Je lepší Windows nebo Linux?

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
Re:Je lepší Windows nebo Linux?
« Odpověď #270 kdy: 27. 10. 2016, 08:57:42 »
jakoze vy jste tady udelali vycet firem, u kterych je pouzivani linuxu samozrejmosti neznamena, ze vecsina firem to pouziva take. ruzne banky, ruzne instituce, ruzne eHealth bezi na windowsech. vazne si tady ti linuxaci myslej, ze ich system je vsude? :D

To je mozne. Ale puvodni argument byl Ve velkych firmách s tisici pc a notasy nikdo nebude používat linux a nejaky pofiderni nahradu excelu, ze jo a ten byl vyvracen. To, ze vetsina firem nenasla odvahu prejit od MS, kde casto setrvavaji ciste ze setrvacnosti, nikoliv z duvodu vetsi kvality Widli, je o necem jinem. Zejmena pak dnes, kdy se na vsechny vali uzasne Widle 10, ze kterych nadsenim rici jak admini, tak useri.

BTW, nevim, co ma byt eHealth, ale uz tak pred 20 lety jsem v jednom spitale cumel na graficky terminal na recepci a nebyly to ani Widle, ani Mac. Ledaze by byly rafinovane maskovane. No, copak to asi mohlo byt, kdyz tedy ne neco NIXoviteho?

pred 20 lety nejspis ms-dos, ostatne se pouziva dodnes kolikrat to v ruznych obchodech jako terminaly vidim i s jehlickou a traktorem (zrejme nejaka Fox Pro nadstavba, pc-fand, turbovision apod.)... ucetnictvi ucto2000, Stereo furt jede ... msdos is not dead a ani se nedivim, start za 3 vteriny, okamzita odezva a ovladani pres klavesove zkratky, blbuvzdornost, spousta hotovych reseni... o tom se dnesnim modernim systemum s nejakym okennim managerem muze jen zdat, jedine primo linux terminalova aplikace jako ma treba ta ceska posta nasazenej suse na prepazkach kdyz sleduju pracovnice tak ta odezva je docela rychla ...

kazda firma si umi a take velmi dobre pocita TCO vcetne poplatku za pripadne licence ci prechod (vcetne nutnosti nechat si vyvijet pripadny sw na zakazku nebo svymi vyvojari jako zamestnanci protoze nemuze pouzit jiz hotove krabicove reseni, naklady na priohnuti ruznych alfa beta linux proof of concept reseni v ruznem stadiu rozkladu, vydrzovat si schopnejsi a tedy drazsi adminy nez win only monkeys atd. atpod. ),

tema suse frontend terminalama na prepazkach ceske posty bych se ale zase az tak nechlubil, to uz spis co pouziva  Seznam nebo spis Google ... na tech tisicich serverech po svete

taky asi infrastruktuta amazonniho AWS coz je dost velka zalezitost nepojede asi na win, byt win pak jako cloudove reseni mimo jine systemy taky nabizeji

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #271 kdy: 27. 10. 2016, 09:01:44 »
Nic jako stage1 se u Windows nedistribuuje pro instalacni ucely.

Coz neni muj problem. Kdyz si nekdo vymysli takto blbou podminku pro Linux, tak at si sam zajisti srovnatelnou zalezitost pro Widle.

spasitel

« Odpověď #272 kdy: 27. 10. 2016, 09:08:36 »
To, ze vetsina firem nenasla odvahu prejit od MS, kde casto setrvavaji ciste ze setrvacnosti, nikoliv z duvodu vetsi kvality Widli, je o necem jinem.
To jste delali pruzkum ve firmach?

roman_swe

« Odpověď #273 kdy: 27. 10. 2016, 10:05:58 »
Citace
Nestane se ti, že uprostřed práce začne otravovat systém s restartem, případně si spadne jen tak, aby se neřeklo.
toto je loz! este povedzte, ze sa vam system samovolne restartol po updateoch. mne padol windows 10 len pri pouzivani touchpadu na notase. a dovodom je samotny driver od synapticu a nie windows. ale kamarat vravel, ze ma linux mint a ked da na celu obrazovku norton commander, tak system mu spadne. to uz bude ozaj niekde chyba ;)
nedostatok swift a xcode programatorov je hlavne pre iphony. vsak cely Apple je uspesny hlavne kvoli iphonom, to je jeho tahunom.

Určitě to byl Norton Commander pod tím linuxem?

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #274 kdy: 27. 10. 2016, 10:23:37 »
Nic jako stage1 se u Windows nedistribuuje pro instalacni ucely.

Coz neni muj problem. Kdyz si nekdo vymysli takto blbou podminku pro Linux, tak at si sam zajisti srovnatelnou zalezitost pro Widle.

Ta podmínka vznikla z panické hrůzy, protože výsledek takového klání sami dobře ví dopředu ;)

j

« Odpověď #275 kdy: 27. 10. 2016, 12:58:14 »
Tak jo. Ja pripravim seznam programu a vy budete instalovat Gentoo ze stage1.
Klidne, ale ty budes kompilovat cely widle - a ty appky k tomu, kde si sezenes zdrojaky je tvuj problem.

US Army, NAVY pouzivaji win XP a do roku 2017 chteji prejit komplet na win10. to, ze nekdo vyuziva linux jako server, budiz. jenomze opak je pravdou, protoze vecsina firem vyuziva windows a microsoft produkty. jakoze vy jste tady udelali vycet firem, u kterych je pouzivani linuxu samozrejmosti neznamena, ze vecsina firem to pouziva take. ruzne banky, ruzne instituce, ruzne eHealth bezi na windowsech. vazne si tady ti linuxaci myslej, ze ich system je vsude? :D
Jasne, zase zvanis z cesty ... linuxaci csi nic myslet nemusej, oni to vedi - narozdil od tebe. Neexistuje na tyhle planete firma, ktera by nepouzivala tuxe. Pouzivas ho i TY.

... kdy se na vsechny vali uzasne Widle 10, ze kterych nadsenim rici jak admini, tak useri.
Neznam zadnou firmu, kde by se pouzivaly desitky, zato jich znam nekolik, kde to zkusili a honem migrovali zpet na win7. A ted resi, co s tim, protoze desitky nevypadaj, ze by nekdy, byt v daleky budoucnosti, mely bejt pouzitelny.

jako terminaly vidim i s jehlickou a traktorem...
Az na tu drobnost, ze to davno neni M$ dos ... pac ten na nicem narozdil od free alternativ nefunguje.

Ta podmínka vznikla z panické hrůzy, protože výsledek takového klání sami dobře ví dopředu ;)
Tak jelikoz se mu ty widle budou tejden patchovat, tak to vpohode stihnes vcetne kompilace kompletniho KDE, GNOME ... aby si mel zceho vybrat.

BTW: Neni nic snazsiho nez FEATURES="getbinpkg" PORTAGE_BINHOST="http://binhost.genfic.com/packages"

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #276 kdy: 27. 10. 2016, 13:26:44 »
spis je zajimavy ze akcie microsoftu jsou na historickem maximu, osobne moc nechapu, w10 imho nejsou moc uspech (ve srovnani s legendarnimi wxp a w7), ani jinde nevidim nejaky wow efekt, kde berou akcionari ten optimismus ... spis je to posledni roky od jebu k jebu kam se podivam, vsechno nedotazeny, nezajem o detaily jak je obvykle u ms (ani surface), mobilni divize ko, v cloudu vsem ujel vlak (amazon je jasna jednicka a trend je ze posiluje market share), domacnosti s oem windows to budou drobny, tak jedine ze jsou jako historicky fakt dobre zahackovany v business, korporatni, government sektorech (excel, active directory ...)

Akai

« Odpověď #277 kdy: 27. 10. 2016, 13:32:47 »
spis je zajimavy ze akcie microsoftu jsou na historickem maximu, osobne moc nechapu, w10 imho nejsou moc uspech (ve srovnani s legendarnimi wxp a w7), ani jinde nevidim nejaky wow efekt, kde berou akcionari ten optimismus ... spis je to posledni roky od jebu k jebu kam se podivam, vsechno nedotazeny, nezajem o detaily jak je obvykle u ms (ani surface), mobilni divize ko, v cloudu vsem ujel vlak (amazon je jasna jednicka a trend je ze posiluje market share), domacnosti s oem windows to budou drobny, tak jedine ze jsou jako historicky fakt dobre zahackovany v business, korporatni, government sektorech (excel, active directory ...)
To ano, ale jen díky Azure, jinak s Windows 10 na desktopech moc díru do světa neudělali a mobilní Windows netřeba zmiňovat ...

spasitel

« Odpověď #278 kdy: 27. 10. 2016, 14:01:47 »
kdyz w10 nejsou uspesny, tak vy jste telata. Proc? je vice nez 400 000 000 aktivnich zarizeni s w10. a ne statistiky nejsou delany z poctu prodanych licenci. Vzdyt ten linux nepodporuje ani poradne 4K, nema poradnou podporu pro zrakovo postizeni lidi. vcera mel MS konferenci a predstavil paradni stroje Surface Book a Surface Studio. Novy update pro w10 prinese 3D a to primo v systemu, zdarma. Microsoft je na mile vzdaleny co se tyce VR ve srovnani s linuxem. Kdyby se Microsoftu nedarilo, tak jejich akce by nebyli na maximu. Jenom tady par linuxaku ma v tom jasno, ze windows bude nahrazen linuxem. To slysim uz nejmin 10let ale bude to vic.
Ja nevim proc je tato diskuze otevrena jeste. kazdej si tu bude hajit sve. Tady na rootu neni zadna  moderace prispevku, ktere by byli v teme. Ani se neni co divit, vzdyt kdyby smazali vsechny zbytecne prispevky, tak kazdej topic by mel tak po 5 prispevku. ostatni jsou jenom sracky

politbiro

« Odpověď #279 kdy: 27. 10. 2016, 14:13:31 »
vetsina uzivatelu, kteri picujou na windows, samotnej system nevedi ani pouzivat. stretnul jsem uz zopar takovych programatoru ;)

alda

« Odpověď #280 kdy: 27. 10. 2016, 14:50:52 »
Zu jsem mel par notasu s W a nerozumim jak nekdo muze napsat, ze je Problem s instalaci? Po zapnuti se spusti instalace, odpovim na par otazek a jede to do konce bez jakychkoliv problemu?

To pouzivate nejake torrentove instalace Widli nebo co? :)

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #281 kdy: 27. 10. 2016, 14:51:50 »
Jenom tady par linuxaku ma v tom jasno, ze windows bude nahrazen linuxem.

To jsem nikdy netvrdil, ale je mozne, ze me nepovazujes za linuxaka. Na desktopu to koneckoncu pouzivam jen asi mesic. Ale za svym si stojim, ze pro nehrace domu je tux jasna volba. Kdyby nekdo resil ty spinave praktiky mrkvosrotu, tak v domacim prostredi uz vymizel.

Ja nevim proc je tato diskuze otevrena jeste. kazdej si tu bude hajit sve. Tady na rootu neni zadna  moderace prispevku, ktere by byli v teme. Ani se neni co divit, vzdyt kdyby smazali vsechny zbytecne prispevky, tak kazdej topic by mel tak po 5 prispevku. ostatni jsou jenom sracky

Proc by se mela zavirat? Je hezke, jak rikas, jak je tu vsechno off-topic, hlavne ze tvuj prispevek je taky off-topic. Toto vlakno bylo o Windows vs Linux pro programatora. Nekdo dodal statistiky, ktere rikaji, ze pro profi pouziti na tom Widle nejsou tak skvele, jak se tu nekteri snazili procpat.

vetsina uzivatelu, kteri picujou na windows, samotnej system nevedi ani pouzivat. stretnul jsem uz zopar takovych programatoru ;)

Pouzival jsem vyhradne Win 10 64b pres rok. Predesle verze od 95 jsem take na desktopu pouzival vyhradne. Rozhodne muzu srovnavat. Na to, jak jsou Widle drahe, bych cekal neco vic - napr. system updatu, ktery se po par mesicich nerozbije a neni nutne cely OS preinstalovat. Nebo tuny spehovacich veci, ktere kdyz vypnete, tak se stane nabidka start nepouzitelnou - vyhledavani ani po 10 vterinach nic nenajde, ani polozky v nastaveni. Podobne neprofesionalni je updatovat desitky minut a uzivateli ukazovat jen cernou obrazovku. Nebo nezastavitelne bobtnani - z pomerne dost uz po instalaci (30GB?) se me posledne dostaly na trojnasobek. 7ky na tom nebyly o nic lip. Uptime je taky bidny, par dni Widle nevypinat (pokud to prezijou) znamena celkem velke zpomaleni. Zadny z techto problemu jsem na servru s Debianem nezaznamenal za 10 let. Ani jednou jsem nemusel preinstalovat, vzdy jsem system upgradoval a bez problemu. (Widle u pribuzneho byly updatovane z 8 na 10 a jsou obcas nepouzitelne. Proces explorer se jednou za par hodin dostane do stavu 100% vyuziti CPU a ani jeho zabiti nepomuze. Pomuze jen restart.) Uptime jsem bezne mival v mesich a dal by asi i vic, ale radeji jsem ho obcas restartoval, napr. po updatech, nebo kdyz jsem si s necim hral. Podobne v pohode bylo po par letech i Lubuntu na desktopu u pribuzneho. Widle IMO drzi nad vodou jen zneuzivani monopolniho postaveni a programy (i samozerjme ty hry), ktere jsou psane jen na ne. Naopak jejich "kvalita" je IMO spise potapi (jmenuji jen par poslednich: dlazdice, drm co zpomaluje PC o procenta a stale bezi, nevypnutelna opruz obrazovka pred prihlasenim, v podstate zadna customizace - i ten hloupy dark theme dali pryc, prospikovane bonzovatky).

Iviak

« Odpověď #282 kdy: 27. 10. 2016, 14:52:44 »
Ja sa priznám, jak vidím windows som proste mimo - neviem čo to robí, ako to robí, kde to hladať, ale myslíš že by som nenadával, keby som to vedel? Nadával. Nenadával som na 3.1 a 95... potom som prešiel na linux paralerne s w98, 2000, Me, XP takže som mohol porovnávať. Poznal som oba dva systémy a viac sa mi páčil linux.
Potom som skúsil Win7 a už som vedel že tá vec ku mne nesmie. Na hdd vydržal 2 týždne, win8 2 dni. Sledovať traffic čo to posiela po sieti keď to nič nerobí je na mrtvici. Ale prosím keď vám to vyhovuje, kludne si to používajte.

spasitel

« Odpověď #283 kdy: 27. 10. 2016, 15:22:44 »
jsem vyvojar .NET/C#. cili pro mne je windows jasna volba. jako muzu prejit na linux a pouzivat javu, ale proc bych to delal, resp. proc bych pouzival javu, kdyz C# mi prijde jako mnohem vyspelejsi jazyk?

dustin

« Odpověď #284 kdy: 27. 10. 2016, 15:34:42 »
jsem vyvojar .NET/C#. cili pro mne je windows jasna volba.

Pak nechápu, proč se tu vůbec vyjadřuješ, když toto je diskuse o vývojářích, kteří mohou smysluplně na linuxu vyvíjet (tedy logicky nepíší primárně v .NET).