more-vulnerable-than-routers-researcher-finds.html
  "...Researchers from Dell SecureWorks reported in June that a hacker made over $600,000 by hacking into Synology NAS devices and using them to mine Dogecoin, a type of cryptocurrency. More recently, some Synology NAS device owners reported that their systems had been infected by a file-encrypting malware program called SynoLocker. .."

O FreeNASu sem nikdy nic podobnyho neslysel  :)

Franta Ruzicka

« Odpověď #20 kdy: 30. 10. 2016, 08:55:46 »
Ja PfSense provozuju na tomhle http://www.tinygreenpc.com/   ma to 4x1Gb od Intelu a vzadu jeste 1x1Gb tusim Realtek (to pouzivam kdyz se chci pripojit na IPMI u FreeNASu) i kdyz to po Evrope prodava kde kdo pod svoji znackou pravda je takova ze ty streva i case pochazi od izraelsky firmy CompuLab ktera dela compy pro prumysl, spitaly a armadu  http://www.compulab.co.il/products/embedded-pcs/usvr/
Akorat sem musel vymenit WiFi kartu protoze ta puvodni nebyla ve FreeBSD podporovana, ale jelikoz chces pouzit externi AP (coz je rozumnejsi) tak te naka integrovana WiFina trapit nemusi.
Jinak existuje dost dobre napsanej a obsahlej manual (i kdyz starsiho data) jmenem " pfSense: The Definitive Guide Version 2.1"

To mas ten Fitlet-RM xA10? Cenove se to uz hodne blizi tomu co prodavaji s predinstalovanym pfSense, jako treba tady: https://www.voleatech.de/de/produkt/sg-2440/
Mrknu na HW parametry. Oboji je samozrejme nekde jinde oproti APU...

Docela se mi zacina libit myslenka FreeNAS na HP Microserveru, jak tady bylo zminovano. Jak si takove reseni poradi jako NVR pro kamery?

Lol Phirae

« Odpověď #21 kdy: 30. 10. 2016, 10:07:33 »
Docela se mi zacina libit myslenka FreeNAS na HP Microserveru, jak tady bylo zminovano. Jak si takove reseni poradi jako NVR pro kamery?

Např. UniFi Video - How to add a network volume to the NVR appliance?.

milous

« Odpověď #22 kdy: 30. 10. 2016, 12:27:05 »

no STACI :-) on ten free pfSense strci do kapsy mnoho komercnich/drahych reseni namatkou Kerio Control..

Franta Ruzicka

« Odpověď #23 kdy: 30. 10. 2016, 13:38:14 »

Např. UniFi Video - How to add a network volume to the NVR appliance?.

Dik, ale jsem zmaten :-)  To je navod pro UBNT kamery a Synology jako jejich NVR? To snad muzu pouzit primo Surveiilance aplikaci v Synology. Nebo ta s UBNT kamerami nepracuje?
Me ale slo o reseni FreeNAS na tom HP Microserveru. Jak na tom zaridit NVR pro kamery? A pujde to pro kamery UBNT nebo jenom jine? Idea je nekupovat ten NVR od Ubiquiti...

hugochavez

« Odpověď #24 kdy: 30. 10. 2016, 13:46:40 »

no STACI :-) on ten free pfSense strci do kapsy mnoho komercnich/drahych reseni namatkou Kerio Control..
Tak PfSense je zhruba receno Cisco akorat zadara, s povedenym GUI + bez backdooru a bez zkriplenyho RNG (zdravim soudruhy do Juniperu)
A zalezi ciste jen na jaky zelezo to das aby to utahlo provoz kterej od toho vyzadujes. Cisco nektery veci ma napaleny primo do HW takze je (logicky) rychlejsi ale pokud jde o to co lze realne vymacknout ze SW reseni tak PfSense tohle poskytuje.

Lol Phirae

« Odpověď #25 kdy: 30. 10. 2016, 13:59:58 »
Dik, ale jsem zmaten :-)  To je navod pro UBNT kamery a Synology jako jejich NVR? To snad muzu pouzit primo Surveiilance aplikaci v Synology. Nebo ta s UBNT kamerami nepracuje?

Nemám náladu po tom pátrat. Na QNAPu to rozhodně nefunguje. Vzhledem k tomu, že tyhle věci obvykle pracují s kamerama podporujícími ONVIF, což tedy není ani jedna od UBNT, tak to u konkurence nebude asi o nic lepší.

Me ale slo o reseni FreeNAS na tom HP Microserveru. Jak na tom zaridit NVR pro kamery? A pujde to pro kamery UBNT nebo jenom jine? Idea je nekupovat ten NVR od Ubiquiti...

Ano, on už FreeNAS iSCSI neumí, nebo co je přesně za problém? Celý jejich NVR je předražený počítač s Debianem a naprosto nevyhovujícím jedním 500GB diskem. Pokud to opravdu nemám kam hodit do virtuálu, tak si to nainstaluju na tu jejich klíčenku a nastavím tam síťovej disk.

hugochavez

« Odpověď #26 kdy: 30. 10. 2016, 14:04:40 »

To mas ten Fitlet-RM xA10? Cenove se to uz hodne blizi tomu co prodavaji s predinstalovanym pfSense, jako treba tady: https://www.voleatech.de/de/produkt/sg-2440/
Mrknu na HW parametry. Oboji je samozrejme nekde jinde oproti APU...

pouzivam typ FitPC3 LP (=low power=6.5W)  http://www.tinygreenpc.com/computers/fit-pc/fit-pc3-3i.html?SID=a2dbf794237lvedmrocjq4g6j7 
kde je 8GB RAM +mSATA. Grafika je v tom slaba takze na naky streamovani filmu to neni. Puvodne sem to koupil jen tak na pokusy a hrani (FreeNAS na tom taky funguje) a pak sem na to prsknul PfSense no a protoze to chodilo OK tak se z docasneho reseni stalo trvale  ;D 
Ty krabice jsou modularni takze je mozny v tom prohazovat pocty USB a LAN portu atd viz konfigurator. A ted koukam ze uz delaj i model co ma SIM-slot. Jinak ta krabka je celokovova a bytelna....
BTW tahle UK firma je dost draha, ja to kupoval v DK ale videl sem i nakej webshop v Hollandsku co mel o dost nizsi ceny.....zagoogluj.

Franta Ruzicka

« Odpověď #27 kdy: 30. 10. 2016, 14:40:04 »
Ano, on už FreeNAS iSCSI neumí, nebo co je přesně za problém? Celý jejich NVR je předražený počítač s Debianem a naprosto nevyhovujícím jedním 500GB diskem. Pokud to opravdu nemám kam hodit do virtuálu, tak si to nainstaluju na tu jejich klíčenku a nastavím tam síťovej disk.

No problem je v tom, ze nevim jak nastavit, aby mi ty kamery ukladaly zaznamy na FreeNAS. Jestli te dobre chapu, tak to jde pres UBNT Cloudkey a v nem nastavit prislusne sdilene uloziste na FreeNASu?

Franta Ruzicka

« Odpověď #28 kdy: 30. 10. 2016, 15:09:41 »

Tak PfSense je zhruba receno Cisco akorat zadara, s povedenym GUI + bez backdooru a bez zkriplenyho RNG (zdravim soudruhy do Juniperu)
A zalezi ciste jen na jaky zelezo to das aby to utahlo provoz kterej od toho vyzadujes. Cisco nektery veci ma napaleny primo do HW takze je (logicky) rychlejsi ale pokud jde o to co lze realne vymacknout ze SW reseni tak PfSense tohle poskytuje.

Tak predpokladam, ze pro mych +/- 20 LAN klientu a par kamer SW reseni pfSense bohate staci...

Franta Ruzicka

« Odpověď #29 kdy: 30. 10. 2016, 21:04:27 »

Jeste dotaz: bude rozdil v rychlosti pristupu k diskum mezi HP Microserverem a minipocitacem s disky pripojenymi pres eSATA? Obe by bezelo s FreeNAS.