Proč se učit Perl?

David

Proč se učit Perl?
« kdy: 02. 10. 2016, 10:00:16 »
Nejakou dobu jsem pracoval s Pythonem, Lua a trochu Ruby. Zajimalo by mne proc se v dnesni dobe ucit Perl? Je to diky tomu ze se vyskytuje snad na kazdem *nixu? kvuli rozsahlosti CPANu? Nebo jsou to jine duvody?
« Poslední změna: 02. 10. 2016, 21:22:51 od Petr Krčmář »

čumil

Re:Proc se ucit Perl?
« Odpověď #1 kdy: 02. 10. 2016, 11:07:17 »
Perl neumim ale je mi líto prázdného vlákna, tak odpovím.

Před nějakou dobou sem se zajímal presně o to samí. Závěr byl ten systém balíčků který je prý enormě gigantický a přitomnost na každém unixu.

Při učení mě znechutila syntaxe a vyprd sem se na to.

Trump

« Odpověď #2 kdy: 02. 10. 2016, 11:14:18 »
Ucte sa to az vtedy, ked to budete potrebovat. Dovtedy je to strata casu.

Kit

« Odpověď #3 kdy: 02. 10. 2016, 11:29:09 »
V Perlu je napsána významná část operačních systémů. Pokud chci funkcionalitu svého operačního systému pozměnit nebo doplnit, tak se znalost Perlu docela hodí.

mikrom

« Odpověď #4 kdy: 02. 10. 2016, 11:40:54 »
Nejakou dobu jsem pracoval s Pythonem, Lua a trochu Ruby. Zajimalo by mne proc se v dnesni dobe ucit Perl? Je to diky tomu ze se vyskytuje snad na kazdem *nixu? kvuli rozsahlosti CPANu? Nebo jsou to jine duvody?
Jednoducho preto, ze Perl je zaujimavy, programovanie v nom je zabava a jeho znalost sa ti moze niekedy hodit.
Z praktickeho dovodu: na http://www.tiobe.com/tiobe-index/ je Perl spomedzi menovanych skriptovacich jazykov druhy za Pythonom ale pred Ruby a Lua, takze sa stale pouziva.

gl

« Odpověď #5 kdy: 02. 10. 2016, 17:46:18 »
Určitá výhoda oproti jiným jazykům je stabilita a zpětná kompatibilita. 15 let starý skript spustíš bez problémů nejnovější verzí perlu. CPAN nejspíš není rozsáhlejší než achivy jiných jazyků, ale určitě tam najdeš balíky, které nemají ekvivalent jinde.

javaman ((

« Odpověď #6 kdy: 02. 10. 2016, 18:14:45 »
To má Java taky. Perl dnes cenu nemá. Hlavně 6 je dost jiná a pochybuju, že je plně kompatibilní.

gl

« Odpověď #7 kdy: 02. 10. 2016, 18:34:15 »
To má Java taky. Perl dnes cenu nemá. Hlavně 6 je dost jiná a pochybuju, že je plně kompatibilní.

Perl 6 je jiný jazyk. Tam kompatibilitu nikdo nečeká.

qwertz

« Odpověď #8 kdy: 02. 10. 2016, 21:01:26 »
Tak proč se to jmenuje stejně? To je jako by Windows 10 neuměl otevírat exe soubory, však je to jiný OS, tam nikdo zpětnou kompatibilitu nečeká.

gl

« Odpověď #9 kdy: 02. 10. 2016, 21:11:22 »
Tak proč se to jmenuje stejně? To je jako by Windows 10 neuměl otevírat exe soubory, však je to jiný OS, tam nikdo zpětnou kompatibilitu nečeká.

Narozdíl od Windows vás nikdo netlačí k přechodu. Ty jazyky se budou vyvíjet paralelně. Perl 6 se možná nikdy nerozšíří. Perl 5 se bude používat ještě hodně dlouho.

Kit

« Odpověď #10 kdy: 02. 10. 2016, 21:31:54 »

Asi to bude podobné, jako Python vs. Python3 nebo SQLite vs. SQLite3 vs. SQLite4. Prostě tady budou všechny verze současně. Nové aplikace se budou vyvíjet v novém prostředí a staré udržovat v původním.

gl

« Odpověď #11 kdy: 02. 10. 2016, 21:48:31 »

Asi to bude podobné, jako Python vs. Python3 nebo SQLite vs. SQLite3 vs. SQLite4. Prostě tady budou všechny verze současně. Nové aplikace se budou vyvíjet v novém prostředí a staré udržovat v původním.

python3 rozbil zpětnou kompatibilitu pro mnohem menší "vylepšení". Navíc nejsou kompatibilní ani jednotlivé verze pythonu 3. Python 2.6 a 2.7 také nejsou kompatibilní.

javaman ((

Re:Proč se učit Perl?
« Odpověď #12 kdy: 02. 10. 2016, 21:52:13 »
Alespoň důkaz, proč se nevyplatí učit skriptovací jazyky, které ani nejsou spolu kompatibilní. Tohle se u Javy ještě nestalo 8)

Kit

« Odpověď #13 kdy: 02. 10. 2016, 22:09:14 »
Alespoň důkaz, proč se nevyplatí učit skriptovací jazyky, které ani nejsou spolu kompatibilní. Tohle se u Javy ještě nestalo 8)

To je mi novinka. Skutečně jdou novou Javou přeložit i staré zdrojáky? Obráceně to nejde, to je jasné.

javaman ((

« Odpověď #14 kdy: 02. 10. 2016, 22:17:59 »
Jde spíše o binární kompatibilitu, ale samozřejmě i překlad je možný. To jsi nevěděl?