Proč se učit Perl?

čumil

Re:Proč se učit Perl?
« Odpověď #30 kdy: 03. 10. 2016, 11:05:40 »
No sketari pouzivajici Vi a Perl jsou uz klerus vysokeho radu. Poznate je snadno, jsou jako vegani nebo appliste. Hned vam to reknou  ;D Jakkoliv racionalni debata typu "zbytecne slozita syntax Perlu" skonci s tim, ze jste debil co nechape Perl. A kdyz nahodou nemuzou nejakou vasi poznamku obhajit tak prijde mantra "v Perl6 to jde". Takze je to jak v bibli, Perl5 - stary zakon, Perl6 - novy zakon. No a pak maji jeste ty souteze kto ma mensiho ptak.. tedy mensi oneliner. Ty onelinery jsou take dulezita mantra v boji proti ostatnim jazykum. Proste i kdyz se zda ze iny jazyk dela neco lepe tak zacnou, ze "napis to jako oneliner". Dalsi kapitola je hrdost kdyz se jim podari infiltrovat nejakou aplikaci. Napr Git ma kuli nejakymi filtru zavislost na Perlu, a ten ma zas zavislost na shellu a ten zas na libc6 atd. Ve vysledku pak napr binarka Gitu ve Windows nemuze byt jeden 200kb exe ale desitky megabajtu balastu.
Todlenc zní hezky, náboženství pomáhá na negativní náhled na svět...

Zná někdo hezkej perl tutoriál?

Boo

« Odpověď #31 kdy: 03. 10. 2016, 11:30:10 »
Zná někdo hezkej perl tutoriál?

Takhle ne, musis si najit guru-a a vydat se s nim na nelehkou cestou k osviceni plnou ponizeni, sebaobetovani a odrikani.

dustin

« Odpověď #32 kdy: 03. 10. 2016, 11:46:00 »
Je veliký rozdíl mezi tím, když používám pro své účely vim, a když napíšu extrémně nečitelný kód v perlu, který někdo jiný po mně bude muset rozplétat.

IMO by se admin měl vyznat v základech perlu, aby uměl skript trochu upravit. Není to nic složitého, obzvláště dnes s googlem při ruce. Před lety jsem psal relativně větší skript (cca tisíc LOC) a na každý cyklus nad strukturami jsem se musel podívat do knížky do kapitol Vytvoření pole hashů, Procházení pole hashů, Vytvoření hashe polí, Procházení hashe polí. Jo, asi jsem blbej, ale tohle jsem opravdu ani opakovaně nedokázal dát bezchybně z hlavy...

Ivan

« Odpověď #33 kdy: 03. 10. 2016, 12:14:36 »
AWK jsem vynechal a ze shellu, jsem presel rovnou na Perl. Pak jsem si rekl, ze vynecham Python2 a naucim se rovnou Python3, mezitim jsem ale vynechal i Ruby, Haskel a Lua. V Perlem si vystacim doted.

Perl je urceny jako nahrada za shell scripty a vic od nej necekejte. Samotny jazyk obsahuje veci, ktere dnes povazujeme za "moderni", napr. map-reduce je v Perlu uz asi 20let. Na druhou stranu, jsou v nem veci, pres ktere se dostanete jen tezko - napr. lokalizace.

Muj nazor je takovy, ze je mnohem snazsi udrzovat 1K radku v Perl, nez 8K radku v shellu. Navic portabilita scriptu v Perl je mnohlem lepsi nez u shell scriptu.

A pokud jde o ten line noise, tak to je dost prehrane. Ten jazyk ma zabudovanou podporu pro regularni vyrazy ja urovni syntaxe a proto se casto pouziva ke zpracovavani textu. Udrzovat kod, ktery se z vetsi casti sestava z regularnich vyrazu neni parada v zadnem jazyce. Rucne napsany parser v Ccku anebo v Jave je taky maso, ale jinym zpusobem.

Kit

« Odpověď #34 kdy: 03. 10. 2016, 12:48:38 »
Je veliký rozdíl mezi tím, když používám pro své účely vim, a když napíšu extrémně nečitelný kód v perlu, který někdo jiný po mně bude muset rozplétat.

IMO by se admin měl vyznat v základech perlu, aby uměl skript trochu upravit. Není to nic složitého, obzvláště dnes s googlem při ruce. Před lety jsem psal relativně větší skript (cca tisíc LOC) a na každý cyklus nad strukturami jsem se musel podívat do knížky do kapitol Vytvoření pole hashů, Procházení pole hashů, Vytvoření hashe polí, Procházení hashe polí. Jo, asi jsem blbej, ale tohle jsem opravdu ani opakovaně nedokázal dát bezchybně z hlavy...

Jistě by byly zajímavé i některé one-line chuťovky, které jsem si v Perlu udělal do Vimu. V jiných jazycích by to však bylo delší a komplikovanější.

Pokud nějaký perlovský skript má 1000 LOC, v Javě by to mohlo být tak na 10-20 tis. LOC. To už se mi však jeví skoro za limitem Perlu, javovské aplikace na tom však začínají. Jistěže Perl zvládne i víc, ale čím delší je skript, tím hůře je udržovatelný.

Důležité je tedy u perlovských skriptů udržet na uzdě jejich délku.

Považuji za významné, že se perlovské skripty dají používat jako lepidlo mezi ostatními komponentami operačního systému. Tato vlastnost mnohým jazykům chybí nebo je to v nich silně obstruktivní.

atarist

« Odpověď #35 kdy: 03. 10. 2016, 12:53:05 »

Pokud nějaký perlovský skript má 1000 LOC, v Javě by to mohlo být tak na 10-20 tis. LOC.

citation needed

Kit

« Odpověď #36 kdy: 03. 10. 2016, 13:06:53 »
AWK jsem vynechal a ze shellu, jsem presel rovnou na Perl. Pak jsem si rekl, ze vynecham Python2 a naucim se rovnou Python3, mezitim jsem ale vynechal i Ruby, Haskel a Lua. V Perlem si vystacim doted.

Perl je urceny jako nahrada za shell scripty a vic od nej necekejte. Samotny jazyk obsahuje veci, ktere dnes povazujeme za "moderni", napr. map-reduce je v Perlu uz asi 20let. Na druhou stranu, jsou v nem veci, pres ktere se dostanete jen tezko - napr. lokalizace.

AWK jsem nevynechal a dodnes ho používám. Významně mi však v něm chybí podpora CSV, bez které se na mnoho úloh prostě použít nedá. V takovém případě sáhnu po oblíbeném PHP, které to má vyřešeno.

Lokalizace se dá snadno vyřešit externími komponentami. Proč bych se měl snažit o sort dle českých pravidel, když mohu zavolat externí utilitu, která to umí perfektně?

gl

« Odpověď #37 kdy: 03. 10. 2016, 14:19:12 »
Rovnako alebo este horsie je na tom aj node.js a npm. X balikov kazdy ma uplne ine API, kazdu chvilu nieco prestane fungovat. to co popisujes neni problem len perlu, ale skoro vsetkych skriptovacích jazykov. Javaman pise ze java tieto problemy nema, ja doplnim ze ani .NET. To co som prelozil v .NETe 1.0 pred 15timi rokmi prelozim aj v najnovsej verIi .NETu. V js svete je bezne ze si programatori len tak zmenia nazov funkcie kazdu chvilu je nieco deprecated, alebo jednoducho prestane fungovat programator s kazdym updatom balika zaziva peklo, obcas sa stane ze autor kniznice ju len tak prestane vyvyjat s odporucanim pouzivat inu kniznicu, v .NETe som na taketo problemy nenarazil, vsetko bezi ako hodinky aj po 15tich rokoch c++ detto. Treba si vyberat jazyky ktore dodrziavaju standardy skriptovacie jazyky su povacsine one man shows. Aspon to jsko sa snazi o aky taky standard a aj nove zmeny su spatne kompatibilne (triedy su len syntakticky cukor nad prototypmi, async await nad generátormi atd) ale kniznice v js su jedna velka tragedia.

Pro .NET před patnácti lety existovaly nějaké knihovny třetích stran? I těch oficiálních Microsoft spoustu ukončil.

Radek Miček

« Odpověď #38 kdy: 03. 10. 2016, 14:44:20 »
Pro .NET před patnácti lety existovaly nějaké knihovny třetích stran? I těch oficiálních Microsoft spoustu ukončil.

Myslím, že ano - .NET Framework 1.0 Beta 2 byl k dispozici pro širší veřejnost.

Boo

« Odpověď #39 kdy: 03. 10. 2016, 14:58:01 »

Jo matne pamatuji, ze pro MSDN predplatitele to bylo k dispozici, testovali sme s tim migraci ASP do ASP.NET a bylo to pouzitelne.

gl

« Odpověď #40 kdy: 03. 10. 2016, 15:22:40 »

Jo matne pamatuji, ze pro MSDN predplatitele to bylo k dispozici, testovali sme s tim migraci ASP do ASP.NET a bylo to pouzitelne.

NuGet vznikl v roce 2010, CPAN vznikl v roce 1993. Srovnávat zpětnou kompatibilitu balíků není moc fér.

gl

« Odpověď #41 kdy: 03. 10. 2016, 17:57:38 »
Před lety jsem psal relativně větší skript (cca tisíc LOC) a na každý cyklus nad strukturami jsem se musel podívat do knížky do kapitol Vytvoření pole hashů, Procházení pole hashů, Vytvoření hashe polí, Procházení hashe polí. Jo, asi jsem blbej, ale tohle jsem opravdu ani opakovaně nedokázal dát bezchybně z hlavy...

Když perlista vidí vytváření hashe polí v Javě, tak to také nemůže pochopit. V perlu je to velice jednoduché.

Kód: [Vybrat]
my %h = (a => [1, 2, 3], b => [4, 5, 6]);

Jde to stejně snadno v Javě?

Základ je znalost referencí.

http://perldoc.perl.org/perlref.html

andy

« Odpověď #42 kdy: 03. 10. 2016, 23:16:58 »
Citace
A pokud jde o ten line noise, tak to je dost prehrane. Ten jazyk ma zabudovanou podporu pro regularni vyrazy ja urovni syntaxe a proto se casto pouziva ke zpracovavani textu.
Kdysi jsem v Perlu napsal nějaký backup software. Cca. na 3 týdny jsem vypadl a pak jsem se na to podíval - zjistil jsem, že se v tom vůbec nevyznám. Takhle hrozně se mi to v jiným jazyce nestalo ani před tím ani potom.....

Citace
Udrzovat kod, ktery se z vetsi casti sestava z regularnich vyrazu neni parada v zadnem jazyce. Rucne napsany parser v Ccku anebo v Jave je taky maso, ale jinym zpusobem.
Jojo...není nad parsery v haskellu :)

mikrom

« Odpověď #43 kdy: 04. 10. 2016, 00:35:30 »
Perl ma problem, ze ho navrhoval clovek, co o navrhu jazyku nemel paru a vysledek je celkem otres.
Naopak, Larry Wall je genius (nieco si od neho precitaj) a perl je genialny jazyk.
Novsie skriptovacie jazyky ako napr. Python aj Ruby boli v mnohom inspirovane hlavne Perlom..

Biskup

« Odpověď #44 kdy: 04. 10. 2016, 07:19:44 »
Naopak, Larry Wall je genius (nieco si od neho precitaj) a perl je genialny jazyk.

A je to tady, Svedkove Perlovi v akci oslavujici sveho mesiase  ::) Mikrome pouzivas taky Vi ?