pfSense nebo Ubiquiti / Edgerouter

Franta Ruzicka

pfSense nebo Ubiquiti / Edgerouter
« kdy: 27. 10. 2016, 16:49:46 »

Co by jste zvolili jako router / firewall? Levnejsi HW s pfSense nebo Ubiquiti USG / Edgerouter?

milous

Re:pfSense nebo Ubiquiti / Edgerouter
« Odpověď #1 kdy: 27. 10. 2016, 17:16:51 »

Co by jste zvolili jako router / firewall? Levnejsi HW s pfSense nebo Ubiquiti USG / Edgerouter?

a) BYSTE b) pfSense - to je o level vyse, hral jsem si s obojim a pfSense je nekde jinde, ale ano, musis si poresit HW (pouzivam APU 2C4)

Franta Ruzicka

« Odpověď #2 kdy: 27. 10. 2016, 17:23:13 »

a) ano, byste. diky za opravu...
b) nemam moc zkusenosti ani s jednim. kdybych sel do ubiquity usg, tak bych potom asi volil i wifi prvky ubiquity z duvodu centralizovane spravy (router, wifi, switch, pripadne ip kamery v aplikaci unifi). v pripade pfSense mam trochu volnejsi ruce pri volbe dalsich prvku...

milous

« Odpověď #3 kdy: 27. 10. 2016, 17:31:49 »

a) ano, byste. diky za opravu...
b) nemam moc zkusenosti ani s jednim. kdybych sel do ubiquity usg, tak bych potom asi volil i wifi prvky ubiquity z duvodu centralizovane spravy (router, wifi, switch, pripadne ip kamery v aplikaci unifi). v pripade pfSense mam trochu volnejsi ruce pri volbe dalsich prvku...

mam pfSense a za nim na extra LANce je Unifi Controller (cloudkey) a 8x Unifi AP AC LR a necitim zadna omezeni, nepotrebuju VSECHNY prvky spravovat jednim nastrojem, chci ale aby kazdy jednotlivy prvek plnil svoji funkci co nejlepe

Franta Ruzicka

« Odpověď #4 kdy: 27. 10. 2016, 17:51:29 »
2C4 vs. 1D4 kvuli Intel vs. Realtek? Ma pfSense nejake problemy s Realtekem?

Take nepotrebuji spravovat vsechny prvky jednim nastrojem, souhlasim ze je lepsi mit kazdy jednotlivy prvek vybrany s ohledem na jeho nejlepsi funkcnost.

Pokusim se popsat svuj zamer a budu rad za komentar. Jenom rpo uplnost - jedna se o SOHO, cca 20 klientu celkem. V sitarine jsem zelenac...x
- router/firewall: pfSense (treba na zminovanem Alixu)
- 2 wifi AP: ubiquiti ap ac
- switch: jeste nevim, potrebuji PoE pro IP kamery
- 6x IP kamera: take jeste nevim, zvazoval jsem ubiquiti
- nas/nvr: synology

milous

« Odpověď #5 kdy: 27. 10. 2016, 18:25:00 »
2C4 vs. 1D4 kvuli Intel vs. Realtek? Ma pfSense nejake problemy s Realtekem?

Take nepotrebuji spravovat vsechny prvky jednim nastrojem, souhlasim ze je lepsi mit kazdy jednotlivy prvek vybrany s ohledem na jeho nejlepsi funkcnost.

Pokusim se popsat svuj zamer a budu rad za komentar. Jenom rpo uplnost - jedna se o SOHO, cca 20 klientu celkem. V sitarine jsem zelenac...x
- router/firewall: pfSense (treba na zminovanem Alixu)
- 2 wifi AP: ubiquiti ap ac
- switch: jeste nevim, potrebuji PoE pro IP kamery
- 6x IP kamera: take jeste nevim, zvazoval jsem ubiquiti
- nas/nvr: synology

nejdrive jsem zhledl https://www.youtube.com/watch?v=agieD5uiwYY - vsechny dily doporucuji a pak jsem si dlouho hral s ruznym HW a usoudil ze chci jiz pouze intelske sitovky, krome toho 2C4 je novejsi/vykonnejsi/levnejsi model nez 1D4, na realteku to beha tez, ale ja mam velmi jednoduchy vkus: spokojim se vzdy s tim nejlepsim :-) co se zbytku site tyce, tam si vyber dle svych potreb/penez, moje zkusenosti se Synology/Unifi AP jsou pouze dobre

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 27. 10. 2016, 19:14:20 »
USG určitě ne, to je fakt klikací hračka pro BFU ve vývoji, nastavit se nedá skoro nic. Edgerouter - no, baví tě konfigurovat věci přes shell? Jinak APU2C4 s pfSense můžu jen doporučit, naprosto bezproblémové (což se o předchozím APU s hrůzami od Realteku fakt říct nedalo.)

APčka a kamery od UBNT nám fungujou bez problémů, pokud potřebuješ PoE tak switch s PoE stejné značky bude ideální. Vyhni se těm vysokowattovým modelům pokud to nebude někde v kumbálu v racku, dělá to neskutečný hluk, něco jako US-16-150W by ostatně na ty APčka i kamery mělo bohatě stačit.

Na NAS/NVR bych by vysral a koupil HP Microserver.

Jouda u lopaty

« Odpověď #7 kdy: 27. 10. 2016, 19:59:46 »
Jednoznačně Turris Omnia

milous

« Odpověď #8 kdy: 27. 10. 2016, 20:44:38 »
Jednoznačně Turris Omnia

mno mozna jo, ale mel jsem ho zapujcen na par dni a moc me (a to zduraznuji neb se jedna o muj subjektivni nazor) nenadchnul .. porovnaval jsem to prave s vyse zminenym pfSensem na APU 2C4 a nenasel jsem zadne vyrazne vyhody. ano, pfSense neumi NASovat, ale na to mam Synology a FreeNAS, na virtualizaci mam Proxmox, hardwarove je APU 2C4 tez ponekud jinde nez Turris atd. Turris si urcite sve zajemce najde, ale ja potrebuji reseni do SMB kde nesejde az tak na cene, ale kazdy prvek musi pracovat co nejlepe.. v neposledni rade me odradila tez cena Turrise..  jeste tomu asi dam sanci, ale zatim na me Turris pusobi spise jako pekna hracka pro nadsence - jakoze v tom pozitivnim slova smyslu.

Franta Ruzicka

« Odpověď #9 kdy: 28. 10. 2016, 18:53:09 »

HP Microserver jako misto NASu? Ale co potom na nej, FreeNAS?

waratoyo

« Odpověď #10 kdy: 28. 10. 2016, 20:38:47 »
Doporučujem Proxmox VE + VyOS

milous

« Odpověď #11 kdy: 28. 10. 2016, 23:34:01 »

HP Microserver jako misto NASu? Ale co potom na nej, FreeNAS?

ja mam rad xpenology, ale neni to uplne koser, viz treba http://www.mondaiji.com/blog/other/it/10175-the-hunt-for-the-ultimate-free-open-source-firewall-distro tam najdes dalsi tipy

freenas neni spatny, tesim se na verzi 10, hodne dobrej se mi jevil openmediavault, za zkousku stoji rockstor jakoz i dalsi distra z vyse uvedeneho odkazu...

pistelak

« Odpověď #12 kdy: 29. 10. 2016, 02:12:53 »
Jednoznačně Turris Omnia

A co rovnou Cisco ? To stojí podobné zlodějské prachy a je úplně stejně mizerné.

msmssm

« Odpověď #13 kdy: 29. 10. 2016, 06:04:58 »
Jednoznačně Turris Omnia

A co rovnou Cisco ? To stojí podobné zlodějské prachy a je úplně stejně mizerné.

CISCO JE FAJN ROUTER. asi si nikdy necital dokumentaciu k ciscu, ked si precitas dokumentaciu k internetwork operating system, a nebudes kupovat najlacnejsie zariadenia, pochopis o com je cisco, do cisca sa nenavazaj(ak nemas certifikaty z cisca nevies o ciscu absolutne nic...)!

frantisek

« Odpověď #14 kdy: 29. 10. 2016, 09:06:19 »
CISCO jeste nekoho zajima po tom fiasku s backdoorem?
Ta firma je v podstate mrtva.