Návod jak začít s Javou (pro nevývojáře)

hu

Re:Návod jak začít s Javou (pro nevývojáře)
« Odpověď #15 kdy: 25. 10. 2016, 13:04:21 »
P.S. VŠ je důležitá (v podstatě nezbytná) pro kreativní činnost, na plácání webů ne. Když potřebuju na stavbě vykopat díru, taky VŠ nepotřebuju, ale navrhnout Eiffelovku už bez vzdělání nejde.

Tak to jsem rád, že konečně vím, že nedělám nic kreativního, protože nemám školy. OMG, jak tě respektuju, zkus někdy zauvažovat, zda neexistují i odlišné životní strategie a osudy.

txt

« Odpověď #16 kdy: 25. 10. 2016, 13:31:03 »
Ahojte, momentalne sa venujem programovaniu len vo volnom case (pracujem, niesom na VS) a ucim sa zaklady v jave ... na strednej som uz nejake zaklady v cpp mal, takze zhruba to co som vedel v cpp viem aj v jave (napr. praca s retazcami, cyklami, triedami, subormi, ...).
Chcel by som nejak postupne prejst na webove aplikacie no bodli by mi nejake rady kde zacat, a nejaky hruby popis technologii ktore sa pri tom vyuzivaju, aby som sa do toho lahsie dostal .. teda ak by si nasiel niekto chvilku :)

Tiez by ma zaujimalo ako je to s pracou? Myslite si ze ma v praxy takyto samouk sancu sa uchytit, alebo je ta VS potrebna?

Dakujem za odpovede
P.S. VŠ je důležitá (v podstatě nezbytná) pro kreativní činnost, na plácání webů ne. Když potřebuju na stavbě vykopat díru, taky VŠ nepotřebuju, ale navrhnout Eiffelovku už bez vzdělání nejde.
VŠ pomůže systematičnosti, možná rozhledu, ale kreativitě spíš škodí.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 25. 10. 2016, 13:32:19 »

Tak to jsem rád, že konečně vím, že nedělám nic kreativního, protože nemám školy. OMG, jak tě respektuju, zkus někdy zauvažovat, zda neexistují i odlišné životní strategie a osudy.
Oh, well, excuse me all to hell... (schválně, odkud to je citát?)

Já samozřejmě nemůžu zkoumat osudy každého jednotlivce, vždy existují výjimky a výjimky z výjimek atd. Rada je celkem obecná a mířená na člověka po střední škole (nebo třeba Bc., ale to nechci rozpitvávat), který váhá na dalším studiem. Aniž bych se chtěl někoho dotknout, stojím si za tím, že má-li někdo ambice vyvinout něco inovativního, měl by jít na VŠ nebo získat nějaké ekvivalentní vzdělání (což by klidně mohlo jít i studiem v nějaké komerční firmě pod dohledem/vedením někoho zkušeného). Krom toho existuje hodně široká "šedá" zóna mezi např. vlastním "návrhem" kůlny nebo kurníku a tou již zmíněnou Eiffelovkou, kde spíše než formální vzdělání (byť nikdy není na škodu) hraje roli talent, nadání a soft skills (jako píle a cílevědomost) dotyčného.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 25. 10. 2016, 13:34:08 »
Ahojte, momentalne sa venujem programovaniu len vo volnom case (pracujem, niesom na VS) a ucim sa zaklady v jave ... na strednej som uz nejake zaklady v cpp mal, takze zhruba to co som vedel v cpp viem aj v jave (napr. praca s retazcami, cyklami, triedami, subormi, ...).
Chcel by som nejak postupne prejst na webove aplikacie no bodli by mi nejake rady kde zacat, a nejaky hruby popis technologii ktore sa pri tom vyuzivaju, aby som sa do toho lahsie dostal .. teda ak by si nasiel niekto chvilku :)

Tiez by ma zaujimalo ako je to s pracou? Myslite si ze ma v praxy takyto samouk sancu sa uchytit, alebo je ta VS potrebna?

Dakujem za odpovede
To se říká možná o českých VŠ, v takových USA se kreativita podporuje a rozvíjí už na SŠ (učitelé se selektivně zaměřují na ty nadané a/nebo snaživé).

Inkvizitor

« Odpověď #19 kdy: 25. 10. 2016, 13:41:56 »

Dakujem za odpovede
To se říká možná o českých VŠ, v takových USA se kreativita podporuje a rozvíjí už na SŠ (učitelé se selektivně zaměřují na ty nadané a/nebo snaživé).

Me by zajimalo, v cem presne (ceske) VS skodi kreativite.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 25. 10. 2016, 13:43:50 »

Dakujem za odpovede

Mě taky, jsou lidi, co to opakují furt dokola.

Nemo7

« Odpověď #21 kdy: 25. 10. 2016, 13:59:20 »
Na to rád odpovím... Neskutečně mě štvalo, pokud nějaká šprtka (bohužel tento styl učení mají ve zvyku spíš holky) dostala výbornou známku za "odříkávání" bez pochopení problému. Celkem rychle jsem totiž poznal, že dané látce nerozumí ani zbla. Přitom ze sebe vědomosti chrlila jak výkladový slovník. :) Tento přístup mi bral chuť do učení a pochopení. Samozřejmě pro sebe jsem měl z chápání látky radost, ale říkal jsem si, že tento postup okolí vůbec neocení. Použil bych oblíbenou hlášku z "Básníků" - ofoť si to a máš to bez problémů. Naštěstí na VŠ už to tak nešlo, ale i tam se našly případy tohoto stylu učení (tedy memorování bez kreativity, nic jiného to nebylo).

Kit

« Odpověď #22 kdy: 25. 10. 2016, 14:08:07 »
Mě taky, jsou lidi, co to opakují furt dokola.

Sice si to nemyslím, ale důvodem pro některé může být příliš dogmatické předávání znalostí. Na VŠ jsem se učil OOP stylem, který by dnes vůbec neobstál, ale někteří podle toho dodnes učí. Teprve samostudiem jsem pochopil, v čem vlastně OOP spočívá a také jaký je rozdíl mezi OOP a tím, co je běžně jako OOP prezentováno. Na takové základy se pak už snadno staví kreativita. Pokud však někdo praktikuje jen něco, co se na VŠ naučil, tak si svou kreativitu pouze zadupe.

javaman ((

« Odpověď #23 kdy: 25. 10. 2016, 19:15:16 »
Protože na VŠ nejde o pochopení, ale jen o tupé učení nazpaměť. Něco jako tu předvádí ne moc bystrý Kitův brácha. To by měl být odstrašující příklad pro všechny pochybovače. Ale už jsem to několikrát psát. Pokud je člověk hloupý a k ničemu, tak mu VŠ určitě neublíží a je dobré, aby ji měl. U kohokoli lepšího je to pouze ubíjení potenciálu hloupými lidmi.

Nechat si poradit od javamana.
+1

YF

« Odpověď #24 kdy: 25. 10. 2016, 22:50:35 »
mozna by nebylo spatny si prvne rict co chces vlastne delat ...

spasitel

« Odpověď #25 kdy: 26. 10. 2016, 07:58:03 »
ja to rikal, ze tady se opet rozbehne flame ohledne VS. To je mozny jenom na rootu :D

ded.kenedy

« Odpověď #26 kdy: 26. 10. 2016, 08:29:22 »
Nejdriv se nauc Java SE, tj. tridy, objekty, vyjimky, kolekce, atp. a hlavne objektovy navrh programu. Oficialni tutorial od oraclu neni uplne spatny. https://docs.oracle.com/javase/tutorial/

Prechod na webove technologie a Java EE bude pak hladky. Oficialni tutorial taky neni spatny, ale je docela dlouhy a obsahuje i technologie, ktere asi v zivote nepouzijes. https://docs.oracle.com/javaee/7/tutorial/

Nekdo tu doporucoval podivat se na JSP, coz dle meho neni dobry napad. V podstate se jedna o prezitou technologii, ktera odpovida predstavam o tvorbe webovych aplikaci z minuleho stoleti a naucis se maximalne ruzne nesvary. Podivej se radeji na JSF.

Izidor

« Odpověď #27 kdy: 26. 10. 2016, 14:21:56 »
No podle mých zkušeností člověk může být kreatívní jak chce, ale ve většině firem tu kreativitu stejně udusí. V drtivé většině případů k programátorovi přistupují systémem: Tady máš zadání, tak moc nemysli, nerozvíjej to a hlavně to co nejrychleji naimplementuj.
Je to smutné, ale nevidím rozdíl mezi dělníkem u výrobního pásu a programátorem. Ano jsou obory, kde je kreativita vyžadována i u lidí co programujou, ale tyhle obory jsou mimo IT, mluvím o embedded systémech (to je napůl elektronika), mechatronika, robotika apod. Ale tam je zapotřebí trošku širší rozpětí znalostí (matematika, fyzika, konstrukce, elektronika) společně s programováním.

« Odpověď #28 kdy: 26. 10. 2016, 14:30:34 »
No podle mých zkušeností člověk může být kreatívní jak chce, ale ve většině firem tu kreativitu stejně udusí. V drtivé většině případů k programátorovi přistupují systémem: Tady máš zadání, tak moc nemysli, nerozvíjej to a hlavně to co nejrychleji naimplementuj.
Je to smutné, ale nevidím rozdíl mezi dělníkem u výrobního pásu a programátorem. Ano jsou obory, kde je kreativita vyžadována i u lidí co programujou, ale tyhle obory jsou mimo IT, mluvím o embedded systémech (to je napůl elektronika), mechatronika, robotika apod. Ale tam je zapotřebí trošku širší rozpětí znalostí (matematika, fyzika, konstrukce, elektronika) společně s programováním.

Na druhou stranu - je nebyla by kreativita v podobnych situacich velmi casto spis na skodu?

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 26. 10. 2016, 15:01:00 »
To je pravda, často je potřeba jen udělat něco přesně podle zadání. Nicméně matematika, fyzika, případně další obory se hodí vždy.